Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum rally - Kopecký nebo???

Velmi kvalitní podívanou slibuje 47. ročník Barum Czech Rally Zlín, který se pojede poslední srpnový víkend (25. – 27. srpna) ve Zlíně a bude součásti FIA Mistrovství Evropy v rally (ERC) a TrueCam Mistrovství České republiky v rally 2017 (MCR). Pořadatelům se přihlásilo celkem 151 posádek z 23 států. Ve Zlíně se objeví všechna esa z čela průběžného pořadí evropského a domácího šampionátu.

Nebývalý počet celkem 37 vozů kategorie R5 na startu budí parádní podívanou pro fanoušky. K největším favoritům se řadí pětinásobný vítěz zlínské rally a obhájce prvenství Jan Kopecký (Škoda Fabia R5) z továrního týmu Škoda Motorsport, úřadující evropský šampion a současný lídr ERC Kajetan Kajetanowicz z Polska (Ford Fiesta R5), dále Bruno Magalhaes z Portugalska (Škoda Fabia R5), Rus Alexej Lukjaňuk a Francouz Bryan Bouffier (oba Ford Fiesta R5). Kartami na předních příčkách určitě zamíchají Lotyš Nikolaj Gryazin, Němec Marijan Griebel, Francouz Sylvain Michel, Polák Grzegorz Grzyb, Slovák Martin Koči (všichni Škoda Fabia R5) nebo Španělé José Mária López a José António Suárez (oba Peugeot 208 T16).

Čeřit vodu může i vítěz legendárního závodu 24 hodin Le Mans Romain Dumas z Francie (Porsche 997 GT3), bývalý okruhový tovární jezdec značek Audi a Porsche.

Z české špičky se představí vedle Kopeckého dále Václav Pech, Miroslav Jakeš (oba Ford Fiesta R5), Tomáš Kostka, Pavel Valoušek, Jan Černý, Vojtěch Štajf (všichni Škoda Fabia R5). Po třech letech se vrací na barumku legenda českého rallysportu a trojnásobný vítěz zlínské rally Roman Kresta. Z dalších domácích jezdců pomýšlejí na umístění v elitní desítce Roman Odložilík, Martin Vlček, Ondřej Bisaha (všichni Ford Fiesta R5), Antonín Tlusťák (Škoda Fabia R5) nebo Jaromír Tarabus (Škoda Fabia S2000).

V hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou patří k favoritům dvojice jezdců továrního týmu Opel. Fin Jari Huttunen a Brit Chris Ingram (Opel Adam R2), kteří zároveň zápolí o juniorský titul. Mladík ze země tísíce jezer je velkým talentem světové rally a má před sebou slibnou budoucnost.

Do Zlína přijede i lídr ERC3 Turek Bagra Banaz (Ford Fiesta R2T), dále Poláci Aleks Zawada (Opel Adam R2) a Jerzy Tomaszczyk (Ford Fiesta R2), evropskou konkurenci poměří lídr českého šampionátu „dvoukolkářů“ Julian Wagner z Rakouska, z českých jezdců pojede o přední příčky Filip Mareš, Dominik Brož (oba Peugeot 208 R2), Egon Smékal (Citroën DS3 R3T) nebo Andrej Barčák (Opel Adam R2).


RO 21.8.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar