Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum rally - Kopecký před Lukyanovem

Díky zařazení Barum Czech Rally do Mistrovství Evropy, včetně juniorských kategorií se ve Zlíně sešla poměrně slušná zahraniční konkurence, čítající v hlavní soutěži 135 posádek. Ale favorité byli v podstatě jen dva – Josef Kopecký a Alexej Lukyanuk, tedy souboj Škoda vers.Ford.

Vloni probíhal souboj těchto dvou jezdců prakticky až do samého závěru, než Rus urazil kolo. A tak byli všichni zvědavi na reprízu. Můžeme říct, že probíhala po celou sobotu, po třetí zkoušce vedl dokonce Lukyanuk o tři desetiny sekundy, po páté ztrácel 1,1 sekundy. Pak však chyboval a rozdíl mezi oběma jezdci po sobotní etapě byl 16,2 sekundy. Za nimi se s menším odstupem držel Václav Pech (+47,5 s), s Fordem Fiesta R5, následovaný černým koněm Marijanem Griebelem se Škodou Fabia R5 od Raimunda Baumchlagera (stejně jako Tomáš Kostka), Romanem Krestou (+1.13), Tomášem Kostkou (+1.14,5), Janem Černým (+1.20,8) všichni na vozech Škoda, Kajetanowiczem (+1.2+) s Fordem Fiesta R5, Martinem Kočim (+1.46,1) a Pavlem Valouškem (+1.49,5).

Tak nepatrné rozdíly byly mezi třetím až desátým místem. Stačilo nepatrné zaváhání nebo technický problém a rázem se pořadí měnilo. Jako v případě Bouffiera s Citroënem DS3, který se po defektu v poslední sobotní zkoušce propadl ze čtvrtého místa na sedmnácté.
Druhý den už jen Jan Kopecký s Pavlem Dreslerem kontrolovali situaci a postupně navyšovali náskok na Lukyanova až skoro na minutu.

„Klobouk dolů před Lukjaňukem, jak jel. Měl problém s brzdami a ukázal zkušenosti. První den byl velmi těžký, kdy jsme se naháněli. Potom ale udělal Alexej chybu a poodjeli jsme. „Myslím, že už nemohl pořádně brzdit levou nohou, tak musel šlapat na pedál druhou nohou. Proto zvolnil, my už nemuseli pospíchat a vedoucí pozici kontrolovali. V závěrečné erzetě jsem jen koukal, abych nepřejel nějaký kámen a neudělal defekt, protože to by závod ještě mohlo ovlivnit,” řekl v cíli Jan Kopecký, který vyhrál barum rallye pošesté v řadě a celkově posedmé.

Šestatřicetiletý Rus měl letos v květnu vážnou nehodu při testování a dlouho nebylo jasné, zda kvůli těžkým zraněním ve Zlíně pojede.
Nakonec se objevil a bojoval až do konce. Ještě před měsícem
jsem byl v nemocnici. V dané situaci jsem udělal na trati maximum. Měl jsem problémy s bržděním, moje nohy nejsou zatím tak silné a bolely mě,“ přiznal Alexej Lukyanuk.

Třetí místo až do třetí nedělní zkoušky držel Václav Pech, ale po dvou defektech musel ze soutěže odstoupit. Po návratu do servisu byl za svůj odměněn potleskem. To sice Plzeňáka potěšilo, ale radost z třetí příčky nenahradilo.

A začal boj o třetí příčku, na kterou se posunul Tomáš Kostka těsně sledovaný Romanem Krestou a takové bylo pořadí až do poslední zkoušky. Před ní vedl Kostka o tři sekundy, ale poslední úsek prohrál o šest sekund a z bronzu se radoval jeho švagr Kresta. Už na Bohemia Rally naznačil, že po dvou letech stále umí a nyní na barumce dokázal, že je stále pan jezdec. Měnilo se i pořadí na pátém místě, o které přišel výborně jedoucí Marijan Griebel, když jej předstihl populární Kajto Kajetanowicz, jenž v druhé etapě zrychloval.

O pěkné umístění respektive asi sedmé místo přišel Jan Černý, když v jedenácté zkoušce ztratil po defektu dvě minuty a propadl se až na dvanáctou příčku a druhé místo v juniorech za Griebelem. Sedmý tak skončil Martin Koči, když v třetí soutěži po sobě vyzkoušel jinou škodovkou a byť jsou všechny stejné, tak rozdíly v nastavení existují. Během soutěže se pokusil problém vyřešit, tak spíš testoval než závodil. Hned za ním dojel Pavel Valoušek, jeho největší soupeř ve slovenském šampionátu. První desítku uzavírá Bryan Bouffier.

Kategorii produkčních vozů vyhrál Martin Březík s Mitsubishi Lancer, Opel Cup Ales Zawada, Peugeot Cup Filip Mareš.


1.Kopecký – DreslerŠkoda Fabia R5
2.Lukyanuk – ArnautovFord Fiesta R+55,5
3.Kresta – StarýŠkoda Fabia R5+1:22,8
4.Kostka – KučeraŠkoda Fabia R5+1:25,8
5.Kajetanowicz - BaranFord Fiesta R5+2:06,4
6.Griebel – KopczykŠkoda Fabia R5 +2:08,3
7.Koči – SchovánekŠkoda Fabia R5+2:31,4
8.Valoušek jun. – HavelkováŠkoda Fabia R5+2:51,6
9.Magalhães B. - Magalhães H.Škoda Fabia R5+3:24,5
10.Bouffier – PanseriFord Fiesta R5+3:30,8




J.Lasík 28.8.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar