Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Bonver Team - Africa Race a Rallye Dakar (7)

Sedmá etapa Africa Eco Race byla první z takzvaných loopů, tedy etap, kdy je místo startu rovněž místem cílovým. Tím místem byl Tiwilit. Délka etapy byla sice „jen“, ale vzhledem k minimálním přejezdům, se 414 měřených kilometrů řadí ke standardu afrických etap.

Pískové podloží, dunová pole, místy vegetace a minimum zpevněných komunikací. Prostě kolorit klasického „Dakaru“ avizoval zajímavý zážitek jak pro posádky, tak i pro diváky, kterých však vzhledem k uvedenému nešlo očekávat takové množství, jaké si v nedávných dnech užívali závodničtí kolegové v bolivijském La Paz.

Jarda Valtr s Jamalkou Bonver Dakar Project týmu a Rostislavem Plným a Filipem Škrobánk již od startu rallye avizoval, že pouštních etap se vůbec nebojí a že naopak se na ně těší. Že svá předstartovní slova myslel smrtelně vážně, napovídal již první čas z waypointu 1, kterým proletěl jako pátý v absolutním pořadí mezi automobily a až do konce etapy nevypadl z první desítky. Výsledek? 6. příčka absolutně mezi automobily, etapové zlato mezi kamiony a upevnění stříbra mezi kamiony s náskokem přes 40 minut na Tomáše Tomečka a více než hodiny na Sergeje Kuprianova.

„Dnes se nám dařilo v dunách. Bylo to ze začátku rychlé asi prvních 50 kilometrů, pak přišly docela těžké duny. Ty se nám podařilo projet, předjeli jsme v nich obě Ruské posádky, které tam měly problémy, takže tam nám to vyšlo. Pak přišla velbloudí tráva a motanice doleva, doprava, přes kopečky… Pobrali jsme hodně ran, máme z toho trošku poškozené auto na přední nápravě. Z toho asi problém nebude, kluci to dají dokupy. Následně přišly zase rychlé úseky a duny a tam jsme nechali i my asi 10 minut, když jsme se z nich nemohli vyhrabat, takže i dnes zbytečná ztráta, což mně mrzelo. Musím tady smeknout před Tomášem Tomečkem, který to projel všechno parádně. Jinak si myslím výsledek dobrý, ne?“ těší se z prvního etapového zlata Jarda. „Auto fungovalo perfektně, ten tvrdý podvozek byl na tuto etapu naprosto skvělý, ale budeme ho muset trochu změkčit a trochu ubrat, abychom nedostávali takové rány na předek a auto vydrželo až do Dakaru. Jinak musím říct, že dneska to bylo hodně těžké navigačně a tuto etapu tak vlastně vyhrál Rosťa,“ skládá poklonu Jarda svému navigátorovi Rosťovi Plnému.

„Zítra budeme startovat vepředu, takže se nebude prášit a vzhledem k tomu, že máme i nějaký náskok na pronásledovatele, bude to pro nás klidnější. Po pondělí ale víme, že v tomto terénu se dá s Kamazy závodit,“ ukončuje Jarda Hodnocení úspěšného dne.
Miroslav Zapletal se stále se lepšící zraněnou rukou protnul cílovou časomíru na 8. příčce hodnocení automobilů a v průběžném hodnocení si stále drží 6. pozici s 20. minutovým náskokem na Francouze Gomeze.

Již zmíněný Tomáš Tomeček vybojoval 2. Místo mezi kamiony a i díky tomuto výsledku si stále drží v hodnocení kategorie 3. příčku. Navíc se mu dnes podařilo o více než 15 minut navýšit náskok na pronásledujícího Rusa Kuprianova s Kamazem.



Rally Dakar


Soutěžící na Rallye Dakar čekala v pondělí z La Paz do Uyuni s délkou 804 kilometrů, ze kterých 160 činil měřený úsek, tedy formát etapy byl 404 – 160 - 240. Jedná se o takzvanou maratónskou etapu, takže v cíli se soutěžící budou muset obejít bez asistence servisních týmů.

Artur Ardavičus na MANu odstartoval do etapy jako 33. jezdec průběžného pořadí. Na jeho výsledku se podepsala zejména 11. hodinová penalizace, kterou kazašský jezdec dostal po 4. etapě. To ovšem Arturovi neubralo nic na chuti závodit. Dnes 19. čas Artura posouvá na 29. pozici průběžného hodnocení.

Albert Llovera s týmovou Tatrou Jamal na tom byl po poslední započítávané etapě o něco lépe. Figuroval na 29. příčce. Tým ve dvou volných dnech využil maximum času k práci na voze, zejména k odstraňování potíží s chlazením, které byly příčinou Albertova propadu hodnocením. 27. příčka v rámci etapy znamená pro pilota Bonver Dakar Project týmu 25. průběžnou pozici.

Osmá etapa z Uyuni do Salta je plánovaná na 892 kilometrů, z nichž 492 bude tvořit měřený úsek, ale dle posledních informací se i dnes bude zkracovat.


Tým Bonver Dakar Project po absolvování letošní Silk Way Rally obsadí svou pestrou paletou techniky a jezdců v jednom kalendářním roce startovní pozice na všech třech nejvýznamnějších dálkových soutěžích světa a zve vás ke sledování novinek a zajímavostí na svých webových stránkách a facebookovém profilu.
Fotografie z obou podniků od našich spolupracujících fotografů najdete na týmovém webu http://www.bonverdakarproject.com/foto/

Bonver
Dakar Project 10.1.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar