Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Nyirád - Fejfar krůček od titulu

V maďarském Nyiradu pokračovalo osmým dějstvím Mistrovství Evropy v autokrosu a do konce sezony zbývají už jen dva podniky. Z českých jezdců zvítězil pouze Václav Fejfar v Divizi Touring Autocross, v Junior Buggy dojel druhý Jakub Novotný.

Touring Autocroos

Po třetím místě v Přerově vybojoval v Nyirádu Václav Fejfar letošní šesté prvenství a učinil potřebný krůček k zisku pátého evropského titulu. Cesta k vítězství číslo 47 rozhodně nebyla jednoduchá, jak by vypadalo při pohledu na výsledek finálové jízdy, v níž své soupeře deklasoval.

Po vyhraném tréninku přišla na řadu první jízda a v ní lužanský jezdec získal druhé místo za Otakarem Výborným. Druhá jízda v nedělním ránu zaznamenala pořadí Samohýl, Výborný, Fejfar a o definitivním postavení na startu finálové jízdy rozhodla až třetí rozjížďka, kterou vyhrál Václav Fejfar a získal pole position. "I když jsem měl třetí, druhé a první místo, díky nejrychlejšímu času ze třetí jízdy jsem si vybíral místo na startu finále první. Bylo to hodně důležité, protože rozhodujícím momentem byl povedený start. Pak už se moc předjíždět nedalo. Velké škody na autech udělaly odlétající kamínky."

Finále pak bylo přehlídkou jezdeckého umění českého reprezentanta, který vyhrál s velkým náskokem před spokojeným Adriaanem Boelem a Janem Brožkem. Fejfar tak posunul metu vítězství na číslo sedmačtyřicet a plným počtem bodů 35 je opět blíže k zisku pátého titulu Mistra Evropy.
(pv)


Divize Buggy 1600

Petr Nikodém tentokrát bral body za šesté místo. Ale v konečném hodnocení mohou mít nakonec cenu zlata. V sobotu vyhrál měřené tréninky před Milanem Vaňkem a René Mandelem z Německa. Také první rozjížďka znamenala vítězství před největším soupeřem o titul Kevinem Petersem z Lucemburska „Sobota proběhla hladce, byl jsem spokojen,“ řekl po prvním dni Petr Nikodém.

V druhé rozjížďce se utkal opět s Petersem a hned v prvním kole se propadl na čtvrté místo. „V tu chvíli mě bylo jasné, že takhle by to dál nešlo, zakousl jsem se a dojel druhý za Petersem. Třetí rozjížďku opět vyhrál před Petersem a získal na něj jeden bod.“
Semifinále jsou vždy sázkou do loterie, když z deseti jezdců v každé jízdě postupuje pět do finále. Petr Nikodém raději neriskoval a v poklidu dojel druhý za René Mandelem o čtyři setiny sekundy, třetí Pähler ztrácel čtyři sekundy.

Druhé místo mu vyneslo první řadu finále společně s dvojicí německých jezdců Mandelem a Buddelmeyerem. „Start se mi vůbec nepovedl, naopak Mandel vystřelil jako raketa. Nevím, čím to je, ale má nejlepší starty, kola mu vůbec nehrábnou. Ze startu jsem odjel třetí, ale hned v druhé zatáčce jsem zkoušel předjet Michaela Buddelmeyera. Ten si mě nejspíš na poslední chvíli všiml a zašlápl brzdy tak silně, až zastavil. Musel jsem taky zastavit, ale jezdci za mnou už nedobrzdili a Marvin Holzleitner doslova zaparkoval na střeše mojí buginy. Zbytek startovního pole nás předjel a mě nezbylo než se pokusit z posledního místa získat co nejvíce bodů. I to prostě patří k závodům,“ přibližuje finále Petr Nikodém.

Během šesti kol se dostal na šestou příčku, a protože Petersovi odešel motor, tak navýšil náskok o další čtyř body na svého soupeře. Finále vyhrál René Mandel před Michaelem Buddelmeyerem a Remo Kobrasem z Rakouska
Nyní čeká Petra Nikodéma další závod domácího šampionátu v rakouském Hollabrunu a potom evropský dvojzávod ve Francii a Itálii. Tady se rozhodne o titulu, ve hře je ještě sedmdesát bodů.


Super Buggy

V divizi Super Buggy se dvakrát opakovala finálová jízda, když poprvé nebylo možné rozpojit od sebe po havárii auta Van Velda a Klenancze Szabolcse. Podruhé byl na vině opět Szabolcze, kterému chytla buggy. V tříkolovém finále zopakoval vítězství z Přerova německý jezdec Bernd Stubbe a přiblížil se na jeden bod na vedoucího Grencise. Zbývající dva závody budou ještě dramatické.



Junior Buggy

Junior Buggy se staly kořístí Španěla Javiera Bracha, který se tak radoval z prvního evropského zlata, důvod k radosti měla i jeho krajanka Ares Lahoz Rubio, která dojela pátá. Druhé místo vybojoval Jakub Novotný a celkově je třetí s nepatrnou ztrátou na Grencise.



Divize 1600

Finále

1.Mandel René
2.Buddelmeyer Michael
3.Kobras Remo
4.Laubach Steven
5.Schröer Marcel
6.Nikodém Petr


Průběžné pořadí

1.Nikodém Petr 203
2.Peters Kevin 181
3.Buddelmeyer Michael 144
4.Mandel René 137
5.Holzleitner Marvin 136
9.Vaněk Milan 92


Super Buggy

Finále

1.Stubbe
2.Bartelen
3.Feuillade¨
4.Kubíček
5.Grencis
6.Horák
7.Bartoš
8.Jordák


Průběžné pořadí

1.Grencis 199
2.Stubbe 198
3.Kubíček 183
4.Bartelen 183
5.Feuillade 161
6.Tafani 121
7.V.Štětina 103


Touring Autocross

Finále

1.Fejfar
2.Boele
3.Brožek
4.Výborný
5.Hennersdorf


Průběžné pořadí

1.Fejfar 266
2.Samohýl 227
3.Boele 198
4.Výborný 194
5. Hennersdorf 140
8.Brožek 93


Junior Buggy

Finále

1.Bracho
2.Novotný
3.Grencis
4.van der Putten
5.Lahoz Rubio


Průběžné pořadí

1.Ovčarov 236
2.Grencis 218
3.Novotný 207
5.Pytloun 127



JL 22.8.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar