Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosovou sezonu otevře příští víkend Humpolec

Nový ročník autokrosové sezony se blíží. Již 23. – 24. dubna přivítá úvodní podnik republikového MČR Humpolec. Do závodu je přihlášeno takřka sto padesát jezdců v deseti divizích. Perfektně upravená trať slibuje zajímavé souboje.

Josef Špaček

Josef Špaček

„Náš závod bude zároveň tradičně součástí Zóny Střední Evropy, České trofeje a kartcrossového MASCOM Cupu. Již nyní evidujeme stočtyřicet přihlášek. Věřím, že to bude důstojná oslava čtyřiceti let od vzniku AMK Zálesí Humpolec,“ věří předseda pořadatelského týmu Josef Špaček.



Humpolecká Autokros Arena Pod Vilémovským lomem ožije autokrosem již v pátek 22. dubna. „Od čtvrté hodiny odpolední začnou zároveň s otevřením sekretariátu administrativní a technické přejímky. V sobotu od osmé hodiny ranní proběhne rozprava s jezdci a půl hodiny poté začne první oficiální měřený trénink. Druhý pokračuje v 11:45.



Na 14:45 jsou plánovány úvodní rozjížďky všech divizí. Piloti divizí Cross Car, Kartcross a RacerBuggy stihnou v podvečer od 17:15 ještě své druhé rundy, které čekají zbývající účastníky v neděli od osmé ranní. Všichni společně pak mají plánovány závěrečné rozjížďky od 9:45. Celý program vyvrcholí po obědě od půl jedné semifinálovými a finálovými jízdami,“ poskytuje základní časové informace Josef Špaček. Ten zároveň tentokrát neplánuje bohatý doprovodný program. „Při vysokém počtu startujících na něj nebude čas. Sice jsme přemýšleli, jak vše vyšperkovat, ale není k tomu ani úplně vhodná doba. Myslím tedy, že oslavy zkusíme posunout na podzimní Setkání mistrů. Nicméně věřím, že už samotná špičková konkurence nabídne spoustu strhujících soubojů a tudíž i úžasných diváckých zážitků.“



Jednou z nejzářivějších hvězd na současném autokrosovém nebi je Petr Nikodém. „Poslední dobou bohužel nebylo na přípravy buginy moc času. Museli jsme totiž pracovat, abychom zařídili středisko, které na závody vydělá a my mohli do této sezony i těch dalších pokračovat. Rozhodně v Humpolci chybět nehodláme. Čeká nás tedy hektický finiš na poslední chvíli. Všechny potřebné díly bychom měli mít k dispozici. Teď jde o to vše poskládat a ideálně buginu nastartovat dříve než při najíždění do autobusu před odjezdem na závody,“ směje se pražský pilot a přidává informace, na čem se svým týmem pracují. „Samozřejmě jsme měnili spoustu věcí. Auto už loni bylo rychlé a funkční, takže prioritou bylo zvýšit jeho spolehlivost. Víme, co nám při soubojích praskalo a to se snažíme zesílit. Kompletně nová je také elektronika, aby nás nevyřadila jakákoliv kapka vody, což se nám loni stalo hned třikrát.“


Největšími soupeři budou jezdci Jakub Kubíček, David Horák, Zdeněk Antony (s novým vozem), Radek Jordák (návrat k Volvu), Vladislav Štětina, nesmíme zapomenout ani na Jaroslava Hoška a celý šampionát by rád absolvoval Terry Callaghan. Přihlášeno v Super Buggy je 19 jezdců.


Cestovní vozy bude zastupovat například Jiří Bret, který se představí v divizi TouringAutocross. „V minulém týdnu jsme u Martina Matouška odbrzdili nový motor, který se jeví moc dobře. Doděláváme nějaké drobnosti na autě a finišujeme s přípravami. Jinak jsme žádné podstatné změny na autě nedělali. Do Humpolce se moc těším. Samozřejmě sleduji na netu, jak tam makají a zvelebují trať a areál. To je super a Pepa Špaček to tam vede skvěle. Trať mě svým profilem sedí. Loni jsem zde chyběl, takže tím více se těším. Startovka naší divize vypadá parádně a velké plechy budou zase ozdobou, což je super! Před pár dny mi skončila hokejová sezona, takže fyzičku také jakžtakž mám. Vše by mělo být ok (úsměv). Zvu fanoušky motoristického sportu a autokrosu zvlášť do Humpolce,“ těší se zkušený mladoboleslavský závodník. Na startu se objeví jedenáct jezdců včetně Petra Šimurdy, Jana Brožka, Luboše Kužela, Marcela Dleska nebo Němce Jense Balzera se Škodou Fabia.



Úřadujícím republikovým šampionem divize Buggy1600 je Jakub Novotný. „Natěšenost je tím větší, že jde o první závod po zimní pauze. Do Humpolce se vždy rád vracím a jsem rád, že začínáme právě tam. Vynikající kvalita trati a skvělá organizace jsou zde totiž tradicí. Náš tým nyní finišuje s přípravou buginy, takže věřím, že budeme připraveni,“ doufá pilot z východočeské obce Konecchlumí. Divize 1600 čítá 23 jezdců včetně 15 zahraničních z Rakouska, Slovenska, Itálie a Němce. V seznamu chybí Daniel Pytloun, ale věřme, že se objeví.




seznam přihlášených:
http://www.amk-humpolec.cz/images/2022/prihlasky22.pdf






V.
Resl + JL 17.4.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar