Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Na Evropu do Nové Paky přijede Bernd Stubbe

O víkendu 3. - 5. září, tedy v nezvyklém termínu, se ve Štikovské rokli u Nové Paky uskuteční pátý závod Mistrovství Evropy v autokrosu. Letošní sezóna je obecně stále z různých pohledů omezena pandemií Covid 19 a je to znát zejména v počtu přihlášených jezdců.

Ve všech evropských divizích nechybí přední jezdci, kteří mají zájem bojovat o nejvyšší příčky celkového pořadí. Podle nejnovějších informací je v Junior Buggy přihlášeno čtrnáct účastníků s favority Medlíkem, Jaspersem, Pytlounem, v kategorii Touring Autocross deset. Nechybí Šimurda s fábií týmu Václava Fejfara, Brožek, Bartoš, Casalboni.


Nejpočetnější je podle očekávání divize Buggy 1600 s osmadvaceti jezdci. Naši Hartman s Novotným budou bojovat proti mezinárodní přesile, v níž vynikají zejména Wibbeler, Laubach, Pähler, Holzleitner, Peters, Kobras


Hodně velké překvapení přichystal pořadatelům mnohonásobný Mistr Evropy Bernd Stubbe, který se s číslem jedna představí v této sezóně výjimečně v závodě ME. Jeho skalp budou chtít získat Jordák, Grencis, Kubíček, Tafani, Albers, Nikodém, Feuillade a další. Bohužel po změně technických předpisů většina českých jezdců nemůže startovat, neboť nemá odpovídající rámy v ceně ca 400 tisíc eur. FIA pomalu ale jistě začíná likvidovat po cestovních automobilech také buggy a nejraději by nahradila karty z dílny bratra Thierry Neuvilla. Jak se říká, za vším hledej peníze. Asi do budoucna nezbyde nic jiného, než si založit vlastní autokrosový seriál.


Dvaadvacet závodníků se představí v kategorii Kartcross – Mascom Cup (nezaměňovat s evropskými karty). Většinu z nich tvoří domácí jezdci, ze zahraničí jsou přihlášeni čtyři jezdci. Mezi největší favority patří Doležal, Pihávek a Hartych.


V pátek čekají jezdce administrativní a technické přejímky a také povinná registrace pneumatik. V sobotu 4. 9. se začne závodit od deseti hodin volnými tréninky.


Nedělní program odstartuje v půl deváté druhými kvalifikačními jízdami a nejzajímavější část programu - semifinálové a finálové jízdy začnou ve 14:30. Zajímavým zpestřením bude tradiční slavnostní představení jezdců s automobilovou show Petra Šimurdy. Po dojezdu každé finálové jízdy dojde k dekorování tří nejúspěšnějších závodníků v prostoru startu.


Pořadatelé, kterým vrásky na čele přidělalo při úpravách trati hodně deštivé počasí, zvou všechny fanoušky kvalitního autokrosu o víkendu do Štikovské rokle. Zároveň upozorňují na případnou kontrolu aktuálních platných nařízení v důsledku Covidu 19.


Průběžné pořadí

Super Buggy

1.Grencis 116
2.Tafani 96
3.Nikodém 95
4.Kubíček 89
5.Feuillade 78



Buggy 1600

1.Peters 106
2.Pähler 96
3.Novotný 83
4.van Asten 80
5.Wibbeler 70


Junior Buggy

1.Jaspers 122
2.Pytloun 116
3.Medlik 109
4.Grencis 88
5.Šafránek 75


Cestovní automobily jedou letos pouze Evropský pohár, zatím jezdci absolvovali pouze jeden závod v Lotyšsku.


PV + JL 31.8.2021

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar