Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosová republika startuje v Nové Pace

Po pěkném závodě v Humpolci a nepříliš vydařeném podniku ve Velkých Uhercích se autokrosoví jezdci sjedou o víkendu do Štikovské rokle u Nové Paky, aby bojovali o další body do mistrovství republiky. Jde již o 45. závod od roku 1971.


Ve všech divizích, včetně racer bugy, je do dnešního dne přihlášeno více než stovka jezdců, která poprvé odzkouší upravenou trať podle nového nařízení FIA. Největší novinkou je vyasfaltovaná startovní plocha v délce 67 metrů, dále byly zaobleny poloměry zatáček a osazeny novými svodidly, přibyly ochranné FIA ploty s výškou 2,5 metru a o délce 210 metrů, chránící diváky před odlétajícími díly, atd. Investice si vyžádaly částku více než jeden milion korun. Podle slov Václava Fejfara, naší jedničky v cestovních automobilech se trať ještě zrychlila, minimálně o sekundu až dvě na jedno kolo.

Uvidíme, jak se budou změny jezdcům zamlouvat, ale už dnes se ozývají hlasy, že autokros tím ztrácí svoje kouzlo a za chvíli by se mohlo závodit na ploché dráze.
A koho diváci uvidí? V královské divizi je přihlášeno osmnáct jezdců, mezi nimiž nechybí jeden z nejlepších evropských Wiely Albers z Holandska. Jednak si přijede vyzkoušet trať, jednak to nemá ze Staré Paky, odkud má přítelkyni, daleko.

Otazník visí nad Jakubem Kubíčkem a Vladislavem Štětinou, kteří měli ve Velkých Uhercích ošklivou nehodu, při níž naštěstí doznaly újmy „na zdraví“ jen buginy, nikoliv jezdci. Podle posledních zpráv by měl Kubíček opravu stihnout, u Štětiny to prý tak jisté není. Nechme se překvapit, jestli se neobjeví Petr Turek, stříbrný ze Seelowa.

Pořadím budou chtít jistě zamíchat Jan Smrž, který s novým strojem zvítězil na Slovensku před Borisem Vaculíkem (2. v Humpolci), dále Roman Keřka, pravidelný účastník evropských závodů nebo nestor autokrosu Jaroslav Hošek, který si dojel na Slovensku pro zelený věnec. V divizi 1600 je přihlášeno deset jezdců, včetně Švýcara Baumgartnera, Rakušana Hummela a Schielbergera a Němce Korna. Petr Nikodém, který přistoupil z Junior bugy a po smůle v Humpolci vyhrál na Slovensku před Romanem Polákem. Jejich největším soupeřem bude určitě Marek Sekanina, který v úvodním evropském závodě v Seelově prohrál jen Francouzem Johnny Feuilladem.

Divize Touring Autocross má ve startovní listině čtyři jezdce včele s Václavem Fejfarem se Škodou Fabia, vítěze první Evropy v Seelově. S vozem z jeho dílny pojede Aleš Fučík, třetí letošní vítězství si bude chtít připsat Pavel Svoboda s Mitsubishi Lancer. Tato divize startuje společně s divizí 5, v níž se odehrávají tvrdé souboje mezi Bořivojem Kořínkem (Ford Focus), Lubošem Kuželem (Audi Quattro) a dalšími jezdci.

V sobotu jsou od 11 hodin na programu měřené tréninky, od 16 hodin pak série prvních rozjížděk. V neděli se začíná už od 8 hodin druhou a třetí sérií, ve 13.45 hodin pak semifinálové a finálové jízdy.

Více info na www.autoklubnp.cz



J.Lasík
1x
Foto Tomáš Němec

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar