Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

(6D) Loprais zapadl na duně a přišel o vedení

Šestá etapa přinesla změny v itineráři i v průběžné klasifikaci kamionů. Posádka Aleše Lopraise s Pragou je nyní s minimální ztrátou druhá. Organizátoři museli kvůli rozmarům počasí nejen zkrátit třetí etapu, ale také upravit následující program soutěže.

Šestá etapa měla původně končit v Davadmí, avšak v důsledku silných dešťů došlo k zatopení prostoru určeného pro stavbu zdejšího bivaku. Proto účastníci rally v pátek zamířili rovnou do Rijádu, kam měli původně doputovat až o dva dny později. Během dne tak absolvovali obrovskou porci 919 kilometrů. Naopak rychlostní zkouška byla z plánovaných 466 zkrácena na 357 km, ale i tak byla plná zrádných nástrah, ať už šlo o velké duny, překvapivě strmá klesání za jejich hranami nebo komplikovanější hledání některých waypointů. Přestože panovalo spíše chladnější počasí, Aleše Lopraise, Jaroslava Valtra ml. a Petra Pokoru čekaly horké chvilky.


„Začali jsme velmi slušně, nicméně jsem udělal jednu chybu, když jsem se rozhodl vyjet jednu velkou dunu, jenže jsme neměli dostatečný rozjezd a nepodařilo se,“ popisuje Aleš Loprais. „Ale stálo při nás štěstí a díky bohu jsme se odtamtud dostali relativně brzy. Pak jsme se snažili stahovat, co to šlo, a ve finále jsme sice přišli o první flek, ale je mezi námi jenom pár vteřin, přitom ještě není ani polovina závodu.“

„Byla to má chyba a omlouvám se fanouškům, rodinám a všem, kteří byli přilepení k tabletům, telefonům a počítačům. Z dob, kdy závodil Kája, vím, jaké to jsou nervy, když člověk někomu fandí a čeká na každý jeho mezičas,“ připomíná pilot Pragy V4S DKR svého strýce a šestinásobného vítěze dakarské rally Karla Lopraise. „Děkujeme za podporu a vydržte, prosím. Věřím, že další dny přinesou i něco lepšího.“

Do cíle páteční speciálky dojela posádka šestá s odstupem necelých 27 minut od dnes nejrychlejšího Mitchela van den Brinka (ml). V průběžném pořadí sice musela přenechat první pozici Mitchelovu otci Martinovi, ovšem po více než 2 300 kilometrech dosud odjetých rychlostních zkoušek dělí oba nejlepší vozy kategorie kamionů pouhých 37 sekund! Před třetím Janusem van Kasterenem má Loprais k dobru 26 minut.

První polovinu soutěže uzavře v sobotu 7. ledna další pozměněná etapa mezi Rijádem a Davadmí, jejíž součástí bude rychlostní zkouška dlouhá 333 km. Po ní posádky přenocují v Davadmí bez svých doprovodů, protože s ohledem na výše zmíněné okolnosti nebyli pořadatelé schopni na místě připravit plnohodnotný bivak pro kompletní dakarskou karavanu. Přesto nepůjde o klasickou maratonskou etapu, po které se musí soutěžící zcela obejít bez asistence, neboť na trati spojovacího úseku mezi cílem rychlostní zkoušky a bivakem v Davadmí bude zřízena servisní zóna, v níž mohou mechanici věnovat dvě hodiny péči o závodní stroje. Následně jezdci a posádky dojedou do Davadmí, kde svou techniku zanechají až do nedělního rána v uzavřeném parkovišti.


Výsledky etapy

1.van den Brink ml, Iveco, 3:46.58
2.Kasteren, Iveco, +00.35
3.Macík, Iveco, + 02.30
4.van den Brink st, Iveco, + 10.41
5.Koolen, Iveco, + 25.51
6.Loprais, Praga, +26.40
8.Šoltys, Tatra, + 38.21
11.Valtr, Tatra, +1:09.32
14.Vrátný, Tatra, +1:46.37


Průběžné pořadí

1.van den Brink st, 28:43.27
2.Loprais +00.37
3.Kasteren + 26.30
4.Macík, + 30.27
5.Valtr + 1:49.47
7.Šoltys + 3:06.44
12.Vrátný +7:39.58



PR 6.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar