Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Autocross Nová Paka - suverénní Kubíček i Fejfar

Ve Štikovské rokli v Nové Pace pokračovalo třetím dějstvím mezinárodní mistrovství České republiky v autokrosu za účasti takřka celé domácí špičky. Bohužel po tréninku odjeli domů otec a syn Brožkové, kteří prý měli už natrénováno a divize Touring Autocross tak přišla o dva kvalitní jezdce.

Jakub Kubíček

Jakub Kubíček

J.Vontszemü, J.Hošek

J.Vontszemü, J.Hošek

Roman Keřka

Roman Keřka

Václav Fejfar

Václav Fejfar

Luboš Kužel

Luboš Kužel

Zdeněk Antony

Zdeněk Antony

Bořivoj Kořínek

Bořivoj Kořínek

Během závodu pořadatelé a diváci uctili minutou ticha tragickou smrt nadějného českého reprezentanta Adama Roučky, který dobrovolně opustil náš autocross jen několik dní před novopackým závodem. Vzpomněl na něj i jeho kamarád Vít Nosálek, startující s jeho buggy. Ve třídě do 1600 dojel druhý za Radkem Jordákem a před Romanem Polákem, který překvapivě vede průběžnou klasifikaci této divize.

Všichni současní reprezentanti se postavili na start Super Buggy, v níž neuvěřitelným způsobem kraloval Jakub Kubíček, vycházející hvězda českého i evropského autokrosu. S přehledem vyhrál jízdu první o 14 s, druhou pro kolizi nedokončil a v třetí rozjížďce byl druhý za Markem Stloukalem. Pro úplnost dodejme, že v druhé byl na rozbahněné trati po nočním dešti nejrychlejší Josef Vontszemü o půl minuty před Jaroslavem Hoškem. Do první řady Kubíčka doprovodili Vontszemü a Hošek, jenž měl rovněž svůj den a jezdil jako v dobách největší slávy. Druhou řadu si vyjeli J.Štětina a Vaculík, třetí pak Keřka, Stloukal a Turek.

Od startu vyrazil nejlépe Vontszemü, ale na kopci byl první už Kubíček a hned se začal soupeřům vzdalovat dvojici pronásledovatelů Vontszemü a Hošek. V cíli měl náskok třinácti sekund. Po druhém a třetím místě se tak dostal do čela průběžné klasifikace. Vítěz z Humpolce Marek Stloukal si připsal body za sedmé místo, zatímco vítěz z Rakouska Roman Keřka dojel šestý.

V divizi Touring Autocross vládl podle předpokladů domácí Václav Fejfar se Škodou Fabia S2000, který vyhrál jak obě rozjížďky (v sobotní rozjížďce porazil o 43 sekund Kužela), tak ani ve finále nedal nikomu nejmenší naději, že by jej mohl někdo porazit. Druhý dojel Aleš Plichta se Subaru Impreza, třetí Martin Svoboda s Mitsubishi Lancer. Na náročné trati neměl Luboš Kužel s těžkým Audi A2 Quattro mnoho šancí prosadit se na stupně vítězů a dojel sedmý (v hodnocení D5 byl třetí za Plichtou a Kořínkem). Přesto vede průběžné pořadí společné divize Touring a D5 o deset bodů před Bořivojem Kořínkem.

Cestovní automobily s jednou poháněnou nápravou soupeří v divizi 6, kde proti vozům Škoda Felicia, Citigo a dieselové Fabii, Seatu Ibiza a Suzuki Swift startuje pouze Zdeněk Antony se Škodou Rapid s pohonem zadních kol. V Humpolci jej komisaři ke startu pro nesrovnalosti nepustili, ale ve Fuglau dojel třetí a v Nová Pace zvítězil, byť dost kuriozním způsobem. Dvě kola před cílem udělal kotrmelec a závod byl zastaven. Protože byl odjet dostatečný počet kol, tak podle řádů bylo vyhlášeno pořadí po projetí cílem před zastavením závodu. V tu chvíli vedl Zdeněk Antony před Janem Ratajským se Škodou Felicia a Milanem Zákoutským se Seatem Ibiza. Mistrovství vede vítěz prvních dvou autocrossů Fučík před Ratajským.

Nyní je na programu první závod evropského šampionátu v německém Seelowě.


J.Lasík 13.5.2014

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar