Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

(6D) Prokop je osmý, Audi po haváriích mimo hru

Původně se měla v pátek dakarská karavana přesouvat z Ha ́ilu do Al Duwadimi, ale kvůli tamnímu zaplavenému bivaku se šestá etapa odjela na zkráceném úseku původně plánované trasy a následně se závodníci přesunuli až do bivaku v Rijádu. Za celý den tak ujeli více než 900 kilometrů, z nichž bylo 357 měřených.

Martin Prokop s Viktorem Chytkou zajeli třináctý nejlepší čas a drží se stále v elitní desítce, když jim aktuálně náleží osmá příčka celkové klasifikace. Unavený Martin Prokop se v rijádském bivaku po dlouhém dni rozpovídal: „Charakter šesté etapy byl celkem zvláštní. První část byla ještě rychlá a hodně jsme v ní ztráceli. V druhé půlce ale přišly velmi těžké měkké duny, kde bylo konečně potřeba řídit a předvést nějakou techniku. Tam jsme získali dost času zpět a předjeli také nějaká auta, která se přes nás jednoduše dostala v té první rychlé polovině etapy. Tím jsme si konečně spravili chuť a je vidět, že když se nejede jen na rychlost a plný plyn v kolejích, není výsledek tak špatný. Konečně jsme se mohli se Shrekem trochu předvést, jak řízením, tak navigačně. Byl to dlouhý a bláznivý den a spousta posádek udělala chybu. Za dnešek už toho máme vážně dost a i ten přejezd po etapě byl nepříjemný, protože hustě pršelo, bylo špatně vidět a poslední hodinu jsme se trápili ještě průjezdem Rijádu. Ty dnešní kilometry jsou opravdu znát.“


Sobotní etapa se kvůli počasím způsobeným změnám v harmonogramu odjede částečně jako etapa maratonská. Trasy sedmé a osmé etapy se prohodily a byly mírně zkráceny. Sedmá etapa se tak odjede z Rijádu do Al Duwadimi a měřený úsek bude měřit 333 kilometrů. Za cílem budou moci týmy provést dvouhodinový servis techniky a závodníci se následně přesunou k přenocování do Al Duwadimi. Doprovodné týmy se budou muset přesunout zpět do Rijádu, kam se za nimi závodníci dostanou zpátky v neděli během osmé etapy. V pondělí 9. ledna bude v Rijádu následovat volný den.


Výsledky etapy

1.Al-Attiyah, Toyota, 3:15.12
2.Loeb, Prodrive Hunter, +03.29
3.Latagena, Toyota, +08.52
4,Chicherit, Prodrive Hunter, +09.12
5.Zala, Prodrive, +10.3š
13.Prokop, Ford, 21.25



Průběžné pořadí

1.Al-Attiyah, Toyota 24:00.48
2.Lategan, Toyota, +1:06.50
3. Moraes, Toyota, +01:13:19
4.Villiers, Toyota, +1:44.38
5.Ekström, Audi, + 1:46.55
6.Loeb, Prodrive, +1:57.10
8.Prokop, Ford, +2:13.30


Pozn.red.
Jak se říká, kdo jámu kope, sám do ní padá. Ani zvýšení výkonu o 11 k, které si Audi „vybrečelo“ nemohlo nic platné. V šesté etapě havaroval Stéphane Peterhansel na 212.km denní speciálky. Jeho spolujezdec Edouard Boulanger byl při nárazu zraněn, po němž musel výt transportován do nemocnice v Buraydah. Jen o kmousek vedle havaroval také jeho týmový kolega Carlos Sainz. Z Audi pokračuje v závodě pouze Mattias Ekström, který je průběžně šestý s velkou ztrátou.



PR + JL 7.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar