Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

(5D) Macík dojel bez tlumiče a je pátý

Martin Macík, navigátor František Tomášek a mechanik David Švanda přijeli do cíle čtvrteční etapy na 6. místě a celkově drží 4. pozici. Posádka si tentokrát jízdu čítající 373 ostrých a 270 spojovacích kilometrů příliš neužila. Na trati odešel tlumič a závodníci tak během jízdy schytali pár tvrdých ran.

Bez tlumiče velbloudí trávou

Po vítězném středečním tažení se dnes oranžový kamion Čenda znova vydal na trať. Na posádku čekaly dlouhé pláně s písečnými výjezdy. Terény byly podobné těm včerejším, ostrých kilometrů bylo méně, přesto tentokrát závodníci do cíle přijeli více zničení. „Na začátku jsme pěkně letěli do písků, to bylo super. I když trať byla od začátku extrémně uskákaná. Asi na 70. kilometru Čenda začal mlátit. Chvíli jsme pokračovali, ale pak jsme zastavili a šli obhlídnout, co se děje. Naštěstí jsme zjistili, že je zničený jen levý přední tlumič,“ popisuje Martin Macík.


Jsme omlácení ze všech stran

I když se nejednalo o zásadnější technický problém, jízda v kamionu od té chvíle už nebyla příjemná a zbytek etapy si tak závodníci příliš neužili. „Byly to fakt rány. Jeli jsme, jak jsme uměli v rámci možností. Snažili jsme se, abychom autu ani sobě nic neudělali a bez problémů doletěli do cíle. Nejhorší byly poslední desítky kilometrů. Nonstop skákání, nahoru dolů, doprava, doleva. Jsme omlácení ze všech stran. Musím říct, že 5. etapa nás úplně nebavila, ale jsme v cíli, a to je důležité. Zítra zase zabereme,“ hlásil Martin Macík. Když mechanik David Švanda Čendu v cíli důkladněji prohlédl, byl poměrně spokojený. „Zdá se, že kromě toho jednoho tlumiče autu nic není. Buď to byla chyba materiálu nebo zkrátka odešel, protože nevydržel ty šílené neustávající rány,“ shrnul situaci palubní mechanik.


Ještě 9 etap

„Už jsme toho letos na Dakaru zažili hodně. Přitom před sebou máme ještě 9 etap, zatím nejsme ani v polovině. Bude to ještě zajímavé,“ odhaduje Martin Macík. Ti si i dnes užili vyrovnaný souboj na špici kamionové sekce, když první speciály do cíle znova dojížděly v těsných rozestupech.



PR 6.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar