Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

1000 mil československých 2022 startuje se šesti bugatkami

Ve čtvrtek v 6 hodin ráno se vydá na trať jako první Jawa Minor Roadster z roku 1939 řízená dvojící Lukáš Kudrna a Hana Kudrnová a pak v minutových intervalech dalších 115 posádek s automobily vyrobenými do roku 1945.

Ve středu odpoledne před budovou Autoklubu ČR proběhla přejímka historických automobilů za velkého zájmu většinou náhodně kolemjdoucích. K tomu vyhrával plzeňský dixieland, nechyběla ani módní přehlídka. Ani ne po roce, vloni se jely míle v srpnu, jsme potkávali samé známé, většinou pravidelné účastníky.



Do soutěže odstartuje například šest vozů Bugatti – Stanislav Profeld s T37, jeho paní Markéta se 44, dále Jakub Stauch si odbude premiéru se 44, z Německa dorazily dvě posádky s modely 35 B a T51, Ladislav Novák jede tradičně s T57 Ventoux. Zvláště Bernhard Stolz s Bugatti T51 patří ke zkušeným jezdcům mnoha zahraničních akcí.



Mílovou premiéru s vozem Hispano Suiza H6 má Pavel Beran, z Polska přijela posádka se zajímavým vozem Chrysler 75 Sport Roadster. Na trati se objeví také pět rychlých automobilů Lagonda a čtyři vozy Bentley. Jedním z nejsilnějších automobilů (5,2 l) je La Salle Convertible Coupe z roku 1939. Tento skvost jsme obdivovali před týdnem na Rojení. K raritám patří v našich kruzích Volvo P36 Carioca (1935), jeden ze tří pojízdných automobilů.



Vrchol české produkce zastupuje šestiválec Walter Super 6, vyrobený v roce 1939. Za volant usedne Petr Volf, zatímco syn Petr zastává opět roli navigátora. Diváci obdivovaly rovněž Tatry – model 87, model 97. Kromě české značky Tatra je nejvíce zastoupena BMW, převážně šestiválců 326.



Pokud se chcete dozvědět víc, potom na www.1000milčeskoslovenských.cz



První
etapa vede do Bratislavy a většinou kopíruje trať tří ročníků z poloviny třicátých let. Pátek je vyhrazen slovenské etapě se startem a cílem v Bratislavě a v sobotu od půl sedmé ráno se budou posádky vracet zpátky do Prahy. Po 16. hodině jsou očekávány před Národním technickým muzeem



JL 15.6.2022

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar