Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK ME Nová Paka - První Novotný i Florián, čtvrtý Nikodém

Pátý podnik evropského šampionátu v autokrosu hostila Štikovská rokle u Nové Paky. Kromě tří evropských divizí viděli diváci ještě vložený závod cestovních automobilů a v kartkrosu.

Super Buggy

Pochopitelně, že největší pozornost na sebe poutaly Super Buggy, respektive vedoucí muž průběžné klasifikace Petr Nikodém a jeho soupeři Mike Bartelen a Mercier. Ovšem, kde se vzal tu vzal, objevil se náhle nenápadná Ital Ricardo Otto s buggy s motorem Subaru. Dvě rozjížďky vyhrál a jednou byl druhý. Bartelen vyhrál dvě a jednou skončil třetí. Po jednom vítězství si připsali Nikodém, Mercier, Theul a Bartoš. Jenže bohužel Bartošovi odešel hned v cíli motor a do semifinále ani nenastoupil. Otto sice jasně postoupil a jeho účinkování bohužel skončilo už v druhé zatáčce. „Nové Subaru debutovalo tento víkend na mistrovství Evropy ve třídě Super Buggy. Kdo by tušil, že to půjde tak dobře Trénink jsme zakončili devátým časem (1.Nikodém, 2.V.Vaculík, 3.Mercier). Rozjížďky dopadly skvěle a prvním místem jsem postoupil do semifinále Bohužel semifinále skončilo rychle po doteku v druhé zatáčce, která zasáhla motor a byl konec hry a víkend. Přesto jsme si užili super pěkný víkend a ukázali potenciál. Chtěl bych poděkovat všem co s tím pomohli hlavně bratrům Arentsenovi kteří mi opět dali možnost řídit se v tomhle dělu,“ svěřil se smutný Ricardo Otto.

První semifinále vyhrál Nikodém před Theuilem, Dufourem, zatímco nepostoupili Hošek, Antony, Vaculík ani Horák po diskvalifikaci. V druhém byl nejrychlejší Mercier před Bartelenem a Jordákem.
Do první řady se postavil doprostřed Nikodém mezi Bartelena a Merciera. Nejlépe vyjel Mercier sledovaný Nikodémem, ale po defektu pneumtiky se začal náš jezdec propadat a v okamžiku, kdy měl i Mercier defekt byl závod zastaven po havárii van Astena. Naštěstí pro jezdce skončila jen nalomeným malíčkem

Při druhém startu si Mercier i Bartelen našeho Nikodéma pohlídali, zezadu ještě jistil Merciera jeho krajan Theuil. Zatímco vpředu jeli Bartelen a dotírající Mercier, tak Nikodém se snažil ze všech sil dostat před Theuila, který velice takticky v duchu fair play kryl záda Mercierovi. Přestože Nikodém dojel čtvrtý, tak stále vede průběžnou klasifikaci ME.



1.Bartelen
2.Mercier
3.Theuil
4.Nikodém
5.Dufour
7.Jordák


Průběžné pořadí

1.Nikodém 150
2.Mercier 132
3.Bartelen 125
4.Theil 96
5.Antony 94
6.Jordák 88
7.Bartoš 76
8.Horák 67


Buggy 1600

V divizi Buggy 1600 nastoupilo 35 jezdců včetně všech favorit a stejně jako v Super Buggy také s jedním černým koněm. Tím byl Rudy van Buren, který si trať vyzkoušel už v květnu. Překvapivě vyhrál všechny rozjížďky, stejně jako úřadující šampion Kevin Peters. Ve dvou se vedlo nejlépe Wibbelerovi a Novotnému, jedno první místo si připsali Laubach a Jaspers. V prvním semifinále nenechal Wibbeler nikoho na pochybách, že by rád titul, za ním se srovnali van Buren, Laubach, Christol a M.Vaculík. V druhém měl svůj den domácí Novotný, který nehal za sebou Jasperse a Peterse, pátým místem postoupil ještě Kindl. Po startu šel do čela Wibbeler sledovaný Novotným a van Burenem. Ale hned ve sjezdu „na srdce“ se dostal do čela Novotný a povzbuzován diváky už nedal do cíle soupeřům šanci. Bohužel v druhém kole odstavil buggy van Buren, a naopak Kindl projel cílem na pěkném pátém místě.



1.Novotný
2.Wibbeler
3.Peters
4.Christol
5.Kindl
6.Laubach



Průběžné pořadí


1.Novotný 122
2.Wibbeler 118
3.Peters 107
4.Jaspers 101
5.Laubach 90


Junior buggy


V tréninku byl nejrychlejší Arnošt Florián před Ottinkem, Martinem Kolomým a Eliškou Plnou. Dvě rozjížďky vyhrála Plná a Kolomý, jednu Florián a Šafránek. Vzhledem k tomu, že startovalo čtrnáct jezdců a ze semifinále postupuje po pěti, tak bylo otázkou, kdo si vytáhne černého Petra. Bohužel jedním byl Kolomý, když urazil kolo, druhou pak Hana Doubravová. První semifinále ovládl Šafránek před Ottinkem, Cuenem, Pytlounovou a Feuiladem. V druhé svedli souboj Florián s Duřtem a Plnou a do finále postoupila i domácí Kristýna Svobodová. První čtyři kola finále jezdil včele Duřt sledovaný Floriánem a Šafránkem, ale také o další místa se tvrdě bojovalo. Zvláště statečně se probíjel z poslední řady Malone Feuillade, který se dotáhlo n a třetí místo. Naopak se po defektu propadal Duřt, který si navíc vysloužil diskvalifikaci. Dopředu za Floriána se dostala Eliška Plná, která si v první evropské sezoně dojela pro zatím největší úspěch. Však také v cíli dlouho nechtěla zaslouženému stříbru uvěřit. V třinácti letech zažila víkend snů.


1.Florián
2.Plná
3.Feuillade
4.Šafránek
5.Svobodová
6.Ottink
8.Pytlounová



Průběžné pořadí

1.Florián 163
2.Feuillade 135
3.Duřt 119
4.Ottink 119
5.Plná 109
6.Šafránek 97
7.Kolomý 94
8.Pytlounová 92


Touring Autocross

Ve vloženém závodě cestovních automobilů se představilo šestnáct jezdců a je škoda, že představit se před televizními kamerami nevyužilo víc našich jezdců. Atrakcí měla být Lancia S4, ale nakonec byla největším zklamáním, když ve finále rakouský jezdec Füreder dostal od vítězného Otty Výborného celé jedno kolo. Otta Výborný neměl v Nové Pace konkurenci, jen Petr Šimurda se snažil několikrát zaútočit, ale v závěru vypověděl motor službu, což znamenalo propad na páté místo. Nejlepším zahraničním jezdcem byl Matthias Meyer se Škodou Fabia.


1.Výborný Mitsubishi Mirage
2.Musil Škoda Fabia
3.Dlesk Škoda Fabia
4.Bret VW Polo
5.Šimurda Škoda Fabia



Kart cross


1.Brousek
2.Hartych
3.Svoboda
4.Vítek
5.Pihávek


JL 5.7.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar