Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Klenot z Mexika

Tak a máme tady podzim. Při mé každodenní cestě do práce mě zaskočila mlha hustá tak, že by se dala krájet a radost by z ní měl rozhodně Rákosníček. Já jsem, ale byla nepříjemně zaskočena a nejraději bych se vrátila do vyhřáté postýlky. Jak tak jedu, došlo mi, že i podzim má své kouzlo.

Budeme s dětmi sbírat kaštany a vyrábět zvířátka, pouštění draka je taky skvělé a děti to milují a co teprve takové svařené vínečko, punč, groček a nebo…

Tequila - každý z nás to slovo už někdy slyšel a většina měla tu možnost tento lahodný mok také ochutnat. Existují dva základní druhy tequil - zlaté a stříbrné. V Evropě je zvykem, že pití tequily je rituál - ke stříbrné patří citrón a sůl a ke zlaté zase skořice a pomeranč. Jistě se k vám však už doneslo, že tento způsob konzumace nemá s původní tequilou nic společného a jedná se jen o marketingový tah. Co to vlastně tequila je a jak se vyrábí?

Tequila je město v Mexiku, po němž nese název zmíněný alkoholický nápoj. Tequila jako nápoj je silný destilát, který v sobě nese obvykle 40 % alkoholu. Vyrábí se z Agave a má tradici delší, než si myslíme. V některých oblastech Mexika se vyrábí už od 16. století. Mexické zákony dosti přísně chrání pravost tohoto nápoje a pod názvem Tequila se může vyrábět jen v pěti oblastech Mexika. Pokud pochází z nějaké z těchto oblastí, měla by být opatřena nápisem NOM (Normas Official Mexicana) a číslem, z něhož lze vyčíst místo výroby.

Jak jsme zmínili, tequila se vyrábí z Weberovy modré agáve. Trvá však 10 let, než rostlina doroste do fáze, v níž je možné ji sklízet. Osekají se zelené listy rostliny a dále se pracuje jen s hlavou agáve (Mexičané jí říkají pini). Pina se odveze do palírny, kde je rozpůlena a dá se vařit do kotle. Rostlina se rozpustí a vznikne kašovitá hmota. Ta se naředí vodou a nechá se pár dnů kvasit. Tím vznikne jakási prahmota tequily, která má lihovitost 50 až 60 procent. Tomuto destilátu se říká tuba. Ke konečné tequile je už však krátká cesta - stačí třikrát předestilovat. Zrát se nechává v klasických nádobách nebo dubových sudech.

Mexičané si ji vychutnávají na sluníčku po malých doušcích a našemu způsobu konzumace by se nejspíše smáli. Zatímco citrón a sůl má ještě své opodstatnění (zadržují v těle vodu a pomáhají rychlejšímu odbourávání alkoholu z těla), pomeranč a skořice často slouží jen k tomu, aby přebily chuť nekvalitní tequily. Ať už budete tequilu pít rituálním způsobem, čistou anebo v koktejlu, přeji vám dobrou chuť a příjemná ranní probuzení.



mav 1.10.2016

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar