Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Bonver Team na Africa Eco Race a Rally Dakar

Druhá etapa Africa Eco Race byla svými 393 kilometry, z čehož celých 320 tvořilo rychlostní test, na rozdíl od pondělního „seznamovacího“ úseku už skutečnou závodní etapou. Závodit se začalo hned od startu v Domaine Moulay a vydechnout si posádky mohly až před dojezdem do Tagounite.

Jaroslav Valtr v barvách Bonver Dakar Project týmu společně s Rostislavem Plným a Filipem Škrobánkem odstartovali z pozice aktuálně druhé posádky hodnocení kamionů, 13. příčky v hodnocení automobilů a ztrátou 3:52 minuty.

Pozici mezi kamiony se posádce třetím časem v etapě, za oběma Kamazy, podařilo i po druhé etapě udržet. V rámci průběžného pořadí mezi automobily dokonce i o 4 příčky vylepšit, nicméně ztráta na vedoucí kamion Karginova se po druhém dni zvýšila na 24 minut a 29 vteřin. Druhému Kamazu Sergeje Kuprianova, ale Jarda nedovolil z bezmála dvanáctiminutového náskoku umazat více, než necelou jednu.

„Dnes to byla hodně členitá trať. Jelo se i v menších dunách, i hodně v kamení, i po rovných pouštních pláních na maximální rychlost. Jedeme to, co nám dovoluje technika a v těchto podmínkách na hranici možností podvozku auta, takže se snažíme držet tempo, ale bohužel Kamazům to dneska jelo pěkně a tak to prostě je.“ Těmito slovy uvádí Jarda Valtr hodnocení druhé etapy. „Auto drží, zdraví taky, i když dneska jsme, jak to bylo rozbité, hlavně od zadní nápravy, pochytali nespočet ran. Jezdili jsme hodně po předních kolech, takže dneska to opravdu hodně bolelo a zítra to bude to samé,“ pokračuje Jarda s odstupem času už se smíchem.

S jakou taktikou do další etapy a dalších bojů? „S klukama jsme se domluvili, že na zítřek zkusíme auto změkčit, přenastavíme podvozek, nasadíme měkčí gumy a uvidíme, zkusíme zabojovat.“ A co šance zejména v souboji s továrními Kamazy? „Kuprianova bychom chtěli stoprocentně udržet za sebou, co to půjde. V Mauretánii příjdou duny, tam máme dostatek výkonu a zkusíme udělat maximum i pro to, abychom se pokusili přiblížit Karginovovi.“

Ve složitější pozici byl před startem druhé etapy Miroslav Zapletal, startující se speciálem Hummer, který hned po startu vymetl na trati pořádnou díru a poškodil nejen rameno, které nebyl až takový problém vyměnit, ale současně i svou ruku, která si přes noc pobyla v dlaze. Mirek nastupoval na trať z 31. pozice mezi automobily a ztrátou 20:11 minut na Mini Rusa Vasiljeva.

Miroslav Zapletal je ale zkušený dakarský mazák, který se počátečními komplikacemi nenechal rozhodit, a absolutně 11. časem v etapě si polepšil na desátou pozici průběžného hodnocení, tedy jednu příčku za Jardu Valtra. Právě Jardy jsme se zeptali na aktuální zdravotní stav jezdce týmu OFFROADSPORT. „Míra je na tom určitě o mnoho lépe než včera, dnes sice co jsem slyšel, toho už ke konci etapy měl taky dost, nemohl pořádně řadit, ale jede, drží se. Teď po etapě se snaží odpočívat, stará se o něj náš fyzioterapeut a věříme, že to bude v pořádku,“ referuje o stavu českého spolubojovníka Jarda Valtr.

Tomáš Tomeček se do úterního zápolení pustil ze čtvrtého místa v hodnocení kamionů, kdy jej od „bedny“ Elisabete Jacinto dělila bez jedné vteřiny rovná půl minuta. Shodně čtvrtou příčku zaznamenal Tomáš ve druhé etapě a tento výsledek jej na „bramborové“ pozici udržel. Nyní má před sebou Kamaz Kuprianova, od jehož bronzové pozice dělí Tomáše před třetí etapou bez 7 vteřin rovných 20 minut.



Rally Dakar

Soutěžní boje pokračovaly rovněž na jihoamerickém kontinentu, kde na soutěžící čekala etapa z Resistencie do San Miguel De Tucumán. 803 kilometrů dlouhá etapa (kamiony absolvovaly ještě o 9 kilometrů více) obsahovala 275 km dlouhou rychlostní vložku.
Ze 36. příčky do ní vstoupili s Tatrou Jamal Albert Llovera společně s Charly Gotlibem a Jaromírem Martincem. Posádka dokázala v etapě zajet 29. čas se ztrátou 30:39 minuty a v průběžném pořadí si polepšila na 31. pozici.

Artur Ardavičus jenž několik Dakarů trávil v kabině Tatry, pro letošek zkouší MAN, avšak ve spojení s Bonver Dakar Project týmem, díky projektu FESH-FESH Tomáše Vrátného stále zůstává. Takže naše pozornost se i přes rozdíl používané techniky ke kazašskému jezdci stále upírá. Dnes dosáhl Artur na 9. čas v etapě a udržel se tak v TOP 10 průběžného hodnocení. Rozdíly mezi kamiony jsou však na rozdíl od afrického maratonu minimální, o čemž svědčí fakt, že v 10 minutách je po druhé etapě vměstnáno rovnou 15 speciálů.

Fotografie z obou podniků od našich spolupracujících fotografů najdete na týmovém webu http://www.bonverdakarproject.com/foto/

Bonver
Dakar Project, Media Servis

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar