Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Humpolec -Keřkův vítězný comeback

Domácí autokrosová sezony začíná tradičně v Humpolci a nejinak tomu bylo i o uplynulém víkendu. Díky několika zahraničním jezdcům se ve všech divizích, kromě Buggy 1600, sešel i slušný počet jezdců. V nejsilnější Super Buggy dokonce sedmnáct, a tak se jelo i semifinále, stejně jako v Touring 1600.

Úvodní závod sezony „udělali“ dva jezdci, dalo by se říct klidně legendy našeho autokrosu. Prvním byl Jaroslav Hošek, který v 41.své sezoně jezdil jako v dobách největší slávy. V rozjížďkách obsadil třetí a dvě druhá místa, v semifinále dojel druhý a ve finále po strhující jízdě třetí. Však také sklidil ovace nejvěrnějších autokrosových fandů, kteří i přes hodně chladné skoro zimní počasí zavítali do Slavia pojišťovna areny. A určitě nelitovali, viděli dokonce rozjížďky ve sněhové vánici. A teď asi největší překvapení, i když jak pro koho.


Rok pausu si dal zkušený Roman Keřka, mnozí už mysleli, že pověsil autokros na hřebík, ale když vyhrál trénink, tak se konkurence nestačila divit. První rozjížďku vyhrál a v další dojel po velkých bitvách třetí a čtvrtý a semifinále vyhrál před Jordákem a Horákem. Tím se postavil do první řady společně s Radkem Jordákem (druhý a dvakrát první) a Honzou Smržem (dvakrát první a jednou třetí), který vyhrál druhé semifinále před Hoškem a Vladislavem Štětinou, která se také po roce vrátil do autokrosu. Mezi nejlepšími chyběl úřadující mistr Jakub Kubíček, který dvě jízdy vyhrál, ale do semifinále nenastoupil pro poruchu motoru.


Ve finále vyrazil nejlépe Keřka a za ním jako stín Jordák, a s nepatrným rozdílem tak projeli i cíle. Na třetí místo se po pomalejším startu dostal Hošek a za ním dojel nejlepší zahraniční účastník Slovinec Grgič. Honza Smrž neměl šťastný den, a když se už dostával dopředu, tak jej zradila pneumatika.

V divizi Buggy 1600 bojovali Petr Nikodém, Milan Vaněk a Petr Tulach proti trojici rakouských jezdců. Nikodém vyhrál všechny jízdy, zatím co Vaněk byl dvakrát druhý, ale pro poruchu diferenciálu do finále bohužel nenastoupil. Nikodém měl tak cestu poněkud ulehčenou, když druhému Haimy z Rakouska ujel. Třetí příčku vybojoval Tulach.

Čtrnáct jezdců se sešlo v divizi cestovních automobilů Touring Autocross, což se už také dlouho nestalo. Startovní pole obohatil například Jan Brožek, který s Fabií opouští Evropu a pojedu celý domácí šampionát. Po roce se vrátili dvojčata Plichtové, za volant tentokrát usedl Radek. Podle papírových předpokladů byl do role favorita pasován Aleš Fučík, také vyhrál dvě rozjížďky, do třetí nenastoupil, ale ve finále skončil hned v prvním kole.

Výborně si po celý víkend vedl Pavel Svodoba s Mitsubishi Colt, který dvě jízdy vyhrál a jednou byl druhý. Jednu jízdu vyhrál i jeho bratr Martin s Mitsubishi Lancer a také Bořivoj Kořínek s Fordem Focus. Semifinále se nejelo, a tak se rozhodovalo rovnou ve finále. V něm i při opakovaném staru (První jízda byla přerušená pro havárii Hilseho), vyrazil nejlépe a nedal nejmenší šanci největšímu soupeři Jirkovi Bretovi se Škodou Fabia. O třetí místo se přetahovalo několik jezdců, v jednu chvíli se na něj dostal Jan Brožek, ale záhy musel Fabii odstavit. Nakonec bronz „spadl do klína“ Martinovi Svobodovi a čtvrtý dojel Radek Plichta s vynechávajícím motorem.

Úvodní závod se vydařil po všech stránkách, jen chladné počasí a sněhové přeháňky zřejmě odradily další diváky. Ti co přišli, ale mohli být spokojeni. Jedničku zaslouží rozhodně pořadatelé pod vedením Josefa Špačka, kteří připravili skvělou tvrdou trať, kterou bylo nutné upravovat jen minimálně a také odtahy nepojízdných vozidel probíhaly rychle.
Domácí mistrovství pokračuje již 6. a 7. května v Nové Pace.


JL 24.4.2017

Super Buggy

1.Keřka (32)
2.Jordák (31)
3.Hošek (22)
4.Grgič (19)
5.Horák
6.Novotný
7.Trincossi
8.Smrž (22)
9.Štětina
10.paul



Buggy 1600

1.Nikodém (35)
2.Haily (30)
3.Tulach (25)
4.Hüglinger (19)
5.Winninger (23)
Vaněk (24)


Junior Buggy


1.Furaškin ()
2.Kadlečík (34)
3.Ovčarov (O)
4.Hartman (30)
5.Peták (27)
6.Vaněk (28)



Touring Autocross

1.Svoboda P. (35)
2.Bret (29)
3.Svoboda M.(25)
4.Plichta (21)
5.Dlesk




Touring 1600

1.Zákoutský (35)
2.Bodanský (30)
3.Ratajský (29)
4.Kopena (24)
5.Matějka (23)



(V závorce celkové body za závod)


Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar