Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Matschenberg - první Nikodém a Samohýl

Za velmi nevlídného a chladného počasí se odehrál v německém Matschenbergu o víkendu čtvrtý závod Mistrovství Evropy v autokrosu. Divákům, kteří přišli „vyzbrojeni“ deštníky, se představila necelá osmdesátka jezdců.

První tréninky se ještě odehrály za sucha, ale další jízdy pak provázel vytrvalý déšť spojený s chladným počasím a bahnitým terénem. Z pohledu jezdců se stala v sobotu nejdramatičtějším okamžikem havárie Davida Schwinnena po skoku v horní části tratě.


A jak to vypadalo v jednotlivých kategoriích? V juniorkách prožili velice povedený víkend Jakub Novotný i Daniel Pytloun. Zejména prvně jmenovaný se prosadil v rozjížďkách a vyhrál semifinále. Dan byl ve druhém semifinále druhý. Ve finále už neměli tolik štěstí, přesto čtvrté a sedmé místo jsou v dané konkurenci kvalitní. Celkově vede Grencis před Ovcharovem. Jakub Novotný je čtvrtý a Daniel Pytloun pátý.


V divizi Touring Autocross vyhrál Václav Fejfar trénink o vteřinu. V jízdách se mu už tolik nedařilo, když byl dvakrát třetí a jednou čtvrtý (prasklá poloosa), zato Samohýl vyhrál dvakrát a Výborný jednou překvapením víkendu Gritou Hennersdorerovou s Citroënem. Třetí Fejfar v druhém kole zaútočil na německou závodnici, podařilo se mu dostat se před ní, zatímco Hennersdorferová situaci neustála, udělala hodiny a v závodě více nepokračovala. Možná mohl připadat někomu útok až příliš tvrdý, autocross je kontaktní sport. V žádném případě nešlo od Fejfara od úmysl a po závodě byl z drobné kolize hodně smutný. Diváci v Německu sportu rozumí a nikdo mu nedal našemu jezdci sebemenší vinu.


Ten se pak dostal na stříbrnou pozici. Třetí místo si po drobných kolizích soupeřů a přetočeních vybojoval invalidní Adriaan Boele, který za to sklidil velký potlesk od diváků. Celkově je v čele Fejfar před Samohýlem a Boelem. „Velké poděkování patří klukům z týmu, kteří doslova v polních podmínkách za mimořádně nepříznivého počasí po celý víkend makali za deště a velké zimy, protože stále nemáme k dispozici doprovodný autobus a tím i velký stan. Mají velkou zásluhu na našem úspěchu,“nešetřil chválou na tým svých mechaniků Václav Fejfar.

Napínové souboje se odehrávaly tradičně v Super Buggy, kde chtěl před domácím publikem vyhrát Bernd Stubbe, ale ve výborné formě se v Německu představili také Tafani, Feuillade, Callaghan, Bartelen a domácí Hinnenkam. První semifinále vyhrál Stubbe před Feuiiladem a Tafanim, v druhém pak Bartelen před Callaghanem a Hinnenkampem.
V napínavém finále vyhrál Johnny Feuillade před Berndem Stubbem a bronzový věnec si na krk pověsil Mike Bartelen. Nejlepším z Čechů byl šestý Roman Keřka. Sedmé místo obsadil Petr Bartoš a osmé David Horák. V celkové pořadí je na čele Grencis před Bartelenem a Stubbem. Jakub Kubíček zůstal před branami finále, když se mu v semifinále nepodařilo předjet Petra Bartoše. Smolař závodu Tafani skončil hned v prvním kole.


Trochu strachování si zažil při finále Buggy 1600 Petr Nikodém. Odstartoval suverénně a všem soupeřům ujel. Jenže jízda byla pro požár jedné buginy zastavena a opakovala se. Převodovka Nikodémova vozu nejevila „nejlepší formu“ a jezdec se obával nejhoršího. Naštěstí se opakovala situace z předchozí jízdy, Nikodém opět všem ujel a převodovka vydržela…Na stupních ho doprovodil i třetí Milan Vaněk. Celkově šestnáctistovkám vévodí Peters před Wibbelerem a Nikodémem. Vaněk je sedmý.



Výsledky

Super Buggy
1.Feuillade 31
2.Stubbe 32
3.Bartelen 27
4.Hinnenkamp 27
5.Grencis 27



Průběžné pořadí

1.Grencis 109
2.Bartelen 100
3.Stubbe 90
4.Feuillade 83
5.Kubíček 81



Buggy 1600

Výsledky

1.Nikodém 35
2.Schröder 28
3.Vaněk 24
4.Luders 18
5.Buddelmayer 18


Průběžné pořadí

1.Peters103
2.Wibbeler 87
3.Nikodém 87
4.Buddelmayer 83
5.Holzleitner 74


Touring Autocross

Výsledky

1.Samohýl 35
2.Fejfar 29
3.Boele 25
4.Vergens 20
5.Beck 19


Průběžné pořadí

1.Fejfar 133
2.Samohýl 122
3.Boele 101
4.Badmaeev 88
5.Výborný 80


Junior Buggy

1.Ovčarov
2.Brachov
3.Grencis
4.Novotný
7.Pytloun


Průběžné pořadí

1.Grencis 122
2.Ovčarov 120
3.van Putten 93
4.Novotný 89
5.Pytloun 74




PV + JL 25.6.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar