Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Jan Černý pojede se špičkovým Fordem Fiesta R5

Po Peugeotu, Škodě Fabia R5 a S2000, Peugeotu 208 R5 a celé řady dalších vozů usedne letos Jan Černý do špičkového Fordu Fiesta R5, s nímž má opět šanci aspirovat na umístění mezi nejlepšími. Se stejnou technikou ale pojede opět Václav Pecha a nově i Szeja z Polska a další.

Od roku 2007 usedal mj. do VW Polo, Peugeotu 206 RC, Subaru Impreza, Mitsubishi Lancer, Renaultu Clio R3, Citroënu C2 a DS3, Fordu Fiesta R2 a vyzkoušel třeba i Škodu Fabia WRC.
Už na konci loňské sezony MČR v rally, kde posádka Jan Černý – Petr Černohorský startující se Škodou Fabia R5 vybojovala bronzovou příčku v celkovém hodnocení, se rozběhla náročná jednání, jejichž výsledkem je radikální změna.

Posádka MOGUL Racing týmu Jan Černý – Petr Černohorský totiž získala nového, silného partnera, kterým je oční klinika Gemini. Do společného týmu kromě jiného přinesl špičkový Ford Fiesta R5 s nímž v loňském roce startoval Francouz Bryan Bouffier. Mimochodem letos dojel desátý v Rally Monte Carlo.

Sedmadvacetiletý Jan Černý ve dvou předchozích sezonách MČR v rally obsadil druhou a třetí příčku, je v letošním roce znovu zařazen do reprezentačního týmu Autoklubu České republiky ACCR.

Ford Fiesta R5 bude připravován týmem mechaniků týmu Gemini Clinic nve spolupráci s Romanem Krestou, který bude poradcem zejména pro nastavení podvozku. Jan Černý s Petrem Černohorským odstartují do šesti soutěží mistrovství České republiky v rally a do vybraných soutěží mistrovství Evropy jezdců do 28 let U28, v němž vloni obsadili čtvrté místo. Tam bude jeho velkým soupeřem košický Martin Koči se Škodou Fabia R5.

Ještě před Kowax Valašská Rally ValMez odstartují v rámci testování na rakouské soutěži Rebenland. Kromě již zmíněných startů čeká Jana Černého v sezoně 2018 ještě účast na slovenské Rally Tatry a na motoristické slavnosti Legendy v Praze.

Jan Černý „Loňská sezona byla trochu jako na houpačce, něco se nám podařilo, jiné věci ne. Pozitivní věci střídaly negativní. Hlavně Evropa mohla být lepší. Podařilo se nám spojit síly mých stávajících partnerů, kterými je MOGUL, Benzina a Auto Černý s týmem Gemini Clinic, který v rallysportu už mnohé dokázal a v jehož barvách startovali špičkoví jezdci. V tuto chvíli bude ale naší prioritou mistrovství České republiky v rally a chceme pro dobrý výsledek udělat maximum a vylepšit třetí místo. Nechci opakovat chyby z loňska, kdy zahraniční starty měly dopad na přípravu před domácí soutěží. S Fordem Fiesta R5 jsem zatím najel jen několik kilometrů, ale auto na mě udělalo velký dojem svou skvělou ovladatelností a perfektními brzdami.



PR + JL 13.3.2018

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar