Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Alpine - návrat do motorsportu, resp. do F1

Alpine F1 Team oficiálně započal novou éru virtuálním zahájením první sezony svých dějin na Mistrovství světa FIA Formule 1. Letošní monopost, nazvaný A521, se pyšní v barvách modrá, bílá a červená, které jsou synonymem dědictví závodní Alpine.

{*3]

Vůz bude vybaven hnacím agregátem Renault E-Tech 20B V6 1,6 l, projektovaným a vyvinutým ve Viry-Châtillon, kde francouzský výrobce motorů působí ve F1 nepřetržitě již pětačtyřicet let.

A521 vychází z R.S.20, který soutěžil v sezoně 2020. V důsledku loňských změněných předpisů v průběhu pandemie byly hlavní strukturální díly A521 převzaty z loňska. Každý díl, který z tohoto rámce vybočoval, však byl vylepšen, zejména vzadu, což si vyžádala nová pravidla FIA v oblasti aerodynamiky.

Luca De Meo, generální ředitel skupiny Renault: „Spatřit vzrušující jméno Alpine na voze Formule 1 je skutečnou radostí. Nové barvy, nové osobnosti, ambiciózní projekty: je to nový start založený na čtyřicetileté historii. Spojíme hodnoty autenticity, elegance a kuráže Alpine s našimi znalostmi a zkušenostmi v inženýrství a stavbě podvozku. Je úchvatné být konstruktérem ve Formuli 1. Budeme soutěžit s největšími jmény těchto spektakulárních závodů, pořádaných a sledovaných náruživými nadšenci. Nemohu se dočkat, až sezona začne.”

První monopost Alpine F1 Team bude svěřen Estebanu Oconovi a Fernandu Alonsovi, který se vrací k Formuli 1 po dvouleté pauze a zamířil do stáje, v níž získal své dva tituly mistra světa v r. 2005 a 2006.

Esteban zahajuje svůj druhý rok v týmu a bude chtít zhodnotit svou úspěšnou sezonu 2020, kdy se poprvé ocitl na stupních vítězů Formule 1 při závodech Grand Prix Sakhir 2020. Čtyřiadvacetiletý Francouz zahajuje své čtvrté kompletní tažení v této disciplíně od svých začátků v srpnu 2016.

První vůz F1 od Alpine F1 Team vyjede poprvé zítra s Estebanem Oconem při propagačním natáčení v Silverstone, dva týdny před oficiálními předsezonními zkouškami na mezinárodním okruhu v Bahrajnu.


Esteban Ocon: „Nemohu se dočkat, až zahájím sezonu s vozem A521 v Bahrajnu. Zima byla dlouhá a současně činorodá s mnoha přípravami. Celý tým i já jsme na nadcházející rok připraveni. Zbožňuji nové barvy Alpine a jsem velmi hrdý, že jakožto Francouz mohu vztyčit na voze francouzskou vlajku. Cítím se připraven lépe než loni a myslím, že je to zcela přirozené, neboť zahajuji tuto sezonu po celém zakončeném tažení v r. 2020. Hodlám odstartovat na stejné úrovni jako na konci minulého roku a nevidím žádný důvod, který by mi v tom bránil. Fantastická bude práce s Fernandem, pilotem, jehož obdivuji a jehož osobnost mě již dlouho inspiruje. Těším se na spolupráci s ním a budu ho podporovat, aby tým dosáhl svých cílů.”


Fernando Alonso: „Jsem velmi šťastný, že se vracím do Formule 1 a budu spoluvytvářet příští kapitolu Alpine F1 team v této disciplíně. Na svém návratu jsem tvrdě pracoval a cílem je útočit od samého počátku. Usednout poprvé za volant bude povzbuzujícím okamžikem a já doufám, že obě naše místa si budou moci tento okamžik vychutnat. Máme skvělý tým a spolu s Estebanem musíme navázat na loňské úsilí a dosáhnout výsledků. Víme, že sezona bude zjevně velice konkurenční, ale jsme připraveni výzvu přijmout. Vůz vypadá skvěle a já mám krásné vzpomínky na své dny strávené ve Formuli 1 v modré barvě.”




Alpine 3.3.2021



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar