Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Závodní automobily pojedou na Koráb

Nezávislý seriál závodů automobilů do vrchu EDDA cup se po roce vrací do Kdyně. Kultovní trať na Koráb přivítá o posledním květnovém víkendu závodníky, kteří zde změří své síly, aby bojovali o poháry a body do klasifikace této nezávislé série automobilových závodů.

Známá trať ve Kdyni je dlouhá 2500 metrů s převýšením 105 metrů. Depo se nachází na parkovišti před kdyňskou plovárnou, odkud se bude i startovat, a při příjezdové komunikaci od města.

Podle dosavadního průběhu EDDA cupu lze největší souboje očekávat ve třídě produkčních šestnáctistovek, největšího favorita lze hledat mezi trojicí R. Pecina, T. Omelka, A. Široký, nebudeme ani ochuzeni o tradiční duel v nejsilnějších produkčních autech mezi M. Lvem a J. Hákem.

V kategorii speciálních závodních aut nenechává nikoho v klidu soupeření dvou jmenovců M. Černého a D. Černého ve třídě do 1,6 litru a samozřejmě boj na špici nejsilnějších speciálů, kde vedle stálých účastníků T. Kučery a L. Kubíčka, by měl do dalšího Mitsubishi Lancer usednout P. Flosmann, doposud v EDDA cupu startující s Porsche. Proti čtyřkolové konkurenci se postaví s jednou poháněnou nápravou V. Liška na BMW.

Zajímavostí a velkým zpestřením bude účast německých závodníků. Zejména ve třídě historických automobilů o objemu do 1,3 litru, kde se přihlásilo šest jezdců se speciály NSU TT, bude zajímavé sledovat, jak si s nimi poradí naši závodníci na škodovkách. Už tak zajímavá třída, kde závodí vozy Škody 130 RS a LR, získá účastí německých jezdců ještě větší náboj. Kategorie historiků je v EDDA cupu vůbec velmi populární díky vozům, které v ní startují a díky jezdcům, kteří je vodí. J. Srnský jr. se Škodou 130 LR patří k těm nejlepším jezdcům, souboje ve dvoulitrové historické třídě mezi E. Paterou a I. Králem se odehrávají v desetinách sekund, navíc ve Kdyni díky systému osmi závodních jízd bude o napětí postaráno měrou vrchovatou. V nejsilnější třídě bude zajímavostí start G. Hadrávka na voze Hawk Stratos.

Startovní listina a úroveň předešlých závodů slibují kvalitní a zajímavou podívanou po oba víkendové dny i ve Kdyni. V sobotu začíná závodní program v 8:45 tréninkem. První závodní jízda startuje podle nabitého harmonogramu již v 10:10. Pak budou plynule, jen v poledne s přestávkou na oběd, následovat další závodní jízdy ze čtyř naplánovaných na sobotu. V neděli se začíná v 8:55 rovnou závodní jízdou a opět s polední přestávkou na sebe budou závodní jízdy plynule navazovat. Zhruba za hodinu po dojetí poslední jízdy dojde v prostoru startu ke slavnostnímu dekorování nejlepších z jednotlivých tříd na stupních vítězů.

Závod EDDA cupu na Korábu přitahuje každoročně velkou diváckou návštěvu. Organizátoři i jezdci si této přízně velmi váží a těší je a pro bezpečnost diváků dělají maximum. Podél trati budou pro fanoušky vyznačena divácká místa a vymezeny zakázané prostory, kde se v průběhu závodu nesmí nikdo vyskytovat. V zájmu bezproblémového průběhu závodů prosí organizátoři i jezdci všechny diváky, aby při sledování napínavého dění na trati nezapomínali na zdravý rozum, respektovali značení, bezvýhradně se řídili pokyny traťových pořadatelů a byli ohleduplní k okolní přírodě.

Vstup na závody je zdarma, rovněž zdarma je na místě distribuován tištěný průvodce sezónou EDDA cupu s informacemi o jezdcích a tratích. Podrobnější informace o závodu, seznam startujících a další informace o EDDA cupu lze nalézt na www.edda.cz/mscrdovrchu.



J.Malík
28.5.2015

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar