Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosový Alfa Cup - malá Evropa v Humpolci

Mistrovství republiky v autokrosu se rozjede, doufejme, poslední červencový víkend v Poříčí nad Sázavou, ale v sobotu se v Humpolci uskutečnil klubový závod Alfa Racing Cup pro jezdce, kteří používají buggy vyrobené v přerovské firmě Alfa Racing. Na krásně připravenou trať se dostavilo 31 jezdců, z nichž deset bylo domácích.

Vloni na jaře jsem se ptal pan Josefa Špačka, hlavního pořadatelé AMK Zálesí, jestli by nechtěl v budoucnu uspořádat Evropu. Tehdy odpověděl, že je vcelku spokojený se Zónou střední Evropy. V tu chvíli nikoho z nás nenapadlo, že by Humpolce mohlo přijet několik špičkových jezdců z Mistrovství Evropy.

Rok s rokem se sešel a Humpolec poprvé přivítal evropskou špičku, respektive Johny Feuillada a Florenta Tafaniho z Francie, Ervinse Grencise z Lotyšska, Mario Hannekena a Markuse Wibbelera z Německa, Tautvydase Urbu z Litvy. Ve výčtu nám chybí už jen desetinásobný šampion Bernd Stubbe, ale ten se tady už představil jednou při Setkání mistrů.

Závodilo se v divizi Super Buggy, Buggy 1600 a Junior Buggy, systémem, jaký známe z mistrovství republiky. Pouze do finále postoupilo přímo osm jezdců, které doplnili dva jezdci z B-Finále.


V Junior Buggy vládl úřadující evropský šampion Jakub Novotný, který dvě rozjížďky vyhrál a ve finále si dojel s přehledem pro zlatý věnec. Druhý dojel Holanďan Styn Jaspers a třetí Filip Duřt, který v rozjížďkách uzavíral vždy startovní pole.

Divize 1600 se odehrála bez českých jezdců. Rozjížďky vyšly nejlépe Markusi Wibbelerovi, který dvakrát vyhrál a jednou skončil druhý. První rozjížďku vyhrál Urba, právě před Wibbelerem. Poslední jízda přinesla zajímavou podívanou, když si Wibbeler i Urba několikrát vyměnili pozice. Pak se Wibbeler propadl až za Urbu na čtvrtou příčku. Toho využil Justs Grencis a vyhrál před Saschou Baumgartnerem. Před sezonou se z rodinných důvodů osamostatnil a jede sám na sebe. Uvidíme, jak se mu bude dařit v dalších závodech.

Pochopitelně největší pozornost přitahovala Super Buggy, zvláště pak na Radka Jordáka, vicemistra Evropy. V měřeném tréninku zazářil Johnny Feuillade, který v Humpolci startoval poprvé. Jedno kolo projel za 30.580, Radek Jordák za 30.662 a Stubbe 30.980. Už to napovídalo, že diváci uvidí pěkný sport,

První rozjížďku první skupiny vyhrál Feuiilade před Stubbem a Hrubým. Druhou Grencis před Vaculíkem a Jordákem. V druhé rozjížďce se dařilo opět Feuillademu před Stubbem a Polákem, v druhé skupině zopakoval úspěch Grencis před Jordákem a Vaculíkem. V třetí se prosadil Stubbe před Hrubým a Hannekenem, resp. Grencis před Abrahámem a Tothem.
Z B finále postupovali dva jezdci a těmi šťastnými byli Polák a Toth. Ti doplnili osmičku nejlepších podle časů: Grencis, Stubbe, Feuillade Hrubý, Vaculík, Jordák a Tegnier. Po startu vyrazil nejlépe Stubbe, za ním Feuillade. Když už to vypadalo, že se na pořadí nic nezmění a Radek Jordák odstavil stroj, začala hořet buggy Maďara Totha. Jízda byla zastavena a opakována.

Bohužel hned po startu skončil Stubbe a do čela šel Martin Hrubý na kterého dotíral Feuillade, zatímco Jordák držel třetí příčku. V předposledním kole upadlo Feuillademu kolo a na třetí místo tak postoupil Roman Polák.

Pánové Ladislav Hanák a Marek Stloukal z firmy Alfa Racing uspořádali na tradičně perfektně připravené a za pomoci humpoleckých pořadatelů, krásný závod plný zajímavých soubojů. Díky všem za autokros.


Junior Buggy

1.Jakub Novotný
2.Styn Jaspers
3.Filip Duřt


Buggy 1600

1.Justs Grencis
2.Sascha Baumgartner
3.Tautvydas Urba


Super Buggy

1.Martin Hrubý
2.Radek Jordák
3.Roman Polák



JL 7.7.2020

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar