Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Romain Dumas startoval na barumce

Nebýt moderátora Martina Straky, tak by asi jen málokterý divák věděl, kdo sedí při Barum rally v Porsche 997 GT3 se startovním číslem třicet. S klidem si dovolíme prohlásit, že největší hvězda letošní barumky. Tím jezdcem nebyl nikdo jiný než Romain Dumas a na místě spolujezdce Denis Giraudet.

Kdo se zajímá o okruhové závody, tak dobře ví, že Romain Dumas vyhrál dvakrát 24 hodin Le Mans. Poprvé v roce2010 s Audi, podruhé vloni s Porsche. K tomu přidal v roce 2013 ještě vítězství v kategorii GT, rovněž s Porsche. Letos skončil v největším vytrvalostním závodě na desátém místě s vozem Alpine A470.

Ale tím výčet jeho úspěchů nekončí. Vyhrál i 24 hodin na Nürburgringu, a právě Zelené peklo severní smyčky považuje za rallye mezi okruhy. Nejen kvůli krásné trati, ale i celkové divácké atmosféře, která tam panuje.

Ale ani to není všechno, na kontě má další vítězství ve vytrvalostních závodech a také třikrát pokořil slavný americký závod do vrchu Pikes Peak s vozem vlastní konstrukce Norma. Poprvé se radoval v roce 2014 a pak vloni a letos. Takovou bilanci se jen tak někdo ve čtyřiceti letech nemůže pochlubit.

Letos absolvoval i Rally Dakar a s Peugeotem 3008 DKR a do cíle dojel na krásném třetím místě. Spolujezdcem byl Alain Guehennec, který má kontě už osmnáct startů na Dakaru.
Jak je vidět Romain Dumas je nejen univerzálním jezdcem, ale také velice skromným a sympatickým člověkem. Rallye se věnuje asi deset let, a jak sám přiznává, kdyby se nevěnoval okruhům, tak by rallye jezdil.

Pro mnohé byl jeho start překvapením, ale protože barumka patřila mj. mezi pět soutěží poháru automobilů GT, tak se z Jižní Francie vypravil až do Zlína. Jak ale přiznal, pro jeho Porsche 997 GT3 byla trať moc rozbitá a sám ještě na takovém povrchu snad ani nikdy nejel. Prostě český „asfalt“ je prostě specifický. „Zdejší trať nebyla právě moc vhodná pro moje auto, byla až moc rozbitá. Ale jsem rád, že jsem dojel do cíle“, přiznal v cíli Romain Dumas, který v České republice startoval již v roce 2002.
Tehdy dojel v Brně druhý v Euro Formule 3000 a stříbrná příčka mu patřila i v celkovém hodnocení na konci roku.

Na horkém sedadle spolujezdce seděla další velká postava automobilového sportu – Denis Giraudet, vítěz pěti světových rallye. Čtyři vyhrál s Didier Auriolem, s nímž také odjel nejvíce sezon ve své kariéře, šest, přičemž tu poslední v roce 2003 ve Škodě Motorsport. S Auriolem startoval ve světových rallye nejdříve s Octavií WRC a potom i s Fabií WRC. První „svět“ vyhrál v roce 1993 s Juhou Kankkunenem při finské Rallye 1000 jezer.


J.Lasík 6.2.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar