Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Nová Paka - Jakub Kubíček vyhrál Evropu

Štikovská rokle hostila o víkendu pátý závod evropského šampionátu v autokrosu, opět bohužel poznamenaný nízkým počtem startujících hlavně v královské divizi Super Buggy. Jinak lze celý závod charakterizovat jako závod zlomených poloos, ulomených kol a prázdných pneumatik.

Do divize Super Buggy se přihlásil dvacet jezdců, do Nové Paky jich dorazilo jen čtrnáct, a tak po rozjížďkách následovalo jen finále. Dvě rozjížďky vyhráli Kubíček a Tafani, po jedné Mercier a Stubbe, který jel s vypůjčeným vozem Radka Jordáka. Ten naopak oprášil starší buggy s motorem Mitsubishi, ale do finále se nedostal. Do něj se dostal se štěstím Petr Nikodém, jeden ze smolařů víkendu. V první rozjíďce jej „sestřelil“ hned po startu Grencis, který byl za tento manévr vyloučen.

Také v druhé jízdě se opakovala kolize v níž byl opět Grencis a jízdu zdramatizoval i Nikodém, který se při vyhýbání dostal do kontaktu se svodidly a poškodil kolo. Třetí rozjížďku dojížděl na prázdné pneumatice. A tak se ani v jedné jízdě nedostalo na přímý souboj s Kubíčkem, který měl svůj den.


Po startu finále se dostal do čela Tafani před Kubíčkem, ale ve třetím kole Ital chyboval a propadl se až na šestou příčku. Pro vítězství si dojel s přehledem Kubíček, sledovaný Stubbem a Mercierem. A tak projeli i cílem. Nikodém se z poslední řady probojoval na pátou poici. Po dlouhé době se do finále nedostal Grencis. Stále však vede ME, ale už jen o jeden bod před Kubíčkem. Třetí Tafani ztrácí čtyři body.



1.Kubíček
2.Stubbe
3.Mercier
4.Feuillade
5.Nikodém


Průběžné pořadí ME

1.Grencis 124
2.Kubíček 123
3.Tafani 120
4.Nikodém 113
5.Feuillade 102
6.Mercier 95




Buggy 1600

Tradičně už nejvíce obsazenou byla divize Buggy 1600, v níž startovalo 26 jezdců. Z domácích nastoupili na start pouze Jakub Novotný a Filip Hartman, pro které je novopacká trať prakticky domácí. Všechny své rozjížďky vyhráli van Putten a Peters, po jedné Kulikovskis a Novotný, pro kterého to byl jediný úspěch. V druhé rozjížďce se z motoru zakouřilo a bylo na nadějích. Podobně dopadl i nejrychlejší z tréninku Hartman, kterého vyřadilo mj.upadlé kolo. První semifinále vyhrál Kulikovskis před Wibbelerem a van Puttenem. Druhé Peters před Pählerem a Struben.


Po dlouhé době se jelo finále bez českých jezdců. Po zajímavém průběhu až do posledního kolo vyhrál Peters před Wibbelerem a Pählerem.

1.Peters
2.Wibbeler
3.Pähler
4.Holzleitner
5.Kulikovskis


Průběžné pořadí


1.Peters 140
2.Pähler 123
3.Novotný 107
4.Wibbeler 104
5.van Asten 91



Junior Buggy

Českou záležitostí byla naopak Junior Buggy. Proti sedmi našim jezdců nastoupilo šest cizinců, z nichž se největší šance přisuzovali Sten Jaspersovi. Ten ale ve druhé jízdě v boji o druhé místo v poslední zatáčce narazil do svodidel a byl převezen na vyšetření do nemocnice. Všechny rozjížďky vyhráli Ondra Medlik a Arnošt Florian. Do první řady finále je doprovodila Eliška Pytlounoví. Jako stín bojovali šest kol Medlik a Florián, zatímco Eliška se po defektu pneumatiky propadla na sedmou příčku. Pro třetí místo si dojel Duřt,


1.Florián
2.Medlik
3.Duřt
4.Šafránek
5.Pytloun



Průběžné pořadí

1.Medlik 141
2.Pytloun 137
3.Jaspers 139
4.Grencis 98
5.Šafrnánek 97




Touring Autocross

Poprvé se letos nebude v této divizi udělat titul, protože se při některých závodech jede pouze Evropský pohár. Nová Paka byla teprve druhým podnikem. Na startu se sešlo pouze devět jezdců, což není nic nového pod sluncem. FIA by nejraději tuto divizi úplně vymazala. To je i cíl Thierra Neuvilla, jezdce nejvyšší kategorie WRC, za přispění Jeana Todta. O to se snaží Neuville svým bratrem, jenž právě karty vyrábí. Dvě jízdy vyhrál Petr Šimurda s Fábií Václava Fejfara a jednu Jan Bartoš.


Po startu finále se dostal do čela Jan Brožek sledovaný Šimurdou a Musilem. Během několika kol si pozice na prvním místě vyměnili, ale ve třetím kole byl závod zastaven po havárii Musila. Ten se bez cizího zavinění skutálel takřka do cílové rovinky. V opakovaném finále závod zdramatizovat neočekávaným manévrem na konci startovní rovinky Jan Brožek a po přetočení zůstal jeho vůz stát po celé finále v ideální stopě při výjezdu do kopce. Pro zlatý věnec si dojel Šimurda před Bartošem a Červeným.



1.Šimurda
2.Bartoš
3.Červený
4.Vávra
5.Brožek



Průběžné pořadí


1.Červený 77
2.Oun 70
3.Vávra 70
4.Šimurda 70
5.Bartoš 31



Za krásného počasí a před skvělou diváckou kulisou se ve Štikovské rokli uskutečnily v nelehké době, postižené řadou opatření, dramatické, ale velice pěkně připravené závody. Už za týden čeká na autokrosaře další závod Mezinárodního mistrovství ČR v nedalekém Dolním Bousově.





JL 6.9.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar