Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Audi e-tron Vision Gran Turismo - z herní konzole na okruhy

Audi bude poskytovat mimořádné zážitky v oblasti elektrické mobility díky studii „Audi e-tron Vision Gran Turismo“ s čistě elektrickým pohonem. Nový závodní vůz, vyvinutý původně exkluzivně pro virtuální závody, se stane realitou ve Formuli E. Od závodu v Římě v sobotu 14. dubna, se Audi e-tron Vision Gran Turismo uplatní jako závodní taxi.

Zákazníci a hosté značky se čtyřmi kruhy mohou jako spolujezdci ve voze Audi e-tron Vision Gran Turismo zažít jízdu po městských závodních okruzích Formule E od závodu v Římě. Jediný existující automobil vyvinuli a vyrobili zaměstnanci předsériového centra Audi za pouhých jedenáct měsíců. Vzorem bylo Audi e-tron Vision Gran Turismo ze hry „Gran Turismo“ pro herní konzole PlayStation.

Designéři Audi navrhli Audi e-tron Vision Gran Turismo pro soutěž „Vision Gran Turismo“, která byla uvedena na trh k 15. výročí oblíbené hry. Mnozí výrobci automobilů pro ni vyvinuli virtuální závodní automobily.

Mnohé z těchto studii byly následně vyrobeny také v měřítku 1:1 a představeny na autosalonech. Audi e-tron Vision Gran Turismo je prvním koncepčním vozem této řady, který bude v plně funkční podobě nasazen na skutečných závodních okruzích.

Audi se záměrně nechalo inspirovat také stylistickými prvky a barevným řešením legendárního závodního vozu Audi 90 quattro IMSA GTO, s nímž společnost v roce 1989 nadchla fanoušky motoristického sportu v severoamerickém závodním seriálu IMSA GTO s jezdci, mezi něž patřili Hans-Joachim Stuck, Walter Röhrl, Hurley Haywood a Scott Goodyear. Tento vůz tehdy daleko předběhl dobu kombinací důsledně lehké konstrukce, pohonu všech kol quattro a výkonného přeplňovaného pětiválce.

Audi e-tron Vision Gran Turismo disponuje rovněž trvalým pohonem všech kol, ovšem v čistě elektrické podobě e-tron quattro s variabilním rozdělováním hnací síly. Studie je poháněna třemi elektromotory, z nichž každý dosahuje nejvyššího výkonu 200 kW. Dva elektromotory přenášejí hnací sílu na zadní nápravu, třetí elektromotor pohání přední nápravu. Přitom nalézají uplatnění jednotlivé komponenty z budoucích modelů Audi e-tron. Celkový nejvyšší výkon činí 600 kW (815 k). Elektricky poháněný závodní vůz s pohotovostní hmotností 1450 kilogramů má výkonovou hmotnost 1,78 kg/k a ideální rozložení hmotnosti mezi přední a zadní nápravu v poměru 50:50 %. Audi e-tron Vision Gran Turismo zrychlí z 0 na 100 km/h za méně než 2,5 sekundy.

Futuristické závodní taxi se v roce 2018 zúčastní všech evropských závodů Formule E a také mnoha dalších akcí. Za volant usedne bývalá závodní jezdkyně v DTM Rahel Freyová ze Švýcarska nebo Dindo Capello z Itálie, vítěz vytrvalostního závodu v Le Mans.


Audi 11.4.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar