Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Bonver Team - Africa Race a Rally Dakar (6)

Šestou v pořadí Africa Eco Race byla nedělní 744 kilometrů dlouhá etapa z Dakhly do Tiwilitu, která zahrnovala také 172 kilometrů rychlostního testu, a konvoj se v jejím průběhu přesunul z Maroka do Mauretánie. Po volném dni tak čekal na posádky nejdelší úsek celé rallye.

Posádka Jaroslava Valtra s Rostislavem Plným a Filipem Škrobánkem v etapě dojela mezi kamiony třetí a v celkovém hodnocení automobilů jako 16. a udržela si tak průběžné stříbro mezi kamiony, když Sergeji Kuprianovovi dovolil Jarda Valtr ze svého náskoku ukrojit jen 3:09 minuty.

„Dneska se jelo opravdu rychle,“ otevírá Jarda hodnocení etapy. „Hodně se jelo na maximálku a nám se dařilo celkem bez problémů předjíždět, akorát asi 70 - 80 kilometrů před cílem etapy jsme dojeli dvě buggyny, které jsme nebyli schopni předjet. Nechtěli jsme riskovat, že pojedeme 150 mimo pistu, takže jsme se rozhodli trošku zvolnit, což nás v situaci, kdy se mohlo jet naplno a my jsme tak zdaleka nejeli, stálo asi 4 minuty. Byla to prostě střelba, rozhodovalo i to, kdo a jak se dostane do nějakého vláčku a my jsme nechtěli riskovat tak, jak jsme to udělali ve třetí etapě, kdy jsme málem roztřískali auto. Takže dneska třetí místo za Rusama, Zítra mají přijít duny a na ty se těším.“

Co auto, už se podařilo vše nastavit tak, jak bylo v plánu? „Auto je skvělé, na tyto rychlé etapy fungovalo tvrdé nastavení perfektně, moc se nebrzdilo, takže dnes i ten servis byl kratší. Nebudeme ani přehazovat kola, ani nemusíme nějak servisovat brzdy, takže se provedla jenom běžná kontrola. Takže auto perfektní a všechno drží jak má.“
A co říká po polovině soutěže Jarda na africké závodění? „Jsem tím velmi příjemně překvapený, tohle závodění je opravdu úplně o něčem jiném. Minimum přejezdů a přesunů, žádné ježdění po asfaltu v řádech stovek kilometrů denně. Perfektní je i počasí okolo 25 stupňů, takže je tady prostě příjemné léto.“

Miroslav Zapletal s Markem Sýkorou v hodnocení automobilů znovu potvrdili zlepšující se kondici a to 6. místem a vzhledem k potížím Thierryho Magnaldiho v dnešní etapě, se posunuli na stejnou pozici i v průběžném hodnocení soutěže.
Pro čtvrté místo v etapě si dnes dojeli Tomáš Tomeček s Ladislavem Lálou a stále před Kuprianovovem hájí bronzovou pozici v průběžném hodnocení soutěže a vzhledem k tomu, že Sergej Kuprianov na ně nezískal více než tři a půl minuty, drží stále s osmi a půl minutovým náskokem mezi kamiony bronzovou pozici právě před ruským pronásledovatelem.



Rally Dakar

Na Rallye Dakar došlo proti plánům vinou silných dešťů ke zrušení sobotní šesté etapy z Orura do La Paz a soutěžící jen absolvovali přesun 200 kilometrů po standardních komunikacích. V hlavním městě Bolívie byl příjezd konvoje závodních speciálů a doprovodné techniky velkou slávou a účastníky na místě osobně přivítal prezident Bolívie Evo Morales.

Neděle byla pro celé startovní pole plánovaným volným dnem, ale hlavně mechanici si o volnu mohou nechat jen zdát, protože volné dny jsou pro ně paradoxně těmi nejvíce pracovními. Na technice se odstraňují veškeré možné nedostatky a to i ty, na které není mezi etapami čas.

V sobotu už také do La Paz dorazili i Tomáš Vrátný s Pavlem Kulajtou a okamžitě se zapojili do činnosti týmu na místě, takže tým je již zcela kompletní. Na Albertově Jamalce se v posledních dvou etapách objevovaly potíže s chlazením a tak doufejme, že poslední dva dny se podaří mechanikům problém odstranit a andorrský pilot s mezinárodní posádkou a vozem z České fabriky i týmu se zítra vydá dále po trati směr Buenos Aires.



Bonver 9.1.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar