Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AK Humpolec - Jordák opět nejrychlejší

Stejně jako v minulých letech i letos se první závod domácího šampionátu v autokrosu odehrál ve Slavia pojišťovna aréně v Humpolci. Na rozdíl od loňska, kdy panovalo aprílové počasí se sněhovými přeháňkami, tak letos se závodilo naopak za vyloženě letního teplot.

Přestože panovalo vedro, tak trať byla připravena tak dobře, že se kropilo jen občas. A i přes početné startovní pole v deseti divizích klapala organizace pod vedením pana Josefa Špačka jako na drátkách a přestávky byly minimální.

Jedno měly ale oba závody společné. Super Buggy vyhrál Radek Jordák. Už dlouho nepamatujeme, aby se na domácím „mistráku“ sešlo v divizi Super Buggy dvacet jezdců, a tak ke spokojenosti diváků se jely i dvě semifinálové jízdy. Po rozjížďkách byli nejrychlejší osminásobný evropský šampion Bernd Stubbe a Jan Smrže, kteří dvakrát vyhráli a jednou dojeli druzí a třetím nejrychlejším byl Radek Jordák s bilancí 1, 2 a 3.
Bohužel první semifinálová jízda znamenala stop pro Stubbeho i Vladislava Štětinu, kterým vypověděl službu motor. Vyhrál suverénním způsobem a s velkým náskokem Radek Jordák před Romanem Keřkou, třetí dojel Maďar Szabolcz Klenancz před Jaroslavem Hoškem. Druhé semifinále se stalo kořistí Jakuba Kubíčka před neustále útočícím Janem Smržem a Tomášem Gomzjakovem s buggy od Jaroslava Hoška: Zbývající postupová místa si vybojovali David Horák a Lukáš Kořínek.

Do první řady finálové jízdy se postavili Jordák, Kubíček a Smrž a v tomto pořadí také vyrazili na trať. Kubáček zády poškodil zavěšení předního kola a bylo otázkou, zda stříbrnou pozici udrží. A podařilo. Zvítězil stejně jako vloni Radek Jordák a třetí dojel Roman Keřka, druhý z loňského roku. Největšími smolaři byli Smrž a Klenancz, kteří ukončili svoje účinkování ve čtvrté jízdě.

Slušné startovní pole se sešlo také v divizi Buggy 1600, kde byla největší pozornost soustředěna na mistra Evropa Petra Nikodéma a Milana Vaňka. Oba jezdci s přehledem vyhráli svoje rozjížďky a do první řady finále se k nim připojil ještě skvělý Holanďan Timo Pähler, který ve třetí rozjížďce držel až do předposledního kola za zády Nikodéma, ale náš jezdec pozorně četl kolo za kolem jeho stopu až zaútočil.

Po startu vyrazil nejlépe Vaněk sledován Nikodémem, který na poslední jízdu obul nevhodné pneumatiky, ale přestože byl se stříbrem spokojený. Závod bral jako test před úvodním evropským podnikem, který se jede 6, května v německém Seelowe. Třetí dojel Timo Pähler, trošku mrzela neúčast Maria Hannekena, který mohl pořadím zamíchat.

V Junior Buggy vyhrál Jakub Novotný před Jaromírem Kalečíkem a Filipem Hartmanem.
Divize Touring Autocross přinesla radost Dušanu Horčičkovi, jehož Honda Civic byla v Humpolci k neporažení po oba dny. Smůlu z loňska si druhým místem vynahradil Ivoš Mahr se Škodou Fabia a třetí po delší pause skončil Radek Plichta se Subaru Impreza. Celých sedm kol na něj útočil Bronislav Adamík, autokrosový nováček s Mitsubishi Lancer. Pátá příčka patřila Josefu Bartošovi se Škodou Fabia.

Novinkou letošní autokrosové sezony je divize 2 a zdá se, že nebude mít problém s naplněním startovního pole. K prvnímu závodu dorazilo dvanáct jezdců s automobily různých značek – Ford Ka, BMW 318, Renault Clio, Mazda MX3, Ford Fiesta, Peugeot 205, Mazda 323 a Škoda Fabia/Felicie. V zajímavém závodě vyhrál Václav Cininga s Fordem Ka přes Josefem Bartošem se Škodou Felicia a Dušanem Jenčkem se stejným automobilem. O tom, jaké automobily zde mohou startovat přineseme samostatný článek


Výsledky


Super Buggy

1.Jordák (34)
2.Kubíček (30)
3.Keřka (25)
4.Gomzjakov (20)
5.Horák (22)
6. Hošek (16)



Divize 1600

1.Vaněk (35)
2.Nikodém (31)
3. Pähler
4.Kolm (26)
5.Stenzl (25)
6.Winninger (21)



Junior Buggy

1.Novotný (35)
2.Kadlečík (31)
3.Hartman (28)
4.Bracho
5.Švorc (25)
6.Kindl (26)



Touring Autocroos + D5

1.Horčička (25)
2.Mahr (31)
3.Plichta (26)
4.Adamík (28)
5.Bartoš (24
6.Dlesk (22)



Divize TA 1600

1.Jánoš (34)
2.Antony (32)
3.Ratajský (27)
4.Senegančik (22)
5.Purma (24)
6.Welfsgruber (18)



Divize 2

1.Cininga V. (35)
2.Bartoš (29)
3.Jenčke (25)
4.Gacik (24)
5.Martínek (19)
6.Slováček (17)



J.Lasík 23.4.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar