Jak to vlastně celé začalo
Na začátku byla nepoživatelná směs. Kolik mi bylo let? Nevím. Jen vidím ten sporák v panelákové kuchyni mých rodičů a já vařím svůj první pudink. Tehdy jsem to ještě nevěděla. Láska přišla později a zůstala mi do teď.
I v tuto chvíli, kdy začínám psát tyto řádky do rubriky a s laskavým svolením pana šéfredaktora dneškem počínaje, mohu pravidelně zařazovat, vlastní odzkoušené recepty, cítím nepopsatelně krásný pocit. Odjakživa sbírám recepty, zkouším je a upravuji. Miluji kuchařky a rukou psané sešity mé mámy. A vařím.
Budu ráda, když se mnou budete tuhle vášeň sdílet. A třeba se i nakazíte. Dobrou chuť.
VEPŘOVÉ PLÁTKY NA VÍNĚ SE ŽAMPIONY
4 plátky vepřového masa/ já jsem použila pečeni bez kosti/
6 žampionů
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
Plnotučná hořčice
1 dl červeného vína
Sůl, pepř, olej, masový vývar
Vepřové plátky, po kraji naříznu, aby se nekroutily. Omyju je a osuším. Osolím a opepřím z obou stran. Každý potřu hořčicí a posypu hladkou moukou. Vkládám do rozpáleného oleje a opeču po obou stranách. Nakrájenou cibuli nechám zesklovatět a přendám na ni maso. Podliju vývarem a v tlakovém hrnci 25 minut dusím. Poté maso vyjmu a přecedím na něj šťávu. Pokud je šťávy málo, přiliju vývar, zahustím lžičkou hladké mouky rozkvedlanou v malém množství vody a nechám povařit. Do hotové omáčky přidám připravené žampiony. Ty nejprve oloupu, nakrájím na plátky a na lžíci másla orestuji. Podliju červeným vínem a přidám bylinky. Když mám, tak čerstvé. Dnes jsem použila směs sušených řeckých, ale postačí i třeba jen tymián. Jako příloha se výborně hodí šťouchané brambory.
mav 14.2.2017
Budu ráda, když se mnou budete tuhle vášeň sdílet. A třeba se i nakazíte. Dobrou chuť.
VEPŘOVÉ PLÁTKY NA VÍNĚ SE ŽAMPIONY
4 plátky vepřového masa/ já jsem použila pečeni bez kosti/
6 žampionů
1 cibule
1 lžíce hladké mouky
Plnotučná hořčice
1 dl červeného vína
Sůl, pepř, olej, masový vývar
Vepřové plátky, po kraji naříznu, aby se nekroutily. Omyju je a osuším. Osolím a opepřím z obou stran. Každý potřu hořčicí a posypu hladkou moukou. Vkládám do rozpáleného oleje a opeču po obou stranách. Nakrájenou cibuli nechám zesklovatět a přendám na ni maso. Podliju vývarem a v tlakovém hrnci 25 minut dusím. Poté maso vyjmu a přecedím na něj šťávu. Pokud je šťávy málo, přiliju vývar, zahustím lžičkou hladké mouky rozkvedlanou v malém množství vody a nechám povařit. Do hotové omáčky přidám připravené žampiony. Ty nejprve oloupu, nakrájím na plátky a na lžíci másla orestuji. Podliju červeným vínem a přidám bylinky. Když mám, tak čerstvé. Dnes jsem použila směs sušených řeckých, ale postačí i třeba jen tymián. Jako příloha se výborně hodí šťouchané brambory.
mav 14.2.2017
Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout