Chuť a vůně vanilky
Je to k neuvěření, ale za pár týdnů tady máme vánoce. Obchodníci jásají, děti se těší a my dospěláci, rodiče se děsíme. A mně tak napadlo, zkusit se podívat na některé symboly vánoc a činnosti spojené s předvánočním časem, trochu podrobněji a třeba si toto období společně zpříjemnit a ozvláštnit.
Vánoce si bez vůně vanilky většina z nás ani nedokáže představit. Vanilkové rohlíčky jsou základním druhem cukroví, vanilkou voní pudinkové krémy, sladké omáčky a pečivo, ovocné dobroty, zmrzlina i parfémy.
Při pečení ovšem málokterá kuchařka přemýšlí o tom, jaký původ ingredience, které používá, mají. Týká se to bezpochyby i vanilky. Čím vlastně je? Vanilka je jedinou orchidejí, pěstovanou na plantážích jako užitková rostlina. Kořením jsou její plody-tobolky. Vanilka má za sebou zajímavou historii a putování celým světem.
Orchidej má latinské jméno Vanilla a existuje jich více než 150 druhů. Významné z tržního hlediska jsou dva druhy. Vanilka pravá a vanilka madagaskarská. Do Evropy ji dovezli Španělé kolem roku 1520 spolu s mnoha jinými americkými plodinami. V roce 1841 byla poprvé vyzkoušena technika umělého opylování. Ve své domovině ji totiž opyluje určitý druh včel. V jiném prostředí, kde tento hmyz nežije, to musí udělat zručné ruce žen a to zrána, kdy je kvalita pylu nejvyšší. Ty nejšikovnější zvládnou během několika hodin opylit až tisíc květů.
Pravá vanilka patří k nejdražšímu koření, protože jemnou ruční práci nelze nahradit strojem. Tobolky dorůstají do délky 15-30 cm. Na rostlině dozrávají 8-9 měsíců a když špičky zelených tobolek začnou žloutnout, pěstitelé je ručně sklidí.
K dosažení charakteristické barvy a vůně se musí tobolky upravit. Používá se několik způsobů. Prvním je suchá, neboli mexická metoda. Tobolky pěstitelé střídavě suší na slunci a nechávají je vypotit ve stínu. Na rozprostřené tkanině je nejprve vystaví na několik hodin prudkému slunci, po prohřátí je pevně zabalí a přes noc uloží do místnosti, aby se zapotily. Mokrá metoda se používá spíše na Madagaskaru. Čerstvé plody vanilky tam spaří na 20 až 30 vteřin vařící vodou a pak je suší. Sušením nebo fermentací se uvolňuje příjemně vonící důležitá látka vanilin.
V současnosti jsou největšími producenty vanilky Madagaskar, Reunion, Indonésie a Tahiti.
Na vanilce se nejvíce cení aroma, nemělo by tedy jen tak vyprchat. Správně by se černé tobolky měly prodávat čerstvé a vložené do něčeho uzavřeného- nejlépe skleněné zkumavky uzavřené zátkou. Čerstvé tobolky jsou lesklé, pružné a silně vonící.
V příštích článcích pro vás chystám témata jako: barborky, jmelí, vánoční stromek s citronovou vůní a další. Mějte se krásně.
mav 26.10.2016
Při pečení ovšem málokterá kuchařka přemýšlí o tom, jaký původ ingredience, které používá, mají. Týká se to bezpochyby i vanilky. Čím vlastně je? Vanilka je jedinou orchidejí, pěstovanou na plantážích jako užitková rostlina. Kořením jsou její plody-tobolky. Vanilka má za sebou zajímavou historii a putování celým světem.
Orchidej má latinské jméno Vanilla a existuje jich více než 150 druhů. Významné z tržního hlediska jsou dva druhy. Vanilka pravá a vanilka madagaskarská. Do Evropy ji dovezli Španělé kolem roku 1520 spolu s mnoha jinými americkými plodinami. V roce 1841 byla poprvé vyzkoušena technika umělého opylování. Ve své domovině ji totiž opyluje určitý druh včel. V jiném prostředí, kde tento hmyz nežije, to musí udělat zručné ruce žen a to zrána, kdy je kvalita pylu nejvyšší. Ty nejšikovnější zvládnou během několika hodin opylit až tisíc květů.
Pravá vanilka patří k nejdražšímu koření, protože jemnou ruční práci nelze nahradit strojem. Tobolky dorůstají do délky 15-30 cm. Na rostlině dozrávají 8-9 měsíců a když špičky zelených tobolek začnou žloutnout, pěstitelé je ručně sklidí.
K dosažení charakteristické barvy a vůně se musí tobolky upravit. Používá se několik způsobů. Prvním je suchá, neboli mexická metoda. Tobolky pěstitelé střídavě suší na slunci a nechávají je vypotit ve stínu. Na rozprostřené tkanině je nejprve vystaví na několik hodin prudkému slunci, po prohřátí je pevně zabalí a přes noc uloží do místnosti, aby se zapotily. Mokrá metoda se používá spíše na Madagaskaru. Čerstvé plody vanilky tam spaří na 20 až 30 vteřin vařící vodou a pak je suší. Sušením nebo fermentací se uvolňuje příjemně vonící důležitá látka vanilin.
V současnosti jsou největšími producenty vanilky Madagaskar, Reunion, Indonésie a Tahiti.
Na vanilce se nejvíce cení aroma, nemělo by tedy jen tak vyprchat. Správně by se černé tobolky měly prodávat čerstvé a vložené do něčeho uzavřeného- nejlépe skleněné zkumavky uzavřené zátkou. Čerstvé tobolky jsou lesklé, pružné a silně vonící.
V příštích článcích pro vás chystám témata jako: barborky, jmelí, vánoční stromek s citronovou vůní a další. Mějte se krásně.
mav 26.10.2016
Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout