Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

AER (11) - vítězem je ten, kdo do Dakaru opravdu dojede

Byla to dlouhá z cesta z Monaka do Senegalu. Dakar je skoro na dohled. Tomáš Tomeček už by mohl slavit historicky první vítězství všech dob sólo jezdce v kabině kamionu na dálkovém etapovém závodě. Ale závod skončí až v samotném cíli. Do něj, k Růžovému jezeru, zbývá ujet ještě necelých 300 kilometrů. Oslavy se chystají, ale teprve vypuknou.

Poprvé se Tomáš Tomeček k šílenému nápadu sólo jízdy v Tatře do Dakaru odhodlal v roce 2018. Jedenáctá etapa tehdy měřila 340 kilometrů a ostře se v ní závodilo. Letos odpadlo podmáčených závodních 66 kilometrů v Senegalu, takže se v 11. etapě měřilo jen 122 kilometrů vedených pískem a bujnou vegetací v Mauritánii. Asi to tak bylo nakonec i dobře.


Na žádné větší soupeření už stejně neměl nikdo chuť. Tomáše Tomečka nevyjímaje: „Máme za sebou osm etap pokaždé s více než čtyřmi sty kilometry. Jsme utahaní. Dneska to bylo rozbité, uskákané, zarostlé, nebyly vidět cesty. Takže jsem to už jen projel. Maximálně jsem jel sedmdesát, osmdesát, možná někde devadesát kilometrů za hodinu. Víc ne,“ říká Tomeček. „Tatra od začátku šlapala parádně. Celý závod je pro mě naplněním snu. Každému bych přál, aby něco takového mohl prožít. Ale jsem rád, že to mám za sebou. Tedy, skoro za sebou,“ upozorňuje na závěrečnou etapu. Říkává se jí mávací, ale jen o mávání to tedy rozhodně není.


Z dnešního bivaku v Mpal závodníci ráno vyrazí nejprve na 201 kilometrů dlouhý přejezd do Niochobu. Tam na pláži, ve skupinách po pěti, odstartují do posledních, slavnostních 22 kilometrů Africa Eco Race 2022. Nastane správný čas a prostor pro mávání, troubení, zdravení fanoušků. A teprve ti, kdo po vlastní ose, byť třeba na laně, zdolají závěrečný úsek závodu a spatří cíl u Růžového jezera nedaleko Dakaru, budou se moci chlubit tím, že dokončili Africa Eco Race. Dálkovou rally z Monaka do Dakaru. Ještě je potřeba se naposledy soustředit a udržet techniku i své tělo v chodu. Až pak si každý bude moci vychutnat své malé, či velké osobní vítězství.


Tomáš Tomeček se sólo jízdou za vítězstvím mezi kamiony nejspíš zapíše do Guinessovy knihy rekordů. Pozice v top 5 mezi auty je rovněž pozoruhodným výsledkem. Slováci budou slavit cenné vítězství Štefana Svitka a osmé místo Martina Benka v kategorii moto. Druhý Čech v závodě Zdeněk Tůma doveze čtyřkolku na 21. pozici mezi motorkami a vlastně zvítězí ve své kategorii quod. Ale to vše se stane až v neděli 30. října 2022 odpoledne.



Výsledky 11. etapy Ouad Naga -Mpal (122 km):


Moto/quad: 1. Svitko (SR/KTM) 1:38:05, 2. Flick (Fr./Hus.) +03:19, 3. Wallace (GB/KTM) +04:38… 13. Tůma (ČR/Yam) +35:42, 14. Benko (SR/KTM) +36:16.



Auto/kamion: 1. Gerard, Delacour 1:46:17, 2. Gosselin, Crespo (oba Fr./Optimus) +02:12, 3. Schiano, Pourchier (Nig./Polaris) +06:47… 12. Tomeček (ČR/Tatra) +39:14.
AER

PR 31.10.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar