Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosový svátek v Nové Pace s rekordní účastí

První červencový víkend mají v kalendáři zaškrtnut všichni příznivci autokrosu, protože ve Štikovské rokli v Nové Pace se pojede v pořadí třetí závod Mistrovství Evropy. Přihlášeno je 41 jezdců ze 16 zemí, což je rekord. Nikdy jich snad víc nebylo.

Říká se, kdo nejen Novou Paku, nejel nikdy autokros. A něco pravdy na tom bude. Do Štikovské rokle každoročně přijíždějí i jezdci, kteří pravidelně v celém šampionátu nestartují. Ale podobnou trať, která snad jako jediná má velké převýšení, nenajdete nikde v Evropě.

Parádní podívanou slibuje divize Super Buggy, kde je přihlášeno 53 jezdců, včetně jedenácti českých. V evropské ani domácí špičce nechybí jediné jméno, a tak se můžete těšit na Kubíčka, Hoška, Štětinu, Smrže, Formánka, Keřku nebo Turka, ze zahraničních pak na Stubbeho, Hinnenkampa, de Jonga, Dufoura, Alberse, Callaghana, Anacleta atd. Tito jezdci si nedarují ani metr.

Je třeba vysvětlit, že od letošního roku došlo ke změnám v řádech. V každé divizi se jedou tři rozjížďky, z nichž postoupí prvních dvacet do dvou semifinálových jízd a z nich poté po pěti do finále. Jezdci sbírají body jak po rozjížďkách, tak i po finálové jízdě. Celkovým vítězem se tak může stát jezdec, který nevyhraje finále.
Jen o dva jezdce méně je v divizi Buggy 1600, a šestici našich reprezentují Sekanina, Nosálek, Musil, Nikodém, Tříska a Polák. K největším favoritům patří Mandel, Peters, Buddelmayer, Feuillade, Lagondy a další.

Pokud zavítáte do Štikovské rokle, tak se připravte, že při sledování divize Touring Autocross si budete připadat jako na fotbalovém nebo hokejovém zápase. Protože tady startuje domácí Václav Fejfar se Škodou Fabia S2000. Několik, tisíc diváků ho vždy žene dopředu. I když letos možná nebude drama tak silné, protože letos už nestartuje jeho největší soupeř Karai. Ale to neznamená, že má vítězství jisté. Je tu celá řada dalších kvalitních jezdců, kteří si brousí zuby na jeho skalp. Hlavně pak naši otec a syn Brožkové se Škodou Fabia a Fordem Focus, Ota Výborný s Mitsubishi Colt nebo i Aleš Fučík, kterému právě Václav Fejfar postavil škodovku.

Poslední divizí je Junior Buggy, kam se přihlásilo patnáct jezdců, přičemž polovina je z České republiky, a třeba Šmíd nebo Vaněk mají největší šanci na vítězství.

Vzhledem k vysokém u počtu startujících začnou závody už v sobotu v 9 hodin ráno tréninkovými jízdami, a od půl páté je na programu první série rozjížděk.
V neděli se začíná také v 9 hodin druhou sérií, od 11 h se všichni jezdci představí divákům ve slavnostním defilé, od 13 h pokračuje třetí série a vyvrcholením budou semifinálové a finálové jízdy od 15 hodin. O diváky bude dobře postaráno. Novopacký pivovar slibuje dostatek lahodného piva (určitě si na něm pochutnáte) i kofoly nebo vody, o kterou byl v loňském enormním vedru značný zájem. Pokud by snad lahodný mok došel, tak do pivovaru je to jen pár kroků.

Průběžné pořadí v jednotlivých divizích vám přineseme příští týden, neboť o víkendu se uskuteční ještě druhý evropský závod v německém Matschenbergu, který leží asi padesát kilometrů od Liberce.


J.lasík 26.6.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar