Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Litva - Fejfar opět zlatý, Kubíček třetí

Třetím závodem ve Vilkyciai pokračovalo o víkendu desetidílné Mistrovství Evropy v autokrosu. Do Litvy se sjelo něco přes sedmdesát závodníků startujících v ME, přesto nebyla nouze o dramatické okamžiky.

V Junior Buggy bohužel i přes velkou snahu, nejen svých mechaniků, musel předčasně odstoupit pro závadu na motoru jeden z favoritů Jakub Novotný. A vypadalo to, že pro svůj nejlepší výsledek v ME finišuje Filip Hartman, který byl po kvalifikačních jízdách třetí a do finále odstartoval z první řady. Nakonec dojel šestý a hned za ním byl klasifikován další český reprezentant Daniel Pytloun. Zvítězil Just Grencis.

A ve stejné “rodině“ zůstalo zlato i v divizi Super Buggy. Tady se opět odehrála řada střetů, ale Grencis byl ve finále celkem suverénní. Velice lichotivé třetí místo si vyjel Jakub Kubíček, ale zklamáni nebudou určitě ani pátý Radek Jordák a sedmý Vladislav Štětina. Bernd Stubbe získal „pouze“ stříbro, čímž dopomohl k důležitému historickému milníku Václavu Fejfarovi a potažmo České republice.

Fejfar byl v divizi Touring Autocross opět suverénní, když vyhrál trénink, dvě jízdy i finále před Samohýlem a Výborným. Jeho letošní bilance je: tři závody, tři vítězství. Čtyřiačtyřicáté prvenství znamená, že se dostal na čelo historických tabulek v počtu vítězných závodů. Zatím je na prvním místě společně se zmíněným německým závodníkem.

V Buggy 1600 se do finále dostali oba čeští zástupci Vaněk a Nikodém. Bohužel rozhodující jízda byla ve čtvrtém kole zastavena červenými vlajkami po kolizi Vaňka a Peterse. Milan Vaněk do opakované jízdy nenastoupil a Petr Nikodém byl s poškozeným vozem klasifikován jako devátý.

„Smůla nás bohužel neopustila a už ve druhém meřáku odešel motor... následovalo těžké probojovávání se zpět až do prvních řad se smůlou v zádech v podobě nefunkčních brzd. I přesto všechno se nám podařilo 3. rozjížďku vyhrát a vybojovat první lajnu do semifinále. Semifinále byl masakr od začátku do konce... buggyna z půlky rozebraná a k tomu se mi na asi tři kola zasekl plyn, když k tomu připočtu nefunkční brzdy stal se že mě docela nebezpečný objekt. Dojel jsem přesto druhý.Ve finále jsem startoval z druhé řady a jako vždy byla po startu ošklivá mela. Když jsem se dostal na třetí místo přišla tak silná rána, že mě odhodila na svodidla, od kterých jsem se vrátil na trať, avšak už bez přední těhlice... Finále se nakonec opakovalo, ale času bylo příliš málo na výměnu... po dvou kolech v restartovaném finále se těhlice rozpadla úplně a vypadla poloosa... aby toho nebylo málo nejspíše odešel i náš poslední motor.... Vezeme si tedy deváté místo s rozebranou buggynou a bez motorů... Dle mého názoru je trať ve Vilkycii tratí pro cokoliv (nejspíše traktory) ale ne pro autocross. Chci poděkovat všem za podporu a snad už nás smůla opustí...., „přibližuje atmosféru Petr Nikodém.


Koncem června se bude závodit v Matschenbergu a první polovinu šampionátu uzavře 30. června a 1. července pátý závod v Nové Pace, kde pořadatelé mohutně finišují s přípravami. Každým dnem počet přihlášených překročí stovku.

A jak vidí účast v posledním závodě Václav Fejfar? „Bauska a Vilkyciai mají trochu odlišné starty, takže jsme museli přeladit auto. Auto nám funguje dobře, pouze před finálovou jízdou jsme prověřili spojku. Při první rozjížďce jsem start "prohrabal," pak už to bylo dobré. Samozřejmě, že jsem po třech závodech s výsledkem spokojený. Moc děkuji celému týmu, který zvládl i tu přepravu na závody v dodávkách, neboť náš autobus je stále rozestavěný. A také i všem dalším, kteří nám pomáhají.“


Průběžné pořadí:


Super Buggy
1.Grencis 89
2.Bartelen 72
3.Kubíček 68
4.Stubbe 58
5.Tafani 56
6.Štětina 55



Buggy 1600
1.Peters 85
2.Wibbeler 79
3.Buddelmeyer 65
5.Nikodém 52
6.Vaněk 44


Touring Autocross

1.Fejfar 104
2.Samohýl 87
3.Boele 76
4.Badmaev 6ý
5.Výborný 59


Junior Buggy
1.Grencis 9í
2.Ovčarov 85
3.van der Putten 72
4.Novotný 62
6.Pytloun 53



Pavel Vydra + JL 12.6.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar