Fialový král
Lilek nebo také baklažán je hvězdou středomořské a balkánské kuchyně. Vykouzlíte z něj spoustu vynikajících jídel. Můžete ho péct, zapékat, smažit či grilovat. Pokrmy z lilku jsou skvělé horké, ale i za studena.
Lilek je příbuzný brambory či rajčete. Původně pochází z východní Indie. Spoustu pokrmů z lilku najdete ve Středomoří, na Balkáně nebo na Blízkém východě. Při nákupu vybírejte pevné plody s neporušenou slupkou. Nežádoucí jsou hnědé flíčky. Se zpracováním příliš neváhejte, spotřebujte je co nejdříve.
Pokud budete lilek krájet na plátky či kousky a dále ho restovat nebo grilovat, neměli byste vynechat důležitý krok: každý kousek osolit, nechat asi deset minut vypotit a poté tekutinu odstranit ubrouskem. Díky této úpravě lilková dužina při následné tepelné úpravě nenasákne tolik oleje. Lilek je pak chutnější a rychleji hotový.
Já vám teď prozradím recept na naše oblíbené letní jídlo. Můžete ho podávat jako předkrm, přílohu k masu anebo jako lehkou letní večeři.
Potřebovat budete:
2 velké lilky, sůl, olivový olej, 2 až 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, hrst zelených oliv, hrst cherry rajčat, mletý pepř a hrst sladkolisté petrželky
Lilky nakrájejte na větší kousky, dejte do cedníku, důkladně osolte a nechte 10 minut vypotit. Poté papírovou utěrkou odsajte vodu z lilků. Ve větší pánvi rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje a lilky zprudka opečte ze všech stran, aby chytily barvu. Během pěti minut by měly být zlatohnědé a dužina by měla změknout. Pokud lilky nasákly všechen olej, trochu ho přilijte. Přidejte na klínky nakrájenou cibuli, počkejte až zesklovatí, dejte do pánve nasekaný česnek a vše pár minut restujte. Přilijte ocet, nechte krátce odpařit, poté přimíchejte olivy, rajčata a ještě pět minut restujte. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, dosolte a zasypte nasekanou petrželkou.
Přeji příjemný den plný pomlaskávání.
Grilovací sezóna je v plném proudu a tak berte toto jako báječnou příležitost předvést to nejlepší z vaší kuchyně.
mavi 7.7.2017
Pokud budete lilek krájet na plátky či kousky a dále ho restovat nebo grilovat, neměli byste vynechat důležitý krok: každý kousek osolit, nechat asi deset minut vypotit a poté tekutinu odstranit ubrouskem. Díky této úpravě lilková dužina při následné tepelné úpravě nenasákne tolik oleje. Lilek je pak chutnější a rychleji hotový.
Já vám teď prozradím recept na naše oblíbené letní jídlo. Můžete ho podávat jako předkrm, přílohu k masu anebo jako lehkou letní večeři.
Potřebovat budete:
2 velké lilky, sůl, olivový olej, 2 až 3 stroužky česneku, 2 lžíce vinného octa, hrst zelených oliv, hrst cherry rajčat, mletý pepř a hrst sladkolisté petrželky
Lilky nakrájejte na větší kousky, dejte do cedníku, důkladně osolte a nechte 10 minut vypotit. Poté papírovou utěrkou odsajte vodu z lilků. Ve větší pánvi rozehřejte asi 2 lžíce olivového oleje a lilky zprudka opečte ze všech stran, aby chytily barvu. Během pěti minut by měly být zlatohnědé a dužina by měla změknout. Pokud lilky nasákly všechen olej, trochu ho přilijte. Přidejte na klínky nakrájenou cibuli, počkejte až zesklovatí, dejte do pánve nasekaný česnek a vše pár minut restujte. Přilijte ocet, nechte krátce odpařit, poté přimíchejte olivy, rajčata a ještě pět minut restujte. Dochuťte čerstvě mletým pepřem, dosolte a zasypte nasekanou petrželkou.
Přeji příjemný den plný pomlaskávání.
Grilovací sezóna je v plném proudu a tak berte toto jako báječnou příležitost předvést to nejlepší z vaší kuchyně.
mavi 7.7.2017
Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout