Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Bonver Dakar Project na Baja Aragon - Vrátný 4.

Skvělými výkony se na Baja Aragon prezentovaly obě posádky týmu Bonver Dakar Project. Snažení Tomáše Vrátného i kazašského kolegy Artura Ardavičuse o zisk vytouženého pódiového umístění ovšem překazily defekty. Vrátný skončil čtvrtý, Ardavičus šestý.

Mezinárodní závodní posádky týmu Bonver Dakar Project mířily na Baja Aragon s rozdílnými cíli. Zatímco Artur Ardavičus obhajoval loňské celkové prvenství, Tomáš Vrátný pojal španělskou rallye jako přípravu na Rallye Dakar 2016 a chtěl hlavně trénovat a testovat.

Po čtvrtém, respektive pátém místě v krátkém pětikilometrovém prologu se Ardavičus blýskl prvním místem v úvodní rychlostní zkoušce měřící 152 kilometrů, Vrátný byl třetí. Ve druhém měřeném úseku se více dařilo šéfovi týmu Bonver Dakar Project. Ardavičus sice startoval z prvního místa, ale po dvou defektech ztratil více než 40 minut a skončil desátý. Naopak Vrátný nechyboval a konstantní jízdou vybojoval etapové druhé místo, čímž překonal Gerarda de Rooye. Skalp tohoto zkušeného holandského pilota získal i Ardavičus, a to v první rychlostní zkoušce.

Do závěrečného měřeného úseku Tomáš Vrátný startoval s cílem navázat na své skvělé výkony z předchozích rychlostních zkoušek a udržet celkové třetí místo. Kvůli defektu ovšem ztratil více než deset minut a nakonec skončil čtvrtý s celkovou ztrátou 19 minut a 19 vteřin. I přes to se však stal nejúspěšnějším pilotem s kamionem Tatra.

Vrátného kazašský týmový kolega Artur Ardavičus pomáhal šéfovi týmu Bonver Dakar Project při defektu a v konečném celkovém pořadí obsadil šesté místo se ztrátou 41 minut a 57 vteřin. Vítězem Baja Aragon 2015 se stal Gerard de Rooy se závodním speciálem Iveco. „Artur zde hájil pozici obhájce vítězství a plnil ji skvěle, dokud nemusel měnit dvě kola kvůli defektům. Tím ztratil více než čtyřicet minut. Myslím, že kdyby se mu to nestalo, mohl bojovat o vítězství. Chtěl bych jemu a jeho posádce poděkovat za to, že u nás zastavili a pomohli nám, když jsme i my měli defekt. Mrzí mě, že jsme kvůli tomu přišli o třetí místo, ale důležité je, že jsme otestovali to, co jsme potřebovali, a zjistili, že naše auta fungují a drží krok s nejlepšími. Mechanici odvedli velice dobrou práci a já bych jim za to chtěl poděkovat. Zvlášť bych chtěl ocenit výkon našeho palubního mechanika Filipa Škrobánka. Od první etapy jej trápily žaludeční potíže, ale tak moc mu záleželo na týmovém výsledku, že za žádných okolností nechtěl zastavit a zvracel za jízdy ven z okna. Patří mu za to velký obdiv. Sice jsme jako tým neobhájili vítězství, ale byli jsme vidět a ve výrazné české konkurenci jsme obstáli. Navíc jsme otestovali vše, co jsme potřebovali, abychom se zase o kus posunuli v přípravách na Dakar,“ dodal Vrátný.

Bonver 29.7.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar