Čokoládové opojení a Mr.Bean
Tak jsem opět přemýšlela, kam s dětmi o víkendu. Už dlouho jsem jim slibovala návštěvu muzea čokolády a teď, pár týdnů před vánočními svátky, to konečně vyšlo. Počasí bylo přívětivé, holky dobře vyspinkané a tudíž dobře naladěné a tak hurá do Tábora.
Muzeum je v historickém centru města ve třech spojených gotických domech s renesanční fasádou. Expozice je z části věnována čokoládě a jejímu zpracování, z části marcipánu. V prostorách třech historických domů, na ploše přes 1000 m2, představuje a mapuje historii čokolády, její pěstování, dovoz do Evropy a následné zpracování do formy bonbonů, tabulek, pralinek, figurek.
Expozice se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů. K vidění jsou i porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. století, šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese.
Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky.
K dispozici pro všechny hravé ruce je stálá dílna, kde sami můžete odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem. Bylo zajímavé pozorovat děti, jak v nestřeženém okamžiku, místo aby se věnovaly výrobě pralinek, ochutnávají čokoládu a dobroty připravené na zdobení tabulek čokolády. Přivřela jsem oko, abych nekazila ten kouzelný okamžik, kdy děti soustředěně tvoří pralinky vlastní výroby. Povedlo se a už je jen třeba, nechat čokoládu v ledničce půl hodinky tuhnout.
Tu dobu si můžete, tak jako my, zpříjemnit třeba v místní čokolatérii. Ochutnat můžete mimo jiné i horkou čokoládu – hořkou, mléčnou nebo bílou. Čokoládové poháry, dorty, pralinky…..jen, nic se nemá přehánět. Má dcera, velká milovnice především čokolády, prohlásila, že už nikdy víc čokoládu nechce ani vidět. /dnes už to samozřejmě neplatí /
Zajímavým exponátem je postava Mr. Beana. Postava váží 65 kilogramů a auto 300 kilogramů. Vnitřek díla obsahuje korpusy z polystyrenu a montážní pěny. Modely jsou potaženy speciálním lakem a tím pádem jsou odolnější. Autorem je cukrář Jan Kopecký.
V kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě a odborníky a cukráře můžete pozorovat okénkem přímo z čokolatérie.
Otvírací doba:
leden – březen
pondělí – neděle 10-17
duben – říjen
pondělí – neděle 9 - 19
listopad – prosinec
pondělí – neděle 10 - 17
Přeji krásné dny, zpříjemněné třeba výbornou čokoládou.
mavi 7.12.2016
Expozice se věnuje i historii obalů a reklamních plakátů. K vidění jsou i porcelánové či cínové soupravy, ze kterých se čokoláda pila v 19. století, šlechtický salon či model pěstování kakaa v pralese.
Druhá část muzea je pak věnována marcipánu a možnostem jeho zpracování. Uvidíte marcipánový model náměstí a dalších táborských dominant, marcipánové modely pohádek, šatičky pro panenky.
K dispozici pro všechny hravé ruce je stálá dílna, kde sami můžete odlévat čokoládové figurky, či pracovat s marcipánem. Bylo zajímavé pozorovat děti, jak v nestřeženém okamžiku, místo aby se věnovaly výrobě pralinek, ochutnávají čokoládu a dobroty připravené na zdobení tabulek čokolády. Přivřela jsem oko, abych nekazila ten kouzelný okamžik, kdy děti soustředěně tvoří pralinky vlastní výroby. Povedlo se a už je jen třeba, nechat čokoládu v ledničce půl hodinky tuhnout.
Tu dobu si můžete, tak jako my, zpříjemnit třeba v místní čokolatérii. Ochutnat můžete mimo jiné i horkou čokoládu – hořkou, mléčnou nebo bílou. Čokoládové poháry, dorty, pralinky…..jen, nic se nemá přehánět. Má dcera, velká milovnice především čokolády, prohlásila, že už nikdy víc čokoládu nechce ani vidět. /dnes už to samozřejmě neplatí /
Zajímavým exponátem je postava Mr. Beana. Postava váží 65 kilogramů a auto 300 kilogramů. Vnitřek díla obsahuje korpusy z polystyrenu a montážní pěny. Modely jsou potaženy speciálním lakem a tím pádem jsou odolnější. Autorem je cukrář Jan Kopecký.
V kinosále jsou připraveny filmy o čokoládě a odborníky a cukráře můžete pozorovat okénkem přímo z čokolatérie.
Otvírací doba:
leden – březen
pondělí – neděle 10-17
duben – říjen
pondělí – neděle 9 - 19
listopad – prosinec
pondělí – neděle 10 - 17
Přeji krásné dny, zpříjemněné třeba výbornou čokoládou.
mavi 7.12.2016
Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout