Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

(6D) Macík si v dunách dojel pro třetí místo

Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda zdolali písečné duny 6. etapy Rallye Dakar na skvělém třetím místě. O necelé tři minuty za vítězem. V celkovém hodnocení je sedlčanská posádka čtvrtá. A v cíli měla opět co vyprávět.

Rychlostní zkouška v dnešní etapě byla vzhledem k vývoji povětrnostních podmínek zkrácena přibližně o 100 km. Závodníci tak v pátek zdolávali 357 měřených kilometrů. Na programu byly duny a písek. Posádka odstartovala hladce a v úvodu etapy rychle letěla po písečných pistách. „Pak přišly menší dunky, které se postupně zvětšovaly a zvětšovaly. Až jsme byli ve fakt velkých kopcích, kde už jsme se museli pořádně rozjíždět, abychom je vyjeli. A dostávali jsme se také přes hodně rozbitých dun, kde nevidíš za horizont. Když do nich kamion pošleš, je tam díra nebo ti jde každé kolo na jinou stranu,“ popisoval Martin Macík.


Velbloudi na trati

Postupně se posádka ve svižném tempu propracovala až k nejvyšším dunám v poslední části etapy. „Tam už to bylo na hraně. Některé jsme nemohli vyjet, takže jsme je různě objížděli a snažili jsme si poradit. Písek už byl hodně rozježděný. A najednou jsme potkali stádo velbloudů. Dneska nás to bavilo,“ popisuje prožité chvíle navigátor František Tomášek, který podal úctyhodný výkon. „Navigace byla hodně těžká. František válel, krásně trefil dva fakt těžké body a pomohl nám tak předjet některé soupeře. Jen jednou jsme hledali a kroužili, jinak navigace výborná,“ chválil svého navigátora Martin Macík.


V závěru etapy se sedlčanští závodníci po 350 km zaradovali, že duny končí. Ale poslední dávka adrenalinu přišla, když se dostali na kamenitou cestu na skále. „V levotočivé mokré zatáčce nám to brutálně uklouzlo a dostali jsme smyk. Málem jsme se svalili ze skály. Snad to tam všichni vybrali ve zdraví,“ popsal David Švanda.

Změna plánu

V cíli se závodníci dozvěděli o novinkách pro příští dny. Vzhledem k počasí, které znemožnilo postavit bivak v Al Duwadimi, budou následují 7. a 8. etapa prohozeny, zkráceny a vyhlášeny jako maratonské. Podle pořadatelů by tak měla být zachována dostatečná náročnost závodu. V 7. etapě, která se pojede 7. ledna (z Rijádu do Al Duwadimi), bude speciálka měřit 333 kilometrů.

V cíli bude zřízena zóna, kde budou závodníci za pomoci svých asistencí provádět nejnutnější opravy. Čas na ně ale bude omezený – maximálně dvě hodiny. „To je velká změna. Musíme dneska ještě připravit spoustu věcí. Hlavně kamion, náhradní díly a vše potřebné. Dvě hodiny na servis mezi etapami není moc, obvykle trvá déle. Budeme balit, připravovat stany, spacáky, oblečení,“ plánuje mechanik David Švanda.

Následná osmá etapa, která se pojede v neděli 8. ledna, povede zpět do Rijádu, přičemž smyčka původně plánovaná v programu 7. etapy, bude zkrácena o 128 kilometrů. Závodit se tedy bude na 345 kilometrech a poté se dakarští jezdci vydají do bivaku v Rijádu. Tam proběhne v pondělí 9. ledna odpočinkový den. Pak už by měl Dakar pokračovat podle původního plánu.



PR 6.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar