Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Azores Airlines Rallye - Mareš bronzový, Černý havaroval

Nově zformovaný ACCR Czech Team má za sebou premiéru v rámci Mistrovství Evropy. A hned na začátku čekal na české juniorské posádky jeden z nejkrásnějších, zároveň však také nejnáročnějších podniků celého seriálu - Azores Airlines Rallye.

Portugalský ostrov Sao Miguel ležící uprostřed Atlantského oceánu je totiž sopečného původu. To vše má za důsledek nejen náročné změny povrchů na rychlostních zkouškách, ale také nevyzpytatelné počasí, které se mění doslova každou minutou.

Nejlépe z českých posádek si nakonec vedla dvojice Filip Mareš - Jan Hloušek. Jednalo se o jejich první start v zahraničí v rámci ME a teprve třetí na šotolinovém povrchu. S náročnými podmínkami se vypořádala statečně, postupně se zlepšovala a nezbrzdila ji ani čtyřminutová ztráta v páteční etapě, způsobená výměnou poškozeného kola. V cíli pak na posádku čekala odměna za výborné třetí místo v rámci hodnocení ERC Junior U27. "Jsem strašně rád, že se nám podařilo dojet až do cíle. Věděl jsem, že nás čeká hodně náročný závod, ale výsledek překonal moje očekávání. Rychlostní zkoušky jsou na Azorech skutečně náročné, každá zatáčka je plná nástrah a k chybě je mnohokrát hodně blízko. Získali jsme tu ohromné množství zkušeností, ze kterých budeme v budoucnu určitě čerpat," prozradil v cíli viditelně spokojený Filip Mareš.

K velkému výsledku měli nakročeno Jan Černý s Petrem Černohorským. Po pomalejším začátku se dokázali během závěrečné etapy probojovat až na třetí příčku absolutní klasifikace, na předposlední rychlostní zkoušce však byli nuceni odstoupit kvůli havárii. „V tuto chvíli se nedá říct nic jiného, než že jsem zklamaný. Do soutěže jsme se pomalu rozjížděli a bylo znát, že na šotolině toho se čtyřkolkou mám odjeto ještě málo. Na trati panovaly dost šílené podmínky a neseděl nám rozpis. Po první etapě jsme si ale s Petrem řekli, co změníme, a dařilo se nám postupovat pořadím vzhůru, přesně podle plánu. Bylo snadné udělat chybu a to se stalo i mnoha našim soupeřům. Nám se ale dařilo. Jeli jsme dobré tempo a drželi jsme se na erzetě. Postupně jsme se probojovali až na třetí místo, ale museli jsme stále jet rychle a nemohli jsme si jen hlídat náskok, který byl velmi malý. V jedné pomalé zatáčce na předposlední rychlostní zkoušce, kde jsem měl zařazenou dvojku, mi lehce uklouzl zadek auta a trefil jsem strom. To nás otočilo přes střechu a při tom se poškodilo zavěšení předního kola. Byla to malá chyba, ale přišla na nevhodném místě a měla katastrofální následky. Celý závod jsme se chtěli vyhnout chybám a to se nám až do této předposlední zkoušky dařilo. Jsem z toho zklamaný. Bylo blízko k pěknému umístění a velkým bodům. Musíme se z toho vzpamatovat a jít dál, ale teď je to hodně nepříjemné,“ okomentoval své vystoupení Jan Černý.

Smolnou soutěž prožil také Dominik Brož. Hned od začátku ho zlobilo nově postavené auto - nejdříve převodovka, následně motor. Když už se konečně podařilo dostat vůz do správné kondice, začal chybovat pilot. Několikrát opřel svůj Peugeot 208 R2 o zídku, v páteční etapě dokonce skončil na střeše. Přes všechny tyto peripetie se však posádce Brož - Těšínský podařilo soutěž dokončit na šestém místě v hodnocení ERC Junior U27. "Azory musím ohodnotit jako hodně nevydařenou soutěž. Kvalifikace se nám podařila, ale to bylo asi tak všechno. Poté začala zlobit technika, takže jsme se propadli na chvost výsledkové listiny. A když jsme auto zprovoznili, začal jsem chybovat já. V závěru už jsem jel hodně opatrně s jasným cílem dojet až na závěrečnou rampu," řekl Dominik Brož.

Cíl neviděli ani dva největší favorité. Polák Kajetanowicz havaroval v páté zkoušce a musel odstoupit z vedoucího místa, na které se posunul Rus Lukyanuk. Vedl až do dvanácté zkoušky ze šestnácti, než vypověděla službu jeho Ford Fiesta R5. Z vítězství se tak radoval domácí Magalhaes se Škodou Fabia R5.

1.Magalhaes – MagalhaesŠkoda Fabia R52:37.04.3
2.Griebel – KopczykŠkoda Fabia R5+1.34
3.Moffeth – FultonFord Fiesta R5+4.50.9
4.Lopez – RozadaPeugeot 208+6.05.9
5.Gryazin – FedorovŠkoda Fabia R5+6.10.9




AK AČR 3.4.2017

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar