Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokrosová Evropa míří do Seelowa

Devítidílný seriál Mistrovství Evropy v autokrosu začíná o tomto víkendu v německém Seelowě a na nezájem si rozhodně nemůže stěžovat. Ve čtyřech divizích je přihlášeno 114 jezdců. Tituly obhajují Petr Nikodém, Václav Fejfar, Jakub Novotný a Bernd Stubbe.

Nejvíce českých jezdců – devět se představí v Divizi Super Buggy: Jakub Kubíček, Jaroslav Hošek, Roman Keřka, David Horák, Štětina, Radek Jordák, Martin Hrubý, Josef Jonáš a Petr Bartoš. Proti nim nastoupí 32 zahraničních pilotů. Mezi nimi nechybí nikdo z evropské špičky – Stubbe, Grencis, Callaghan, Bartelen, Tafani, Albers, Anacleto a další.


Vůbec nejpočetnější je Divize Buggy 1600, kde nás reprezentují dvojnásobný evropský šampion Petr Nikodém a jeho největší rival Milan Vaněk. „Startovní listina zahrnuje u nás 46 jezdců, což je na první závod Evropy opravdu hodně. Je vidět, že naše divize táhne a obhajoba nebude určitě jednoduchá. Jedním z nejrychlejších je Milan Vaněk, ale šanci vyhrát má hodně pilotů, například Němci Steve Laubach, Markus Wibbeler, Marcel Schröer, Marvin Holzleitner, Holanďan Timo Pähler, Francouzi Vincet Mercier, Axel Teygnier nebo Kevin Peters z Lucemburska. Někteří vyjedou s novým i buginami, stejně jako já. Vypadá sice jako ta loňská, ale pod plasty je nová konstrukce,“ říká Petr Nikodém.


Do Junior Buggy se přihlásilo šestnáct jezdců, včetně obhájce titulu Jakuba Novotného, Daniela Pytlouna, Josefa Švorce a Václava Kindla.


Nejméně jezdců – pouhých jedenáct najdeme v seznamu Divize Touring Autocross, nad kterou se bohužel smráká. FIA totiž z důvodu nezájmu jezdců chce tuto divizi s největší pravděpodobností zrušit. Na startu se objeví Václav Fejfar, Ota Výborný, Jan Brožek, Jan Bartoš a Lukáš Červený. Největší pozor si musí dát na Matveye Furazhkina, který startuje se Škodou Fabia od Martina Samohýla. A už při loňském Setkání mistrů ukázal, že je hodně rychlý. Se stejným vozem, ale s ručním ovládáním jede Andrian Boele.


Tréninky začínají v sobotu od 11 hodin, a od 16 hodin se pojede první série rozjížděk. V neděli se závodí od 9 hodin a finále jsou naplánovány od 14.15 hodin.


Závodní trať, výborně přehledná leží přímo ve městě Seelow, 60 km východně od Berlína.


JL 7.5.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar