Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Baja Hungarian - Kolomý před Vršeckým

Dvěma nedělními testy skončila soutěž světového šampionátu cross-country soutěží Hungarian Baja. Pro český TATRA BUGGYRA RACING tým navíc na výbornou! Martinu Kolomému se podařilo obhájit loňské prvenství a David Vršecký dojel i přes zdravotní komplikace druhý.

Sobota

Martin Kolomý obdržel za předčasný start do prologu minutovou penalizaci, která jej z prvního místa odsunula na třetí. „Problém není pozice, na které jsme figurovali ve výsledkové listině, ale zpestřili jsme si start do dnešní etapy, když jsme museli jet v prachu za ostatními. Macíka jsme rychle dojeli a zřejmě po jeho chybě i předjeli a David nám to pěkně kreslil, takže jsme věděli, kde si můžeme dovolit ještě více zariskovat,“ hodnotil vítěz první sedmdesátikilometrový test dne.

„Ve druhém kole jsme vcelku brzy doklapli Davida, který nám prášil, a tak jsme museli jet trochu na oči. Bylo vidět, že ke konci má nějaké problémy, protože výrazněji zpomalil. Čekal jsem, kdy půjdeme týmově dělat kolo, ale naštěstí to dotáhl až do cíle. Jsme první, a tak zítra budeme na oplátku zase prášit my jim,“ zasmál se škodolibě Kolomajz.

Při prvním průjezdu zajel dvojnásobný mistr Evropy druhý nejrychlejší čas, když se jednou podíval ven. „Bylo to v lese a hrozilo, že bychom to mohli převrhnout. Tak jsem to vzal raději rovně a museli jsme couvat. Pro mě byly něco úplně nového kaluže. Nevěděl jsem, jestli je hluboká centimetr nebo půl metru. Jsem ale nadšený,“ radoval se z prvních maďarských kilometrů David.

Před startem druhé sobotní zkoušky prožila posádka Davida Vršeckého ještě drama s interkomem, když se Josefu Kalinovi střihl drát. „Nějak jsme přetržený kabel spravili, ale postupně nám to začalo pískat tak silně, až jsme to museli odpojit. Jinak, než na sebe řvát, to v tom rachotu nešlo,“ popisoval Kalina.

„Ve dvou třetinách trati byly vyznačené díry, které se objížděly. Po prvním průjezdu mi Kolomajz řekl, že to dává napřímo a tak jsme to zkusili taky. Dostali jsme ale obrovskou ránu na pravé přední kolo a tam jsme asi načli ráfek, který po pár kilometrech prasknul. Tím pádem jsme samozřejmě dostali defekt. Jirka dofukoval, jak jen to šlo, ale i tak jsme museli jet opatrněji a přizpůsobit tomu jízdu. I přesto jsme ale zajeli druhý průjezd rychleji než ten první, za což jsem rád a je vidět, že si zvykám,“ uvedl po dojezdu druhé etapy David Vršecký, kterému patří průběžná druhá pozice.



Neděle

V neděli čekaly dva průjezdy sobotního testu, který se jel dnes v opačném směru. Martin Kolomý si bezpečně pohlídal své vedoucí postavení, i když v závěru etapy měl ještě plné ruce práce. „Dnes se nám jelo pěkně, protože jsme startovali první a nikdo nám neprášil. Měli jsme sice menší technický problém, když nám odešly tlumiče řízení, a tak jsem si na poslední zkoušce mákl, ale jinak moc pěkná soutěž a super výsledek. Je to od nás s Davidem poděkování všem lidem v týmu, kteří nejen na technice tvrdě pracují, abychom tu mohli být,“ uvedl spokojeně v cíli Martin Kolomý.

Povedený návrat na nezpevněné cesty zažil v Maďarsku David Vršecký, kterému se podařilo zopakovat výsledek z dubnové Baja Drawsko. Stejně jako v Polsku se ale dvojnásobný mistr Evropy potýkal s bolestí v oblasti krční páteře. „Dnešní etapa se jela oproti sobotě v protisměru a my startovali za Martinem, takže jsme občas jeli v prachu, což zejména pro mě bylo něco nového. Neměli jsme s Phoenixem žádný technický problém, ale v druhém nedělním průjezdu jsem začal opět pociťovat bolest hlavy. Teď si tedy říkám, jestli ten návrat nebyl přeci jen uspěchaný. Čeká mě ještě pódium a pak si jdu hned lehnout,“ řekl zjevně unavený Vršecký.



Buggyra 16.8.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar