Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Adam Králík završil sezonu ve skupině 5 titulem

Adam Králík, jezdec týmu Rabbit Czech Racing, zvítězil během uplynulého víkendu v obou závodech na Albrechtickém kopci v Lanškrouně a tímto výsledkem si zajistil v posledním podniku sezóny letošní mistrovský titul ve skupině 5 českého šampionátu automobilových závodů do vrchu.

Právě víkendový dvojzávod v Albrechticích u Lanškrouna uzavřel poměrně brzy letošní vrchařskou sezónu v rámci Mistrovství ČR.. Atraktivní trať na Albrechtický kopec se svojí čtyřkilometrovou délkou, výškovým převýšením 227 metrů a průměrným stoupáním 4,9 % se tak stala ideální tečkou za letošní vrchařskou sezónou.

Velmi těsný souboj o zisk titulu se rozhořel mimo jiné ve skupině 5 mezi dosavadním lídrem celkové klasifikace Adamem Králíkem a v závěru šampionátu výrazně dotahujícím jezdcem Lukášem Müllerem z týmu Alcore Motorsport. Významu tohoto souboje odpovídala také důkladná příprava Adamova říčanského týmu, včetně posledních technických nastavení závodního vozu SEAT LEON FR.

Již sobotní dvě tréninkové jízdy naznačily těsné souboje v následujících dvou závodních jízdách prvního dne. A zatímco v ranním tréninku Adam na svého soupeře lehce ztrácel, obě odpolední závodní jízdy se mu naopak velmi povedly a součtem časů 4:07.98 se stal vítězem sobotního klání.

V neděli se situace v podstatě opakovala s jediným rozdílem, a to absolvováním pouze jednoho ranního tréninku. Adam Králík dokázal v obou závodních jízdách druhého dne zajet své absolutní maximum nejen za volantem, ale také na současném limitu vozu SEAT LEON FR. Výsledkem byl poté nejlepší sečtený čas ve skupině s hodnotou 4:05.01, dvojité vítězství na trati Lanškrouně, a především rozhodující body pro zisk letošního domácího mistrovského titulu ve skupině 5.

„Velká radost, kterou teď právě prožívám, se vlastně slovy nedá ani moc popsat. V roce 2021 jsme představili projekt Rabbit Czech Racing a měli jsme tehdy samozřejmě cíle, které jsme chtěli během tří let dosáhnout. Vedle vstupu do evropského seriálu jsme logicky toužili po úspěchu v českém šampionátu. Jsem upřímně moc rád, že jsme si oba sny tímto rokem do puntíku splnili,“ řekl Adam Králík v cíli a dodal: „Pro závod v Lanškrouně jsme zvolili taktiku nasazení více opotřebovaných pneumatik do tréninků, a naopak těch nejkvalitnějších pro závodní jízdy a vyšlo to. Sobotní vítězství mě hodně nabudilo. S velkou motivací a ochotou jít doslova na hranu sebe samého i auta jsem pak v neděli opět nastoupil do souboje s Lukášem, se kterým mě pojí i mimo závodění na trati vzájemné přátelství. Zejména moje druhá jízda na chladnoucím povrchu tratě už měla několik krizových okamžiků, ale se štěstím jsem je zvládnul..“

Letošní sezónu v českém šampionátu zhodnotil také otec Zdeněk Králík: „Letošní zisk domácího titulu je dosud největší úspěch v Adamově závodní kariéře od dob jeho působení v motokárách. Jezdecky se i právě díky kartingu hodně posunul a dnes si plní svůj sen v kopcích. My jsme ale letos museli už hodně technicky řešit výkonový hendikep našeho Seatu Leon a já bych proto chtěl tímto velmi poděkovat dlouholetému partnerovi našeho týmu, společnosti Dieselpower, za opravdu skvělou spolupráci.“

Dalším startem je závod GHD Ilirska Bistrica ve Slovinsku, který se koná 1.-3. září 2023. Jedná se o předposlední podnik seriálu FIA European Hill Climb Championship 2023.

CELKOVÁ KLASIFIKACE MČR ZAV 2023 – SKUPINA 5: https://www.autoklub.cz/wp-content/uploads/2023/07/zav-mcr-skupina-5.pdf




PR
23.8.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar