Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Přerov - drama v každé divizi

Mistrovství Evropy v autokrosu má za sebou již sedmý podnik z deseti, které na jezdce letos čekají. Poslední závod se uskutečnil o víkendu v Údolí mamutů v Přerově a přinesl letos už třetí vítězství Petru Nikodémovi v Divizi Buggy 1600. Divizi Touring Autocross vyhrál Výborný, Super Buggy Stubbe a Junior Buggy Ovčarov

Divize Buggy 1600

Závod začal vyhraným měřeným tréninkem před Milanem Vaňkem a Němcem Stevem Laubachem. Všechny tři rozjížďky vyhrál, stejně jako semifinále před Kevinem Petersem z Lucemburska a Marvinem Holzleitnerem z Německa.

„Celý závod se pro nás vyvíjel podstatně lépe než na poslední zastávce ve Francii (pro příklad jsme neztratili motor již ve volném tréninku). Podařilo se nám zvítězit v měřeném tréninku a do rozjížděk jsme nastupovali z prvního místa. Dokonce i rozjížďky pro nás byly až podezřele bezproblémové a všechny tři se povedlo vyhrát stylem start-cíl. Také semifinále probíhalo díky bohu dosti podobně a bez větších problémů překonat nejhorší část závodu. Do finále jsem nastupoval za Milanem Vaňkem společně s Kevinem Petersem, což znamenalo až nepříjemně silnou první řadu,“ řekl po semifinále spokojený Petr Nikodém.
Nejlépe odstartoval Kevin Peters, jen o pár centimetrů, kolo na kolo, před Petrem Nikodémem. Ale do první zatáčky si najel lépe náš jezdec a dostal se do vedení. Vzápětí si vytvořil malý náskok a svoji pozici si hlídal až do cíle. Mezitím Víťa Nosálek, který se letos pravidelně závodů nezúčastňuje, předjel Peterse a začal se nebezpečně přibližovat Nikodémovi.

„ Asi dvě kola před cílem se mi začali dost silně přehřívat zadní pneumatiky a auto začalo nepředstavitelně klouzat. Což přiblížilo mého pronásledovatele Víťu Nosálka, který si hlavně v posledním kole pečlivě prověřoval mou defenzivní stopu. Naštěstí pro nás vše dobře dopadlo a dovezl jsem auto do cíle celé, se zlatou jedničkou a hlavně se 34 body“, přibližuje závěr finálové jízdy Petr Nikodém. Cílem projel o tři desetiny sekundy dřív.


Divize Super Buggy

Tady se zase děly věci. Už v sobotu zničili své vozy Callaghan a Tafani a po havárii měli celou noc práci i mechanici Hrubého. Zatímco Callaghan místo závodění opravoval buggy pro maďarský závod, tak Tafani odjel domů a ukončil sezonu. V třetí rozjížďce zrušil buggy ještě Radek Jordák.

V rozjížďkách si vedli nejlépe Stubbe, Grencis a Kubíček, kteří vyhráli dvě jízdy. První semifinále vyhrál Stubbe před Kubíčkem, Albersem a V.Štětinou aj.Štětinou. Druhou pak Grencis před Feuiiladem a Bartelenem a postup do finále si vybojovali ještě Bartoš a Hošek, jenž více méně zkoušel nový přeplňovaný čtyřválec Ford 2.3.

První řada finále Stubbe, Grencis, Kubíček, druhá Bartelen a Feuillade. To zaručovalo další drama, protože jezdci si nic nedarují. Nejlépe vyjeli Kubíček a Grencis, ale hned v první zatáčce se dostali do kontaktu. A jak praví přísloví, dva se perou a třetí se směje se potvrdilo. Grencis kolidoval s Kubíčkem a do čela šel Stubbe před Bartelenem. Kubíček z kolize odjížděl poslední, před ním jedouci Grencis záhy ztratil přední kolo a závod dokroužil „po třech“ na sedmém místě, jednu příčku za Jardou Hoškem, který si tak připsal skvělý výsledek. V závěru ještě předjel Petr Bartoš Vláďu Štětinu a vystoupil na stupně vítězů.


Touring Autocross

V cestovních vozech se tentokrát potýkal s technickými problémy vedoucí muž průběžného pořadí Václav Fejfar, nejdříve to byla spojka, podruhé převodovka. Přesto stál ve finále v první řadě s Martinem Samohýlem a Otou Výborným. Do první zatáčky vjížděli všichni tři vedle sebe, Samohýl se dostal do kontaktu s Fejfarem, toho využil Výborný a začal ujíždět. Za ním Samohýl a Fejfar. Jenže v šestém kole explodoval motor u Fabie Samohýla a začal hořet. Závod byl zastaven, a protože byl odjet dostatečný počet kol, tak byly vyhlášeny výsledky po pátém kole.


Super Buggy

Finále

1.Stubbe 35
2.Bartelen 27
3.Bartoš 23
4.V.Štětina 20
5. Feuillade 23
6.Hošek 16
7.Kubíček 23
8.Grencis 22


Průběžné pořadi

1.Grencis 173
2.Stubbe 165
3.Kubáček 156
4.Bartelen 156
5.Feuillade 134
6.Tafani 121
7.V.Štětina 93



Finále Buggy 1600

1.Nikodém
2.Nosálek
3.Peters
4.Holzleitner
5.Laubach

Průběžné pořadí ME

1.Nikodém 180
2.Peters 162
3.Holzleitner 122
4.Buddelmayer 117
5.Wibbeler


Touring Autocross

Finále

1.Výborný 36
2.Samohýl 31
3.Fejfar 28
4.Brožek J. 25
5.Vegeris 19
6.Boele 21


Průběžné pořadí

1.Fejfar 231
2.samohýl 204
3.Výborný 171
4.Boele 169
5.Hennersdorf 117


Junior Buggy

Finále

1.Ovčarov 34
2.Grencis 30
3.Novotný 30
4.van der Putten 24
5.Abaraham 19
6.Pytloun 19


Průběžné pořadí

1.Ovčarov 212
2.Grencis 188
3.Novotný 179
4.van der Putten 177
5.Pytloun 115



JL 15.8.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar