Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Barum Rally - Paddon, Ostberg a Fabia Cup

Seznam přihlášených posádek na 52. ročník Barum Czech Rally Zlín 2023 byl jedenáct dní před startem soutěže odtajněn. Soutěžní posádky čeká v termínu 18. – 20. srpna boj o důležité body do hodnocení Mistrovství Evropy v rally (ERC) a PSG Mistrovství České republiky v rally (MCR). Zlínským pořadatelům se přihlásilo celkem 114 posádek z 22 států.

Z čela kvalitně obsazeného mistrovství Evropy s výjimkou Francouze Yoanna Bonata neschází nikdo. Za poslední léta se objeví ve Zlíně nejkvalitnější startovní pole. Přijede Hayden Paddon, Mads Ostberg, ale i poslední mistři Evropy Efrén Llarena, Alexej Lukjaňuk nebo Chris Ingram. Fanoušci rallysportu se mohou těšit na srovnání elitních jezdců z evropského šampionátu s českou špičkou.


Král barumky Jan Kopecký (Škoda Fabia RS Rally2) vyhrál zlínskou rally celkem desetkrát, z toho posledních sedm ročníků za sebou nenašel žádného přemožitele. Letos si brousí zuby na jeho skalp pořádná smečka dravců v řadě. K největším diváckým lákadlům patří start dvou předních jezdců, kteří v minulosti vyhráli soutěž mistrovství světa, a to Hayden Paddon z Nového Zélandu (Hyundai i20 N Rally2) a Mads Ostberg z Norska (Citroën C3 Rally2). Šestatřicetiletý jezdec z daleké Oceánie je téměř jistým mistrem Evropy a v České republice se objeví vůbec poprvé. Na startu budou i poslední tři evropští šampioni Efrén Llarena ze Španělska, Alexej Lukjaňuk (oba Škoda Fabia RS Rally2) v barvách jeho nové domoviny Kypru a navrátilec na soutěžní tratě Chris Ingram z Velké Británie (VW Polo GTi R5).


Z evropské špičky bude na startu i vítěz dvou šotolinových rally v rámci ME Martinš Sesks z Lotyšska, dále Mathieu Franceschi z Francie, Mikko Heikkilä z Finska, Simon Wagner z Rakouska (všichni Škoda Fabia RS Rally2) a Andrea Mabellini z Itálie (Škoda Fabia Rally2 Evo). Černým koněm soutěže může být Joshua McErlean z Irska (Hyundai i20 N Rally2), vysoko míří i Simone Tempestini z Rumunska nebo Miklós Csomós z Maďarska.


Z české špičky startuje pravidelně v evropském šampionátu Filip Mareš (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo), který je v průběžném pořadí na osmém místě. Tři starty si připsal v Evropě letos Erik Cais (Škoda Fabia RS Rally2), jenž své starty soustředí na soutěže mistrovství světa WRC2, kde zajel výborné výsledky v Monte Carlu a na Sardinii. Vedle Kopeckého zabojují nejen o body do českého šampionátu nesmírně rychlý Dominik Stříteský (Škoda Fabia R5), vítěz nedávné Bohemia rally a Adam Březík, premiérově s vozem Škoda Fabia Rally2 Evo. Dále s prioritou ERC1 pojede dále Martin Vlček (Hyundai i20 R5).


V první dvacítce přihlášených je 15 vozů Škoda Fabia (RS Rally2, Rally2 Evo), dva vozy Hyundai i20 N Rally a jeden Citroën C3 Rally2 a jeden VW Polo R5. Celkem jsme napočítali 27 vozů Škoda. Druhou nejpočetnější značkou je Peugeot se 17 automobily v provedení 208Rally4 (12) a 208 R2 (5).


V rámci mezinárodního pole se představí Věroslav Cvrček jun., Aleš Jirásek, Jakub Jirovec, Petr Trnovec (všichni Škoda Fabia R5). V kategorii ERC3 se ukáže českým divákům čerstvý mistr Evropy Jon Armstrong z Velké Británie (Ford Fiesta Rally3). V národním poli se objeví mnohonásobný český šampion Václav Pech (Ford Focus WRC) nebo bývalý jezdec F1 Tomáš Enge (Toyota Yaris GR). Petr Nešetřil (Porsche 997 GT3) a další.



Juniorský šampionát (JERC) nabízí zajímavou podívanou a rovněž ve Zlíně se čeká těsný souboj o vteřinky na rychlostních zkouškách. Z čelních jezdců jsou přihlášeni lídr klasifikace Ola Nore jr. z Norska (Renault Clio Rally4), Norbert Maior z Rumunska a Robert Dapra z Itálie, který vede hodnocení ERC4. Dále Victor Hansen ze Švédska nebo Max McRae z Austrálie (všichni Peugeot 208 Rally4) jedoucí s britskou licencí. O body v juniorském šampionátu bude zápolit jedenáct jezdců, v hodnocení ERC4 15 jmen. Zde se představí i zlínský pilot Jaromír Tarabus (Peugeot 208 Rally4). Bude zajímavé sledovat, jak se poměří v hodnocení vozů s jednou poháněnou nápravou čeští jezdci s evropskou konkurencí. Vedle Tarabuse pomýšlí hodně vysoko a kartami ve dvoukolkách určitě zamíchají i David Štefan (Peugeot 208 Rally4), Filip Ocelka (Renault Clio Rally4), Peter Surovič (Opel Corsa Rally4), Dominik Brož (Peugeot 208 R2) a další.



Z celkového počtu přihlášených pojede 70 posádek v mezinárodním poli, z uvedeného počtu je 41 s prioritou ERC, přičemž s prioritou ERC1 pojede 24 jezdců, ERC 3 dva jezdci a s prioritou ERC4 15 jezdců (z toho 11 juniorů). Na seznamu přihlášených najdeme celkem 34 vozů kategorie Rally2/R5.



Průběžné pořadí



1.Paddon 163
2.Sesks 108
3.Ostberg 80
4.Llarena 69
5.Bonato 65
8.Mareš 43



PR + JL 10.8.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar