Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

CUPRA s Ekströmem do mistrovství Extreme E

CUPRA přizpůsobuje své tradiční zaměření na motoristický sport požadavkům nové doby a jako hlavní partner týmu ABT Sportsline vstupuje do závodního seriálu Extreme E. Prestižní značka má v roli nekonvenčního vyzývatele mimořádně úspěšnou závodní historii.

V mistrovství Extreme E uplatní CUPRA své rozsáhlé zkušenosti z motoristického sportu v kombinaci s novým přístupem k elektrifikovaným závodům.

Terénní závody Extreme E pro elektricky poháněná SUV se v roce 2021 uskuteční v nejextrémnějších a nejodlehlejších lokalitách na celém světě. Jednotlivé podniky přivedou účastníky do různých prostředí od arktického přes poušť, deštný prales a ledovec až po přímořskou oblast. Organizátoři přitom vybírají lokality, které již byly zničeny nebo ovlivněny změnou klimatu.

Vstup značky CUPRA do „arény“ Extreme E není žádným překvapením. Tato značka se vždy snažila posouvat hranice možného. Příkladem je CUPRA e-Racer, první závodní cestovní elektromobil na světě, poháněný čtyřmi elektromotory s celkovým nejvyšším výkonem 680 k (500 kW) a maximálním točivým momentem 960 Nm. Jejich napájení zajišťuje kapalinou chlazená sada akumulátorů o kapacitě 65 kWh. CUPRA e-Racer zásadním způsobem přispívá k nové definici motoristického sportu.

CUPRA získala v rámci tohoto projektu důležité zkušenosti a znalosti, které využívá na své cestě k elektrifikaci, jež hraje stále důležitější roli v její produktové řadě osobních vozů. Již nabízený hybridní model CUPRA Leon s možností vnějšího nabíjení bude na začátku roku 2021 doplněn modelem CUPRA Formentor se stejným druhem pohonu. Hybridní Formentor bude k dispozici ve dvou různých variantách. Ve druhé polovině příštího roku se u prodejců objeví elektromobil CUPRA el-Born. Všechna uvedená vozidla kombinují trvale udržitelnou mobilitu s charakterem a dynamikou, po kterých automobiloví nadšenci touží.


Extreme E: elektrická odysea

Značka CUPRA se spojila se závodním týmem ABT Sportsline jako jeho hlavní partner a v rámci této elektrické odysey přispěje týmem inženýrů a jezdců. Sportovní pravidla mistrovství Extreme E vyžadují rovné zastoupení obou pohlaví. Týmy tedy musejí nasazovat jednoho jezdce a jednu jezdkyni. Jako první oficiální jezdec týmu byl potvrzen Mattias Ekström, mistr světa v rallyecrossu a vítěz DTM.


„Extreme E je kombinací dálkové automobilové soutěže a rallyecrossu. Účastníci pojedou ve velmi rozmanitých prostředích po trasách vytyčených pomocí GPS,” řekl Ekström. „Tento sportovní formát je velmi slibný pro vývoj elektromobilů, protože poskytuje cenná data, která umožní optimalizovat osobní elektromobily například v oblastech softwaru a rekuperace.“


Cupra 26.10.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar