Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Africa Eco Race - úspěšný Tomečkův začátek

První marocká etapa sedmého ročníku Africa Eco Race dokonale prověřila celé startovní pole. PROMET/EXCALIBUR tým Tomáše Tomečka dokázal vybojovat druhé místo v kategorii kamionů a páté místo v celkové klasifikaci.

Navzdory relativně krátké kilometrové délce, když rychlostní zkouška z Nadoru do Jorf El Hamam měřila "pouhých" 117 km, přinesla etapa množství technicky náročných úseků. Potvrdilo se rovněž varování sportovního ředitele soutěže a legendy dálkových soutěží Reného Metge, že navigace bude hrát klíčovou roli.

Maroko přivítalo závodní pole slunečnou modrou oblohou. Dojem tepla kazil snad jen silnější vítr. Po vyřízení nezbytných formalit spojených se vstupem do země, které začaly již během plavby, vyrazily vstříc první spojovací etapě na území Maroka nejdříve motocykly, následované automobily a nakonec i kamiony. Po šestašedesáti kilometrech se startovní přeskupilo. Kamiony vyrazily na trať rychlostní zkoušky ve dvouminutových intervalech jako poslední a stoprocentní Tomečkova Tatra se vydala na trať jako první.

„S Láďou jsme si předem dohodli strategii a té jsme se snažili držet," popisuje průběh první etapy Tomáš Tomeček. „Na takto krátké etapě, jakou byla ta dnešní, lze jízdou na hraně získat pár minut, ale také ztratit vše a to jsme rozhodně nechtěli připustit. Závod se bude nejspíš rozhodovat v náročných dunových polích Mauretánie, takže jsme se rozhodně nechtěli nechat vybláznit."

Jak vypadala etapa očima navigátora Ladislava Lály? „Pro mě to byla poměrně adrenalinová jízda a stránkami itineráře jsme chvílemi listovali jako časopisem. Některé položky od sebe dělilo třeba i jen sto metrů. Kumulace takových navigačních špeků v kombinaci s poměrně dynamickou jízdou představuje ideální příležitost k vyrobení chyby. Po čtrnácti kilometrech jsme objížděli auto zapíchnuté v příkopu u kterého už mezitím přistál vrtulník. Balasz Szalay, jeden z největších favoritů v kategorii automobilů tady bohužel své účinkování v soutěži předčasně ukončil." Spolujezdec musel být helikoptérou převezen do nemocnice.


Tomáš Tomeček pokračuje v popisu okamžiků etapy, které mu utkvěly v paměti nejvíc: „Relativně brzy nás dojel první Kamaz a tak jsem jej sportovně pustil před nás. Interkomem proběhla úsměvná komunikace, ale s Láďou jsme se shodli, že pojedeme svoje tempo. Snažil jsem se Tatru šetřit, vždyť máme celý závod ještě před sebou. S výsledkem jsem spokojený, nicméně jedná se pořád jen a jen o první etapu."

Druhá etapa vedoucí z Jorf El Hamam do Tagounite slibuje přes 377 ostrých kilometrů a podle ředitelství soutěže se závodníci mohou těšit nejen na nádherné terény, ale také první duny a samozřejmě další navigační špeky.


J.Lála


Také Zapletal výborně


První etapové vítězství si sice připsal tým Jackyho Loomanse jedoucí na Toyotě Hilux, ale hned další tři místa po sobě patří vozům H3 z dřevohostického Offroadsportu. Mirek Zapletal, navigovaný polským navigátorem Bartlomiejem Boba obsadil 4. příčku se ztrátou 9:21 min v rychlostní zkoušce dlouhé 117 km. Zahřívací kolečko, které se málem stalo osudným naší posádce. Nový vůz vletěl do neoznačené díry a nový Hummer se téměř převrátil. Mirek naštěstí nečekanou situaci zvládl. Ne tak favorizovaný Maďar Balazs Szalay.. Náš tým pokračoval, zdržel se poté navigační chybou (cca 5km) a zapadnutím ve vyschlém řečišti. Posádka musela vypodkládat zadní kolo, poté se jí podařilo vyjet a pokračovat ve výborném tempu až do cíle. Mirek Zapletal v cíli komentoval první den závodu: „Nové EVO8 funguje výborně a až na pár drobných nedodělků jsem velice spokojen. S vozem jsem zatím najel jen asi 500km po Španělsku, vše zatím drží a funguje na výbornou.“

1.LOOMANS – DRIESMANSTOYOTA01:37:15
2,CHEREDNIKOV – TSYROH3 Evo+00:00:04
3.KOVACS – CZEGLEDISCANIA+00:00:48
4.SAZONOV –SAKHIMOVH3 Evo+00:05:21
5.TOMECEK – LÁLATATRA+00:07:29
6.ZAPLETAL – BOBAH3+00:09:21



Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar