Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Baja Drawsko - Macík první, Vršecký druhý

Premiérový start Davida Vršeckého v cross-country rally dopadl na výbornou, když obsadil v cíli Baja Drawsko druhé místo a až do posledních kilometrů bojoval s Tatrou Phoenix o vítězství. Martin Kolomý nasadil a v úvodu s přehledem diktoval tempo s náskokem přes pět minut na druhého Davida, cíl však nakonec nespatřil.

Již páteční prolog ukázal, že se David Vršecký za volantem dakarského speciálu cítí jako ryba ve vodě, což dokázal při prvním průjezdu sobotní sto sedmdesát kilometrů dlouhé zkoušce, kterou vyhrál! „Musím říct, že jsem nadšený. Vojenský polygon v Drawsku je překrásný a nám se tu dařilo. Je ale předčasné myslet na pozice nejvyšší. Před námi je ještě ta samá porce těžkých kilometrů,“ krotil nadšení David, který se ujal vedení s téměř půlminutovým náskokem. Ve druhé jízdě dne David převážně bojoval sám se sebou a výrazně zvolnil. „Jako bych měl v hlavě ježka. Byla to neskutečná bolest. Jsem ale rád, že jsme to dotáhli až do cíle a navíc obsadili druhé místo,“ řekl spokojeně v cíli vyčerpaný dvojnásobný mistr Evropy.

„Takhle těžké etapy se nejezdí ani na Dakaru. Hodně technické pasáže, které byly složité jak navigačně, tak pro jezdce, který musí neustále řadit. Davida výkon musím vyzdvihnout. Takto se poprat s naprosto odlišnou disciplínou hned ve své premiéře a zkušeným klukům ukázat záda, to je perfektní,“ nešetřil chválou legendární navigátor nového pilota Pepa Kalina.

Martin Kolomý startoval do soutěže s úkolem podrobit svého Fatboye zátěžové zkoušce v podobě zjištění životnostních limitů vybraných komponentů. „Chtěli jsme prověřit, co vše auto vydrží a kde jsou hranice některých dílů. Dvacet kilometrů před cílem dopolední jízdy jsme měli problémy s řazením a to se bohužel opakovalo i ve druhé jízdě dne,“ uvedl Martin, který ještě na mezičase na 140 kilometru vedl kategorii kamionů o 6 minut! Kolomému se problémy nevyhnuly ani ve druhém průjezdu a ze soutěže nakonec odstoupil. „Sportovní výsledek se sice nepodařil, po technické stránce jsme ale zase o dost chytřejší. Trať se mi ale velice líbila a už se moc těším na reparát.“





Macík obhájil prvenství

Tým KM Racing bodoval v prvním letošním mezinárodním závodu Baja Drawsko Pomorskie. Pilot Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik Michal Mrkva ve své žluté liazce obhájili loňské vítězství mezi kamiony. Lukáš Kvapil vybojoval 3. místo na motocyklu.

V Polsku se na apríla sešel český „nároďák“ dakarských jezdců a v týmu KM Racing i mezi jednotlivými českými posádkami panovala dobrá nálada. Během pátku závodníci absolvovali prolog, do kterého Martin Macík se svou posádkou po loňském vítězství startoval z prvního místa, do cíle ale dojel s druhým nejlepším časem a časovým rozdílem několika vteřin. Po páteční aprílové a velice studené noci čekaly na jezdce v kamionech dvě rychlostní zkoušky, každá po 174 km. „Bylo s kým soupeřit a to je vždy plus, protože se dají sbírat cenné zkušenosti. Závod byl jiný než v loňském roce. Musím přiznat, že jsem do první sobotní erzety nevjel zrovna ideálně. Možná jsem se na to špatně vyspal, ale neřídilo se mi moc dobře. Navíc se nám dva km před cílem pod kola zasekl obrovský kořen dubu a Michal Mrkva musel ven z auta, protože jsme si mysleli, že máme zablokované kolo,“ popisuje Martin Macík. I přesto se posádce nakonec podařilo získat druhé místo.

Během hodinového servisu mezi erzetami se Martin Macík oklepal a po promluvě šéfa týmu Martina Macíka staršího vyrazila posádka do druhé části s velkým odhodláním obhájit loňské vítězství. „Řekli jsme si, že to dáme! Jako vždy to zabralo a druhou sobotní rychlostní zkoušku jsme doslova letěli. Neměli jsme úplně 100% výkon motoru, ale byla to pecka. A tentokrát jsme si závod konečně užívali. Myslím, že jsme vyhráli i závody ve skoku, protože jsem nohu z plynu nesundal ani v pasážích, kde bylo hned několik skokanských příležitostí za sebou,“ líčí Martin Macík. Díky druhé sobotní jízdě tým v závodě s přehledem a několikaminutovým náskokem zvítězil. „Z vítězství máme i vzhledem k vývoji závodu obrovskou radost. Je to krásný vstup do nové sezóny,“ zakončil Martin Macík.

Dobře si v Polsku vedl také motocyklista týmu KM Racing Lukáš Kvapil, pro kterého byl start v Baja Drawsko Pomorskie první závodní zkušeností po vážném zranění z loňských závodů v Milovicích. „Lékaři mi před Baja Drawsko povolili pouze pár tréninků, ale i tak se mi jelo perfektně a po prvním dni jsem byl mezi motorkáři nejlepší,“ popisuje Lukáš Kvapil, který v Polsku sbíral další zkušenosti pro start v Rallye Dakar 2017. Bohužel v sobotu udělal Lukáš navigační chybu, ta znamenala penalizaci a v konečném hodnocení ho posunula na třetí místo. Každopádně, i Lukášovo pódiové umístění bylo pro tým velkým úspěchem.



PR 6.4.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar