Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

(3D) - Fesh Fesh pokračuje bez Llovery

Obrovská smůla potkala ostravský tým Fesh Fesh hned v úvodu Rallye DAKAR. V první etapě ukončil své působení v závodě Albert Llovera se speciálem Ford Cargo. Naděje zmařil zablokovaný diferenciál zadní nápravy.

Pokud organizátoři slibovali těžký závod, tak první dvě etapy tento slib naplňují. Řadu posádek zaskočila úvodní délka i charakter etap, kdy se do některých částí s dunami vjíždí již za setmění a jízda v dunách po tmě je pro jezdce velmi těžká a nebezpečná. S osudy závodníků si může ale zahrát i relativně malý kámen. Přesvědčila se o tom posádka Albert Llovera, Margot Llobera a Petr Vojkovský.


„Do etapy jsme nastoupili docela svižně. Hned v úvodu se nám podařilo předjet několik soupeřů a drželi jsme si slušné tempo. Ford jel velmi dobře. Asi 100 km před cílem jsme projížděli kamenitým korytem a jeden z kamenů se nešťastně uchytil v límci nápravy, který chrání manžetu spojující polonápravu a páteřovou rouru. Při propružení nápravy se kámen dostal do kontaktu s manžetou a prorazil ji“, popisuje svou jízdu Albert Llovera.


„Došlo k úniku oleje, který maže diferenciál zadní nápravy a než jsme to stačili v té rychlosti zaregistrovat, došlo k jeho kompletnímu zablokování a vlivem vysoké teploty k poškození některých dalších částí nápravy“, dodává Llovera. „Mechanici se snažili o opravu, ale poškození by vyžadovala výmětu komplet celé nápravy, a tu s sebou bohužel nemáme. Pro náš závod takto smolně končí“, uzavírá Llovera popis událostí, které vedly k ukončení jeho působení v závodě.


„Do závodu jsme vstupovali s konkurenceschopným speciálem, byli jsme motivováni, trénovali jsme, ale ani veškerá počáteční příprava nemusí stačit, když vám chabí chybí trocha štěstí. Nechtěli jsme zbytečně riskovat, ale chtěli jsme zároveň dostát svým závazkům vůči fanouškům a sponzorům. Bohužel se to letos nepovedlo a já doufám, že uspějeme příště. To je prostě Rallye DAKAR“, uzavírá zklamný andorský závodník.


V závodě tak za Fesh Fesh pokračují dva speciály Tatra Jamal s Tomášem Vrátným, Bartolmiejem Bobou a Jaromírem Martincem (druhou etapu zajel na 15. místě) a druhý s Vaidotasem Paškevičiusem, Slavomirem Volkovem a Tomašem Guzaskasem (druhou etapu absolvoval na 17. místě).

Dnes hodně zajímavá etapa, posádka Tomáš Vrátný-Boba-Martinec se držela do druhé neutralizace v první desítce, pak ale přišel defekt, rozbité boční i sklo a zahrabání, konec etapy se dojíždět za tmy v dunách. Za 15. místo jsme rádi.


Vaidotas měl velmi dobře našlápnuto, zabránila mu ale ztráta akcelerace na plynovém pedálu a asi 70 km před cílem musel sjet z trati, protože duny v závěru by byly s touto poruchou problém.


PR 2.1.2023

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar