Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Buggyra - Dakar: Casale v prologu pátý, Al Saif s defekty osmý

Přestože je Rally Dakar soutěží, ve které jistota přichází až v cíli poslední etapy, výsledky úvodního prologu naznačily, že jezdci týmů Tatra Buggyra Racing a Buggyra ZM Racing mohou letos směle pomýšlet hodně vysoko.

Prolog Rally Dakar 2022 na trase Džidda – Hail (636 km/19 km) se nesl ve znamení prašných cest a malých dun, trať tak nabídla ideální podmínky pro testování vozu. Přesto bylo o co závodit, patnáct nejrychlejších jezdců z každé kategorie si totiž může na základě výsledků vybrat v následující etapě startovní pozici.


Kromě toho se na rozdíl od předchozích ročníků letos výsledky prologu počítají do celkového hodnocení a jedná o vůbec první ostré kilometry mistrovství světa v dálkových soutěžích FIA a FIM. Své si pak na samém začátku užil Saleh Al Saif. Domácí závodník v barvách Buggyry totiž prorazil na čtvrtém kilometru rychlostní zkoušky dvě pneumatiky, dorazil do cíle na zničených ráfkách, minutovou ztrátu na vítěze a osmé místo lze proto řadit do kategorie takřka mimořádných výkonů. „Přes problémy s pneumatikami jsem si prolog užil, Can – Am je hodně rychlý, škoda, že jsme museli zvolnit. I tak jsem spokojený,“ prohlásil domácí jezdec týmu Buggyra ZM Racing v cíli. „Hezká etapa, ztratili jsme sice vzhledem k dvojitému defektu něco málo přes minutu, jsme ale teprve na začátku. Co se techniky týče, můžu jen potvrdit, co řekl Saleh,“ dodal španělský navigátor Oriol Vidal Montijano.

Obhájce Josef Macháček navigovaný Pavlem Vyoralem nakonec zajel dvacátý nejrychlejší čas, když svojí jízdu podřídil charakteru trati. „Hodně písku a kamení, takže se dalo relativně málo získat a hodně ztratit. Poprvé jsme pracovali s navigační technikou, řekl bych, že se docela klepe. Není to úplně příjemné, papír byl jistější. Udělali jsme jednu chybu, když jsme o trochu později zatočili, naše ztráta ale nebude mít na konečné umístění vliv,“ potvrdil po dojezdu.


Dvanáct sekund od bedny

Prolog v kategorii kamiónů proběhl za předpokládané dominance továrního týmu Kamaz, členové sborné se seřadili na prvních čtyřech místech. V těsném závěsu za nimi ovšem dojel, Ignacio Casale, „Předpokládal jsem, že to bude hodně dobré a stalo se. Jednalo se o těžký prolog, jeho výsledky potvrdily, že, můžeme bojovat o umístění na stupních vítězů. Kamaz je hodně silný, nicméně na třetí místo jsem ztratil jen dvanáct sekund. Doufám, že to Téo sleduje a učí se alespoň na dálku,“dodal v dobrém rozmaru se nacházející trojnásobný dakarský šampión.
Spokojenost s průběhem prologu neskrýval i šéf komunikace Buggyry Jan Kalivoda. „Saleh a Ignacio v první desítce, přitom v prvním případě to mohlo být ještě lepší a nepamatuji si, kdy jsme byli tak blízko bedně, jako dnes Ignacio. Pepa se loni prokázal jako mistr taktiky, který ví, co dělá. Na druhou stranu máme za sebou prvních devatenáct kilometrů, to nejpodstatnější nás čeká. Hodně ukáže už zítřejší etapa, takže zatím dobrý, ale jsme v klidu.“


1.Nikolajev13.01
2.Sotniukov+0.7
3.Karginov+0.15
4.Shibalov+0.24
5.Casale10.27
8.Macík+0.41
11.Loprais+0.50
13.Vrátný+1.26
30.Šoltys+6.18
38.Tomeček+0.52rychlá asistence)



Buggyra 2.1.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar