Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autokros ve Francii - první Fejfar a Novotný

Šestý závod autokrosového Mistrovství Evropy přinesl českým barvám dvě vítězství, o které se zasloužili Václav Fejfar v divizi Touring Autocross a Jakub Novotný v Junior Buggy. V Divizi Buggy 1600 a Super Buggy obsadili Petr Nikodém a Jakub Kubíček čtvrtá místa.

V divizi Touring Autocross startovalo pouze osm jezdců a i přes výměnu převodovky v tréninku neměl Václav Fejfar vážnějšího soupeře. Ve finále zvítězil před Výborným a Samohýlem.

Junior Buggy přinesla radost Jakubu Novotnému, který vyhrál před Ovčarovem a sourozenci Bertem a Chantal van der Puttovými. Body za šesté místo si připsal ještě Daniel Pytloun a osmý skončil Filip Hartmann.

Drama přinesla Super Buggy, v níž tentokrát nestartoval Jaroslav Hošek a do finále neprošli Jordák, Hrubý ani Horák, ale ani Stubbe, Fauillade, Albers nebo vedoucí muž průběžné klasifikace Bartelen. Finálová jízda byla v šestém kole po požáru Grencisovy buggy zastavena a protože byl odjet dostatečný počet kol, tak mohly být vyhlášeny výsledky po pátém kole. Štěstí v neštěstí měl právě Grencis, který byl v tu chvíli první. Za ním skončil Callaghan a Tafani. Čtvrtý Kubíček si v průběžné klasifikaci posunul na druhou příčku. Petr Bartoš skončil sedmý.

Autokrosů na francouzské půdě, tentokrát v Saint Georges de Montaigum, se zúčastňuje vždy početná skupina domácích jezdců, kteří chtějí ukázat „zbytku“ světa, kdo je na jejich trati pánem. A to nejen samotní jezdci, ale i pořadatelé. Tak třeba měřený trénink absolvovali Francouzi na suché trati, ostatním trať řádně nakropili.


Nikodém čtvrtý

Už ve volném tréninku Divize Buggy 1600 odešel Petru Nikodémovi úspěšný „novopacký“ motor, a tak nestihl první měřený trénink a nastoupil až do druhého.
„Ve druhém tréninku byla trať hodně rozbitá a v kombinaci, kropíme všem kromě Francouzů, jsem zajel až třináctý čas a spadl do třetí skupiny, v níž nebyl žádný Francouz, ale za to finálová skvadra nejrychlejších jezdců, ve které jsme se úspěšně drželi všechny tři rozjížďky,“ říká Petr Nikodém

Poprvé dojel druhý za Milanem Vaňkem, pak dvakrát vyhrál opět před Vaňkem a postoupil do prvního semifinále. Druhé místo za pozdějším vítězem Mercierem mu zaručilo první řadu finálové jízdy mezi dvěma domácími jezdci.

„ Problémy na sebe nenechali dlouho čekat a již na startovní rovince jsem dostal pořádnou ránu od obou francouzských kolegů, čímž mě katapultovali až na 9. nebo 8. místo. Se ztrátou půl otáčky volantu na řízení následovala řežba až do cíle, kterým jsem ale projížděl bok po boku se třetím Labrossem, ale nakonec je z toho v uvozovkách krásné čtvrté místo s poškozeným vozem,“ vysvětluje finálovou jízdu Petr Nikodém.
První tři místa obsadili Francouzi v pořadí Mercier, Christol a Labrosse, kteří však Evropu nejedou, a největší soupeři Laubach do finále ani nenastoupil a Holzleitner skončil hned v prvním kole a Beddelmeyer se ani do finále nedostal. Petr Nikodém posunul na první místo průběžné klasifikace s náskokem devíti bodů na největšího soupeře Kevina Peterse z Lucemburska. Ten dojel ve finále šestý. Zřejmě mezi těmito dvěma jezdci se rozhodne o titulu.

Mistrovství Evropy pokračuje sedmým podnikem ve dnech 11. a 12. srpna v Přerově.



Průběžné pořadí


Super Buggy

1.Grencis 151
2.Kubíček 134
3.Stubbe 130
4.Bartelen 129
5.Tafani 121
6. Feuillade 111
9.Štětina 73
10.Jordák 62


Buggy 1600

1.Nikodém 146
2.Peters 137
3.Buddelmeyer 105
4.Holzleitner 97
5.Wibbeler 94
9.Vaněk 73


Touring Autocross

1.Fejfar 203
2.Samohýl 173
3.Boele 148
4.Výborný 135
5.Hennersdorf 117


Junior Buggy

1.Ovčarov 178
2.Grencis 158
3.van der Putten 153
4.Novotný 149
5.Pytloun 96



JL 25.7.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar