Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosová Mekka v Nové Pace

Mistrovství Evropy má odjety čtyři závody a jak naznačil závod ve Štikovské rokli, v obou hlavních divizích se ještě dočkáme zajímavých soubojů. Jen škoda, že bohužel zmizely cestovní automobily a nahradily je cross cart. V Nové pace se podařilo dát dohromady zajímavé startovní pole osmnácti jezdci, v Přerově je bohužel neuvidíme.

Jan Bar Blaauw

Jan Bar Blaauw

Ota Výborný

Ota Výborný

Ares Lahoz Rubio

Ares Lahoz Rubio

David Méat

David Méat

Grencis

Grencis

Nejvíce obsazenou je divize Buggy 1600, v níž startují z našich pouze Jakub Novotný a sporadicky Filip Hartmann. Novotný dojel v Pace třetí, před tím si se mu nedařilo. Cestu k vysněnému titulu mu ztrpčuje řada jezdců. Především Markus Wibbeler, který se ovšem tentokrát do finále nedostal. Zatím vyhrál jeden závod a dvakrát dojel třetí. Druhé letošní vítězství si v Nové Pace připsal Kevin Peters a dostal se tak do vedení před Wibbelera. Dobře si vede také van der Putten, který přestoupil z Junior Buggy. V této divizi startovalo v Nové Pace třicet jezdců z deseti zemí, nejvíce jich přijelo z Holandka - osm.



V Super Buggy pravidelně startují Petr Nikodém, Radek Jordák, David Horák, Jaroslav Hošek, Zdeněk Antony a Jakub Kubíček. Všichni by rádi okusili radost z evropského vítězství, ale zatím jen Nikodému bylo dopřáno ochutnat zlaté šampaňské. Zlaté věnce si dělí mezi sebou desetinásobný šampion Bernd Stubbe a Petr Nikodém. Zatím je stav 2:2. Jejich nádherné souboje byly vrcholem závodu.



Tabulku po čtyřech závodech vede Petr Nikodém před Stubbem a Feuilladem. Druhým naším nejúspěšnějším jezdcem je šestý Radek Jordák, zatímco Zdeněk Antony sbírá zkušenosti na evropských tratí. Je potěšitelné, že Francouz Feuillade přivezl s sebou dalších pět svých krajanů. Do Divize Super Buggy přestoupil Adriáan Boele z cestovních vozů s buggy předělanou na ruční plyn. Comeback chystá také Václav Fejfar.



Suverénem Junior buggy je Arnošt Florián, vítěz všech čtyř závodů. Zatím nenašel odpovídající konkurenci. Jediný, kdo s ním drží krok je Daniel Pytloun na průběžném druhém místě, ale s nevyrovnanými výsledky. V Německu zajela skvěla jeho sestra Eliška, ale ve Štikovské rokli zůstalo pro ni po kolizi finále bohužel zavřené. Ze zahraničních jezdců se začíná prosazovat van Asten.




Premiérově se představil cart cross, který vytlačil ze scény bohužel cestovní automobily, a to je velká škoda. Ostatně to ukázal i vložený závod, o němž jsme psali včera. V závodě identických kartů vyhrál první evropský šampion David Méat, k naší radosti dojel druhý Petr Doležal. A neztratily se ani dvě dívky, které sem přestoupily z Junior Buggy. Španělka Ares Lahoz Rubio dojela čtvrtá, Chantal van der Putten z Holandska skončila devátá, když v semifinále vybojovala druhé místo. Startoval také Toby Albers, syn u nás velice populárního Wiellyho.




Novopačtí pořadatelé si dali s přípravou tratě záležet, a ani páteční večerní průtrž se v areálu nijak výrazně neprojevila. Občas se tu a tam vyjezdila během dne díra, což někteří jezdci nelibě nesli. Ale autokros jsou závody na nezpevněném povrchu, nikoliv na asfaltu. Až na dvě přestávky, zaviněné haváriemi, se dařilo dodržet časový harmonogram. Hlavní přestávku vyplnili mažoretky, profesionální motocyklový kaskadér a parašutisté. Všichni přistáli na startovní rovinku. Deset tisíc diváků vytvořilo jezdcům skvělou kulisu, a tak není divu, že se Nové Pace přezdívá Mekka Autokrosu. Kdo nejel Paku, jako by nejel autokros.




Evropský šampionát pokračuje koncem měsíce dvouzávodem ve Francii a premiérově v Holandsku, domácí mistrovství má na programu další závod 14.srpna v Poříčí. Autokros se do Nové Paky ale vrátí už 7.srpna, kdy se tady pojede mistrovství Holandska.




JL 6.7.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar