Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosová elita míří do Údolí mamutů v Přerově

Mistrovství Evropy v autokrosu vstupuje do závěrečné fáze. Po závodech v Litvě, Lotyšsku, Německu, Nové Pace, Francii a Holandsku čeká na jezdce tento víkend ještě Přerov, a po něm Francie, Itálie a Španělsko. Ve hře je tedy ještě pořádný příděl bodů, teoreticky 140, které mohou šampionát ještě zdramatizovat.

Super Buggy

V Super Buggy se po vítězství v Holandsku, a už třetím v této sezoně dostal do čela Petr Nikodém a jde za cílem vybojovat čtvrtý titul mistra Evropy, ale první v Super Buggy. Cestu mu ale křižuje Bernd Stubbe, který vyhrál dvakrát. Poslední slovo neřekl ani třetí Johnny Feuillade, jenž porazil jak Stubbeho, tak Nikodéma na domácí trati ve Francii.


Startovní listina pro Přerov čítá dvacet jezdců, z první desítky nechybí nikdo. Na trati se objeví kromě „Evropanů“ Petra Nikodéma, Radka Jordáka, Jaroslava Hoška, Zdeňka Antonyho ještě Petr Bartoš a Ota Výborný. Otazník visí nad premiérou Václava Fejfara s novou buggy.
Velkou pozornost bude na sebe poutat Tomáš Enge, který se s buggy od firmy Marat poprvé představí v autokrosu. „Každá disciplína je naprosto odlišná, ať to jsou okruhy, rallye, dálkové soutěže. Najednou se potkávám s novým závoděním a každé se musí pochopit. Váha 700 kg, výkon 700 k, to je taková formule jedna s pohonem všech kol. Samotnou zkušenost nejde ničím nahradit. Během závodu se budu snažit co nejvíc naučit. Nevím nic o jezdeckém stylu na tomto povrchu, je to velká věda, koumání a chce to hodně času. Dostat se do finále mezi zkušené jezdce bych považoval za úspěch. Těším se, ale pokora bude na místě. Zatím jsem jel s buggy jen při Setkání mistrů v Sosnové a nedávno testoval právě v Přerově. Tento povrch mám rád už proto, že rád jezdím bokem. Ohromně se těším, ale zároveň mám respekt. Ono, i když bugina má čtyři kola a motor, je to pro mě nová a nepoznaná mentalita. Budu muset vše prozkoumat a přijít na to, jak se to dělá.“ řekl na tiskové konferenci Tomáš Enge.



Do Údolí mamutů se hodně těší Otakar Výborný. „Pro mě jde o vrchol sezony. Za prvé, hlavní partner akce společnost MORKUS MORAVA je zároveň mým hlavním sponzorem. Za druhé, přerovskou trať mám rád od mého prvního zdejšího startu. To bylo v roce 2013 ještě s Mitsubishi Colt. Od té doby jsem zde nikdy nechyběl, ať už to později bylo s Mitsubishi Mirage nebo speciálem královské kategorie SuperBuggy. Samozřejmě nebudeme chybět ani letos. Doufám tedy, že diváci dorazí v hojném počtu už na sobotu

Průběžné pořadí ME


1.Nikodém 172
2.Stubbe 152
3.Feuillade 151
4.Jordák 130
5.Bartelen 122
6.Grencis 122
7.Antony 90



Buggy 1600


V divizi Buggy 1600je přihlášeno 21 jezdců včetně kompletní špičky. Tři závody letos už vyhrál Kevin Peters, po jednom mají na kontě Markus Wibbeler, Styn Jaspers a Bart van der Putten. S velkým náskokem vedl po šesti závodech Kevin Peters před Francouzem Thomasem Christoleme a Markusem Wibbelerem. Pátý Jakub Novotný, jehož nejlepším výsledkem je třetí příčka z Nové Paky, ztrácí už 84 bodů a bude chtít bodový příděl ještě navýšit.


1.Peters 186
2.Christol 135
3.Wibbeler 130
4.Jaspoers 118
5.Novotný 102



Junior Buggy


Naopak Junior Buggy, proti Buggy 1600, je zcela ve znamená českých jezdců, a dokonce jsme už zaslechli hlasy ze zahraničí, že by se měla zrušit, stejně jako už dřív Touring Autocross. Skvělou sezonu má Arnošt Florián, který vyhrál první čtyři závody a pak ještě přivezl zlatý věnec z Holandska. Pouze ve Francii se mu nedařilo a tady ho na prvním místě zastoupil Filip Duřt. Druhý je zatím díky stabilním výkonům Daniel Pytloun, jeho sestra Eliška, (V Německu třetí!) je zatím sedmá. Nejlepší zahraniční účastník Holanďan Teun van Asten je průběžně třetí. Bodové rozdíly mezi prvními pěti, s výjimkou Floriána jsou malé a můžeme se těšit na zajímavé souboje našich jezdců hlavně s van Astenem, Kovacem a Grencisem.



1.Florián 190
2.Pytloun 164
3.van Asten 141
4.Duřt 135
5.Šafránek 122
6.Kovac 122
7.Pytlounová 117



Hlavní organizátor Jakub Vymazal stojí před těžkým úkolem a tím je obhájení loňské prvenství, kdy byl Přerov vyhlášen jako nejlepší pořadatel sezony. Moc dobře ví, že obhájit je vždy těžší, a tak neponechává nic náhodě.


„Rychlým výčtem a jedním dechem by se dalo říct: našlapaný motoristický víkend plný napínavých soubojů a dechberoucích situací na závodní trati i mimo ni. Letos jsme se zaměřili i do vzduchu a brutální akrobatický projev přiletí ukázat Martin Šonka, na závodní autokrosové trati se představí poprvé Tomáš Enge, na podiu Jumping Drums, za mikrofonem komentátorská legenda Martin Straka, do toho lety vrtulníky, dětská autokrosová akademie, autogramiáda, žhavé umbrella girls, skákací hrady, fan zóna s výstavou historických exemplářů a trenažéry. Věřím, že diváci nebudou vědět, co dříve. Připravujeme pro ně také nový fanshop, limitované edice kelímků. Doufám, že diváci dorazí v hojném počtu, ať ty naše borce pořádně ženou co nejvíce kupředu, ať české vlajky vlají na stupních nejvyšších. Sledujte náš facebook události, kde budeme přidávat aktuální informace a naše webové stránky www.ak-prerov.cz,“ slibuje parádní zážitky Jakub Vymazal, předseda AUTO KLUBU PŘEROV-město.



JL 17.8.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar