Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Závody do vrchu na Ještěd o víkendu

O nadcházejícím víkendu 27. a 28. dubna se v Liberci uskuteční druhý závod letošního ročníku Českého mistrovství závodů automobilů do vrchu – Edda cup, který je vypsán jako Svijany Prix Ještěd. Letos však na závodníky čeká novinka.

Zatímco v předcházejících ročnících Svijany Prix Ještěd končila trať na Výpřeži, letos je prodloužena na 4 700 metrů až k Chatě Ještědka. Toto prodloužení jistě přispěje ke zvýšení sportovní hodnoty závodu na trati, která je mezi jezdci oblíbená a vyhledávaná. Obvykle se k bojům o co nejlepší čas a body do klasifikace Edda cupu schází kolem stovky závodníků.
Ti se na Ještěd sjedou už v pátek, aby v sobotu ráno v osm hodin zahájili závodní program tréninkem, který vyplní celé dopoledne. V půl jedné je plánován start první závodní jízdy, na kterou plynule naváže jízda druhá. Součet časů z obou jízd určí nejlepší závodníky vypsaných tříd, kteří budou dekorováni po skončení závodu v hotelu Ještěd. V neděli jezdci absolvují stejný program.
Pro příznivce automobilových závodů, kteří mají vstup zdarma, jsou pořadateli určena divácká místa. Vedle nich jsou na kolem trati v nebezpečných místech vytýčeny zakázané prostory, v kterých se během závodu nesmí nikdo zdržovat. Organizátoři i jezdci prosí všechny diváky, aby ve vlastním zájmu, při sledování závodu používali zdravý rozum a bezvýhradně respektovali pokyny traťových pořadatelů a přispěli tak k bezproblémovému průběhu závodu Svijany Prix Ještěd.
V kategorii současných automobilů je přihlášeno 58 jezdců, v historikách pak 32. Právě mezi veterány najdeme hodně zajímavých automobilů jako například Audi Quattro Petra Žáčka. Peugeot 205 GT pořádajícího Eddy Patery, Fiat 112 Abarth Honzy Šipky, Škodu 130 LR Josefa Srnského jun, Jaguar XJS Jana Rejky atd.
Podrobnější informace, seznam přihlášených a další zajímavosti o Svijany Prix Ještěd a celém ČM ZAV najdou zájemci na http://edda.cz/mscrdovrchu. K informování diváků kolem trati slouží zdarma distribuovaný tištěný průvodce sezónou, představující jednotlivé jezdce a tratě seriálu.

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar